Négyszeres hozam! Átgázolnak a betéteken a lakosság kedvencei

Négyszeres hozam! Átgázolnak a betéteken a lakosság kedvencei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Továbbra sem csökken az érdeklődés az állampapírok iránt, amit jól mutat, hogy januárban rekord mértékű volt az igény rájuk. Az éven belüli állampapírokat különösen kedvelik az emberek, ugyanakkor itt már egyre kisebb hozammal számolhatunk. Ezzel szemben a hosszú állampapírok most kedvezőek lehetnek, főleg, hogy a Prémium Államkötvény esetében átmenetileg magasabb kamatot kapunk, mint korábban. Sőt, ha nem változnak a feltételek, akkor még egy ok miatt jolly joker ezt választani.

Új csúcson a lakossági állampapírok, rendkívüli az érdeklődés

Egyértelmű, hogy a bankbetétek már labdába sem rúghatnak az általuk kínált 0-0,5 százalékos kamattal a kockázatmentes befektetések között. Ugyanakkor az eddigi egyetlen reménysugár, a lakossági állampapír is veszített vonzerejéből, hiszen az elmúlt hetekben itt is csökkent az elérhető hozam.

A rövid lejáratú papíroknál 0,25-0,5 százalékkal esett vissza a kamat, így jelenleg a Féléves Kincstárjegy 1,5 százalékos, míg a Kamatozó Kincstárjegy 2 százalékos hozam mellett vehető meg. Ennek ellenére továbbra is tartja magát a tétel, miszerint ilyen biztonság mellett nem találhatunk jobb ajánlatot. Ráadásul hamarosan egy új, két éves futamidejű állampapír is elérhetővé válik a tervek szerint, ami vélhetően sokak számára jelent majd vonzó lehetőséget.

A hozamelőny miatt az elmúlt időszakban be is vásároltak az emberek lakossági állampapírból, ami oda vezetett, hogy januárban értékesítési csúcsot érhettek el (januárban mintegy 346 milliárddal nőtt az állomány, és így már 5500 milliárd közelébe ért).

Természetesen a lakosság azokat az állampapírokat részesíti előnyben, amelyek egy bankbetéthez hasonlóan fél, egyéves lejárattal rendelkeznek. Ez jól meg is látszik azon, hogy a Kamatozó Kincstárjegy állománya nőtt a legmarkánsabban és ez az értékpapír hasítja ki a legnagyobb szeletet a lakossági állampapírok közül.

Ugyanakkor egyre népszerűbbek a hosszabb futamidejű papírok is, amit jól mutat, hogy a Prémium Államkötvény is rendkívüli ütemben fogyott januárban (82 milliárdot értékesítettek). Múlt héten jelentették viszont be, hogy idő előtt lezárják az aktuális sorozatok értékesítését.

Szerencsére nem maradtunk utánpótlás nélkül, bár az új sorozat esetében a korábbi nagyvonalú kamatprémium 1,75 illetve 2,25 százalékra csökkent. A kamatprémium esése ellenére mégsem járunk rosszul, hiszen az új sorozat kamatbázisa 0,4 százalék helyett 1,8 százalék. Ez azt jelenti, hogy a 3 és 5 éves Prémium Államkötvény kamata rendre, 3,55 és 4,05 százalék, szemben a régi sorozat 2,75 és 3,25 százalékos kamatával.

Nem tudjuk mi lesz a soron következő változás, de azt látjuk, hogy márciusban a jelenlegi Bónusz Államkötvény sorozat értékesítése is véget ér. A közelmúltbeli változás okkal sejteti velünk, hogy itt is módosítanak a feltételeken. Most még a 4, 6 és 10 éven elérhető értékpapír 2,61-3,36 százalékos kamatot fizet, de az új sorozatnál nagy az esély a kamatprémium csökkentésére.

Hirdetés

Hirdetés

Lassan elolvad a kamat, megéri a hosszabb lejáratok felé kacsingatni

Eddig szerencsés helyzetben voltunk, hiszen a 0 százalék körüli infláció mellett kifejezetten vonzó reálhozamot tehettünk zsebre. Ellenben az előrejelzések szerint az idei évben már 2,4 százalékos lesz az átlagos infláció, ugyanakkor év végére már a 3 százalékot is meghaladhatja.

Mindez azt jelenti, hogy a most megvásárolt biztonságos befektetések hozamát gyakorlatilag eltünteti a pénzünk vásárlóértékének csökkenése. A legjobb stratégia, ha a hosszabb futamidejű befektetések felé mozdulunk el, ahol 3 százalék feletti a várt kamat, sőt idővel ennél még nagyobb összeget is megkaphatunk.

A Prémium és Bónusz államkötvények legnagyobb előnye, hogy változó kamatozásúak, így az infláció és a hozamok emelkedésével együtt automatikusan nő a kifizetett kamat mértéke is.

Egészen különös módon, jelenleg az új Prémium Államkötvényt akkor is megéri megvásárolni, ha csak egy évig tartjuk. A két sorozat éves alapon 3,55-4,05 százalékot fizet, amit időarányosan megkapunk idő előtti értékesítés esetén is. Mindössze az 1 százalékos eladási költséget kell ebből levonni, tehát adózás előtt 2,55-3,05%-ot kapunk, ami magasabb, mint az egy éves kamatozó kincstárjegy hozama.

Az viszont fontos, hogy nem tudni, hogy a jelenlegi feltételek meddig lesznek érvényben. A Magyar Államkincstár bármikor változtathat az árfolyamjegyzésén, így könnyen lehet, hogy hosszabb távon nem leszünk képesek kihasználni a 0,5-1 százalékos előnyt.

Hirdetés
Hirdetés