Napelemet tervezel? A változó szabályokról tudnod kell!

Napelemet tervezel? A változó szabályokról tudnod kell!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-13
 

Az átalakított rezsicsökkentés és az emelkedő rezsiszámlák miatt a lakások, házak korszerűsítése, felújítása újabb lendületet vett. Jelenleg az egyik legfontosabb szempont az otthonok energiafelhasználásának mérséklése, melynek egyik nagyon is népszerű eszköze a napelemek telepítése. Ezt érinti egy mai bejelentés, ami a napelem-projektek megtérülését számottevően befolyásolja.

2022. augusztus elsejétől már csak meghatározott mennyiségű gázt, villamosenergiát fogyaszthatunk el éves szinten rezsicsökkentett áron. Az e feletti mennyiségért a gáznál hétszeres, míg az áram esetében kétszeres árat kell fizetni. Ez a változás  újabb lendületet adott a lakások korszerűsítésének, hiszen az energiahatékonyságot javító, energiafelhasználást csökkentő modernizálások pénzügyi hatása nő.

Ráadásul jelen ismereteink szerint az Otthonfelújítási támogatás már csak az idén érhető el, vagyis a lakásunk modernizálási költségeinek a felét – legfeljebb 3 millió forintot – csak akkor kaphatjuk vissza, ha a munkálatokat év végéig befejezzük és a támogatás iránti kérelmet beadjuk a Magyar Államkincstárnak.

Nem kell megijedni, ha nincs elegendő pénz a munkálatok megfinanszírozására. A felújítás előfinanszírozására ideális lehet egy személyi kölcsön: az idő sürget, a legnépszerűbb fedezetlen hitelt pedig akár egy hét alatt megkaphatjuk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

A jövőben nem táplálhat be áramot napelemünk a hálózatba

Az egyik legnépszerűbb megoldás a napelem telepítése, ez érthető is, hiszen házunk energiafelhasználását igazából úgy tudjuk csökkenteni, hogy a szokásainkon nem kell változtatni. Gyakorlatilag mi magunknak megtermeljük a felhasznált energiát, áramot.

A mai kormányinfón azonban Gulyás Gergely egy nagyon fontos változtatást jelentett be. Gyakorlatilag a jövőben már nem lehet olyan napelemet telepíteni, amelynél a hálózatba táplálhatjuk be az általunk fel nem használt áramot. Ez pedig érdemben befolyásolhatja a napelemek telepítésének előnyeit, illetve a projekt megtérülési idejét.

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján a napelemünk által megtermelt áramot betáplálhatjuk a hálózatba. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt energia akkor is hasznot hajt nekünk, ha mi nem vagyunk otthon, nem tudjuk éppen aktuálisan felhasználni azt. Egy ilyen egység nappal tud áramot termelni, ráadásul a nyári időszakban jóval többet, mint télen. Vagyis nagyon is életszerű az a helyzet, hogy a megtermelt áramot nem mi fogyasztjuk el, hanem betápláltuk a hálózatba.

A jövőben ilyenre nem lesz lehetőségünk, a megtermelt áramot vagy elfogyasztjuk, vagy eltároljuk, vagy „elveszítjük”.

Nézzük meg egy példán keresztül mit is jelent ez a gyakorlatban.

  1. A jelenlegi szabályok alapján: Tegyük fel, hogy adott hónapban 50 kWh áramot termelt meg a napelemünk, ebből 20 kWh mennyiséget mi fogyasztottunk el, a maradék 30 kWh-t betápláltuk a hálózatba. A háztartás teljes fogyasztása a hónapban 240 kWh volt. Ebből 20 kWh-t megtermeltünk magunkat, a maradék 220 kWh-t a hálózatból vételeztük, fizetni viszont csak 190 kWh után fogunk, ugyanis a betáplált mennyiségnek megfelelő áramot ingyen vételezhetjük.
  2. A jövőbeni szabályok alapján: Tegyük fel, hogy háztartásunk teljes havi fogyasztása 240 kWh, adott hónapban 50 kWh áramot termelne meg a napelemünk, ebből azonban csak 20 kWh mennyiséget fogyasztanánk el mi magunk. Ha nem tudjuk letárolni az ezen felüli mennyiséget, akkor gyakorlatilag a teljes maradék mennyiséget, azaz 220 kWh-t a hálózatból vételezzük és azt ki is kell fizetnünk a szolgáltató felé.

Természetesen kialakíthatunk olyan egységet, amely a megtermelt energia tárolására is alkalmas, de ezek jellemzően jóval drágábbak. Ráadásul a jelenlegi technológiai adottságok mellett a tárolási lehetőségek sem túl ideálisak, vagyis relatív nagy a veszteség a letárolás során.

Egyszerűbb engedélyezés jön

A bejelentés alapján a változás szükségszerű volt, ugyanis a hazai hálózat nem képes már nagyobb mennyiségű áramot fogadni. A döntést ezek alapján sajnos teljesen logikus. Emellett a módosításnak van pozitívuma is, a betáplálási kötelezettség nélkül a napelemeket nem kell az áramszolgáltatónak olyan módon engedélyeznie, ellenőriznie, mint korábban. Vagyis maga a folyamat egyszerűsödni fog.

Ettől függetlenül az ilyen projektet tervezők egy teljesen új helyzettel szembesülnek, ugyanis előreláthatóan a beruházási költségek lassabban térülnek meg. (Vagy azért mert kevesebb áramot fogunk tudni hasznosítani, mint korábban, vagy azért mert drágább, energiatárolásra alkalmas projektet kell indítunk.)

Fontos
Fontos hangsúlyozni, hogy a már működő napelemeket a változás nem érinti. Sőt, a már folyamatban lévő igénylések – ahol a szolgáltató felé az igény benyújtásra került – esetében is még szerződést lehet kötni a jelenleg érvényben lévő szabályoknak megfelelően.

A jogszabály még nem jelent meg, emiatt a pontos határidők nem ismertek. Ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy aki teheti – már elkészült a projekt, csak a lejelentés van hátra – még a mai napon adja be a megfelelő dokumentumokat a szolgáltató felé, ugyanis a módosítás a várakozások szerint igen gyorsan életbe fog lépni.

Hirdetés
Hirdetés