Napelemet tervezel? A változó szabályokról tudnod kell!

Napelemet tervezel? A változó szabályokról tudnod kell!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-13
 

Az átalakított rezsicsökkentés és az emelkedő rezsiszámlák miatt a lakások, házak korszerűsítése, felújítása újabb lendületet vett. Jelenleg az egyik legfontosabb szempont az otthonok energiafelhasználásának mérséklése, melynek egyik nagyon is népszerű eszköze a napelemek telepítése. Ezt érinti egy mai bejelentés, ami a napelem-projektek megtérülését számottevően befolyásolja.

2022. augusztus elsejétől már csak meghatározott mennyiségű gázt, villamosenergiát fogyaszthatunk el éves szinten rezsicsökkentett áron. Az e feletti mennyiségért a gáznál hétszeres, míg az áram esetében kétszeres árat kell fizetni. Ez a változás  újabb lendületet adott a lakások korszerűsítésének, hiszen az energiahatékonyságot javító, energiafelhasználást csökkentő modernizálások pénzügyi hatása nő.

Ráadásul jelen ismereteink szerint az Otthonfelújítási támogatás már csak az idén érhető el, vagyis a lakásunk modernizálási költségeinek a felét – legfeljebb 3 millió forintot – csak akkor kaphatjuk vissza, ha a munkálatokat év végéig befejezzük és a támogatás iránti kérelmet beadjuk a Magyar Államkincstárnak.

Nem kell megijedni, ha nincs elegendő pénz a munkálatok megfinanszírozására. A felújítás előfinanszírozására ideális lehet egy személyi kölcsön: az idő sürget, a legnépszerűbb fedezetlen hitelt pedig akár egy hét alatt megkaphatjuk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

A jövőben nem táplálhat be áramot napelemünk a hálózatba

Az egyik legnépszerűbb megoldás a napelem telepítése, ez érthető is, hiszen házunk energiafelhasználását igazából úgy tudjuk csökkenteni, hogy a szokásainkon nem kell változtatni. Gyakorlatilag mi magunknak megtermeljük a felhasznált energiát, áramot.

A mai kormányinfón azonban Gulyás Gergely egy nagyon fontos változtatást jelentett be. Gyakorlatilag a jövőben már nem lehet olyan napelemet telepíteni, amelynél a hálózatba táplálhatjuk be az általunk fel nem használt áramot. Ez pedig érdemben befolyásolhatja a napelemek telepítésének előnyeit, illetve a projekt megtérülési idejét.

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján a napelemünk által megtermelt áramot betáplálhatjuk a hálózatba. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt energia akkor is hasznot hajt nekünk, ha mi nem vagyunk otthon, nem tudjuk éppen aktuálisan felhasználni azt. Egy ilyen egység nappal tud áramot termelni, ráadásul a nyári időszakban jóval többet, mint télen. Vagyis nagyon is életszerű az a helyzet, hogy a megtermelt áramot nem mi fogyasztjuk el, hanem betápláltuk a hálózatba.

A jövőben ilyenre nem lesz lehetőségünk, a megtermelt áramot vagy elfogyasztjuk, vagy eltároljuk, vagy „elveszítjük”.

Nézzük meg egy példán keresztül mit is jelent ez a gyakorlatban.

  1. A jelenlegi szabályok alapján: Tegyük fel, hogy adott hónapban 50 kWh áramot termelt meg a napelemünk, ebből 20 kWh mennyiséget mi fogyasztottunk el, a maradék 30 kWh-t betápláltuk a hálózatba. A háztartás teljes fogyasztása a hónapban 240 kWh volt. Ebből 20 kWh-t megtermeltünk magunkat, a maradék 220 kWh-t a hálózatból vételeztük, fizetni viszont csak 190 kWh után fogunk, ugyanis a betáplált mennyiségnek megfelelő áramot ingyen vételezhetjük.
  2. A jövőbeni szabályok alapján: Tegyük fel, hogy háztartásunk teljes havi fogyasztása 240 kWh, adott hónapban 50 kWh áramot termelne meg a napelemünk, ebből azonban csak 20 kWh mennyiséget fogyasztanánk el mi magunk. Ha nem tudjuk letárolni az ezen felüli mennyiséget, akkor gyakorlatilag a teljes maradék mennyiséget, azaz 220 kWh-t a hálózatból vételezzük és azt ki is kell fizetnünk a szolgáltató felé.

Természetesen kialakíthatunk olyan egységet, amely a megtermelt energia tárolására is alkalmas, de ezek jellemzően jóval drágábbak. Ráadásul a jelenlegi technológiai adottságok mellett a tárolási lehetőségek sem túl ideálisak, vagyis relatív nagy a veszteség a letárolás során.

Egyszerűbb engedélyezés jön

A bejelentés alapján a változás szükségszerű volt, ugyanis a hazai hálózat nem képes már nagyobb mennyiségű áramot fogadni. A döntést ezek alapján sajnos teljesen logikus. Emellett a módosításnak van pozitívuma is, a betáplálási kötelezettség nélkül a napelemeket nem kell az áramszolgáltatónak olyan módon engedélyeznie, ellenőriznie, mint korábban. Vagyis maga a folyamat egyszerűsödni fog.

Ettől függetlenül az ilyen projektet tervezők egy teljesen új helyzettel szembesülnek, ugyanis előreláthatóan a beruházási költségek lassabban térülnek meg. (Vagy azért mert kevesebb áramot fogunk tudni hasznosítani, mint korábban, vagy azért mert drágább, energiatárolásra alkalmas projektet kell indítunk.)

Fontos
Fontos hangsúlyozni, hogy a már működő napelemeket a változás nem érinti. Sőt, a már folyamatban lévő igénylések – ahol a szolgáltató felé az igény benyújtásra került – esetében is még szerződést lehet kötni a jelenleg érvényben lévő szabályoknak megfelelően.

A jogszabály még nem jelent meg, emiatt a pontos határidők nem ismertek. Ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy aki teheti – már elkészült a projekt, csak a lejelentés van hátra – még a mai napon adja be a megfelelő dokumentumokat a szolgáltató felé, ugyanis a módosítás a várakozások szerint igen gyorsan életbe fog lépni.

Hirdetés
Hirdetés