Nagyot változtak a nyaralási szokások – Tönkremennek a régi turistaparadicsomok?

Nagyot változtak a nyaralási szokások – Tönkremennek a régi turistaparadicsomok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-05 Frissítve: 2021-08-06
 

Kétségtelenül vannak olyan helyek, amelyek a nemzetközi turizmus szempontjából nagyon fontosak, és az emberek által közkedveltek. Ugyanakkor szemmel láthatóan nagy változás következett be a turisztikai térképen: a régen kedvelt török, egyiptomi, és tunéziai desztinációk vonzereje jelentősen csökkent, míg például Horvátország, Spanyolország, és Görögország idegenforgalma új erőre kapott. Az ugyan nem egyértelmű, hogy pár éven belül ki lesz a nyertes, azonban a korlátok már most megmutatkoznak. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a témát feszegeti.

A turizmus fontos alapját képzi a világgazdaságnak, hiszen a globális szinten létrejövő GDP 10,2%-át is adja, ráadásul rendkívül kedvező is volt a szektor számára az utóbbi években a széljárás. Ugyanakkor vannak olyan térségek, amelyeknek nem ment túl jól a sora az elmúlt 5 évben, aminek oka a növekvő politikai feszültségekben és a terrorfenyegetettségben keresendő.

Márpedig a régebben közkedvelt Törökország, Egyiptom és Tunézia turizmusa csak szenved, pedig az idegenforgalomból származó bevételek igen fontosak lennének az országok életében. Ezzel egyidejűleg az olyan országok, mint Horvátország, Spanyolország, és Görögország ki tudta használni a globálisan növekvő turizmust. Ezekben az országokban évről-évre nő a látogatók száma, ráadásul részben itt jelennek meg a régi turistaparadicsomokból származó bevételek is.

Várhatóan a visszarendeződés pár éven belül még nem indul meg, viszont a nyertes országokban hamar ki fog ütközni a kapacitáshiány (a nemzetközi közkedveltség ellenére egyszerűen nincs elegendő szállás, munkaerő). Másrészről a vesztes országok is valószínűleg mindent el fognak követni, hogy visszacsalogassák az elpártolt turistákat. Az Alapblog „Menni vagy nem menni” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés