Ne lepődjünk meg, ha 40%-ot esnek a részvények

Ne lepődjünk meg, ha 40%-ot esnek a részvények
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-24 Frissítve: 2021-07-01
 

Az amerikai részvénypiacon egy komolyabb esés sem kizárt, főleg annak tudatában, hogy a gazdasági ciklus végén tartanak és megindult a hozamok emelkedése. Egy vagyonkezelő első embere szerint 30-40%-os esés is benne van a pakliban, ami ellen csak úgy védekezhetünk, ha egy jól összeállított portfóliót építünk ki. Magyarul, érdemes például abszolút hozamú alapokat venni.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

A hozamok emelkedése és erőteljes mozgása komoly veszélyt jelent az amerikai részvényekre, és a befektetők teljesen védtelenek egy meredek eséstől. Az amerikai részvények a Taurus Wealth Advisors vezetője szerint 30-40%-ot eshetnek, azonban a szakértő azt nem tette közzé, hogy milyen időtávon lehet erre számítani.

A szakember szerint teljesen reális egy ilyen nagymértékű visszaesésre gondolni. Ne felejtsük el szerinte, hogy a gazdasági ciklus végén tart Amerika, a befektetők pedig zsákszámra vásárolták a kötvényeket. Ez évekkel ezelőtt még jó stratégiának bizonyult, majd később azért kezdték el sokan vásásrolni a részvényeket, mert legalább nem voltak olyan drágák, mint a kötvények.

A Taurus első embere úgy véli, hogy az amerikai kötvénypiaci fordulat csak az elején tart, és mindenkinek fel kellene kapnia a fejét arra, hogy például az amerikai 10 éves állampapírhozam már áttörte a 3%-os szintet. A 2016 közepi 1,4%-hoz képest már bő duplázást láthatunk a hozamokban és a trend egyértelmű.

Minden bizonnyal a hozamok emelkedése a befektetőket egyre idegesebbé fogja tenni, ami nemcsak a kötvénypiacon, de a vállalati kötvényeknél és a részvényeknél is elindíthat egy korrekciót. Nem mindenki annyira pesszimista, mint a Taurus vezérigazgatója, azonban a tanácsát mindenképpen érdemes megfogadni.

Véleménye szerint most van itt az ideje annak, hogy ha valaki nem tette, akkor védelembe vonuljon és a nyereséget realizálja. Nem jó ötlet ilyen körülmények között magas részvénykitettséget fenntartani, inkább egy több lábon álló portfóliót érdemes összeállítani, ami egy esetleges nagyobb részvénypiaci eséskor is jól teljesíthet.

Jó, ha tudjuk, hogy ha Amerikában elromlik a hangulat és elindul a részvénypiaci esés, akkor az alól mi sem tudjuk majd függetleníteni magunkat. A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat a magyar tőzsdén is korrekciót indíthat el. Mindezt úgy tudjuk elkerülni, ha például egy abszolút hozamú alapba súlyozunk át, ami akkor is képes hozamot elérni, ha a részvények és a kötvények esnek.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés