Nekünk már nem lesz nyugdíjunk? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Nekünk már nem lesz nyugdíjunk? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-24
 

Gyakran hallani olyan vélekedést, hogy a mai aktívaknak, pláne a fiataloknak már „nem lesz nyugdíjuk”. De vajon jogos ez az aggodalom, vagy ettől azért nem kell tartani? Most bemutatjuk, mit várhatnak a mai 30-40 évesek az állami nyugdíj intézményétől.

Zuhannak a születésszámok, miközben a várható élettartam egyre növekszik. Ezeknek a természetes következménye, hogy a társadalmunk „korösszetétele” jelentősen átalakul, fokozatosan elöregedünk. A felosztó-kirovó – vagy más néven folyó finanszírozású – nyugdíjrendszer szolgáltatási színvonala ilyen körülmények között jó eséllyel nem lesz fenntartható.

Miért öregszik el a magyar társadalom?

Sokszor olvashatjuk mostanában, hogy a magyar születésszámok történelmi mélypontra estek: 2023-ban már alig 85 200 gyermek született. Ez a valaha volt legalacsonyabb érték, és nagyságrendileg a fele az 1970-es évek közepén mért szinteknek. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt előrejelzésekből pedig az is látványosan kirajzolódik, hogy a következő évtizedekben még tovább csökkenhet a 15 évnél fiatalabb gyermekek száma.

Mindeközben az aktív korúak (15-64 évesek) száma is erősen fogyatkozik majd. Ma még jócskán meghaladja a számuk a 6 millió főt, de rövidesen 6 millió alá csökkenhet, néhány évtized múlva pedig az 5 milliós szintet is alulmúlhatja.

Ugyanakkor a 65 év felettiek száma nőni fog! Jelenleg pontosan 2 millió nyugdíjas korú ember él az országban, de ez a két évtized múlva várható csúcsán a 2,3 millió főt is megközelítheti.

A magyar népesség korösszetételének várható alakulása 2025-től 2070-ig (millió fő)

Hirdetés

Hirdetés

Egyre kevesebb aktív jut majd egy időskorúra

A fenti számokból kiindulva arra is előrejelzést készíthetünk, hogy változatlan (65 éves) nyugdíjkorhatár mellett hány aktív korú jut majd egy nyugdíjas korú lakosra.

  • 2025-ben: 3,1
  • 2035-ben: 2,9
  • 2045-ben: 2,4
  • 2055-ben: 2,2
  • 2065-ben: 2,2.

Ezeknél a számoknál még alacsonyabb lesz a ténylegesen munkát végző aktívak és a nyugdíjasok aránya, hiszen az aktív korúnak nevezett 15-64 éves korosztály tagjai közül sokan még csak tanulnak, átmenetileg otthon tartózkodnak a gyermekükkel, vagy éppen munkanélküliek.

Lesz nyugdíj – csak nem lehet majd megélni belőle

Felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni ennek a drasztikus elöregedésnek a kiegyensúlyozása érdekében. Vajon emelni kell majd a nyugdíjkorhatárt? Vagy tovább csökkenhet a nyugdíjak értéke? Esetleg az adó- és járulékkulcsok növelése árán biztosítják majd a nyugdíjak kifizethetőségét? Bármelyik utat is járjuk, mindenképpen fájdalmas intézkedésekre kell számítani.

Az viszont egyértelmű túlzás, hogy nem lesz „nyugdíjunk”: hiszen láthattuk, hogy még a 21. század második felében is több millió adófizető lesz az országban. Az ő befizetéseikből minden jogosultnak lesz államilag folyósított időskori jövedelme. Azonban a rendszer jó eséllyel nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani széles rétegek számára.

Fontos
A nyugdíjhelyzet már ma sem rózsás, a magyar nyugdíjasok kb. 40 százaléka, nagyságrendileg 900 ezer fő a létminimum alatt él, azaz havi 160 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból gazdálkodik.

Mennyivel lesz több nyugdíjuk azoknak, akit tőkét halmoznak fel?

Ha csak a folyó finanszírozású nyugdíjra hagyatkozunk, akkor a mai fiatalok nyugdíjkilátásai rendkívül aggasztóak: várhatóan 68-70 éves nyugdíjkorhatárra és meglehetősen alacsony juttatásra kell számítaniuk. Mégis van mód arra, hogy valaki érdemben javítson a saját időskori anyagi helyzetén, de ehhez az állami nyugdíjon felül további jövedelemforrásokra van szükség.

A Bankmonitor számításai szerint egy nyugdíj-előtakarékossági program segítségével reálisan akár 40-60%-os nyugdíjnövekedés is elérhető, amennyiben az adott személy a pályája elején rálép az öngondoskodás útjára. A halogatás azonban jelentős kockázattal jár: aki csak 50-55 éves korban kezdi a nyugdíjcélú megtakarítást, ő 10-15% nyugdíjkiegészítésre számíthat.

Éppen ezért nem szabad sokáig várni, hanem egy jól átgondolt stratégia mentén érdemes mielőbb elindítani a nyugdíj-előtakarékosságot. Az érdeklődők számos államilag támogatott megtakarítási programot is elérhetnek (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla), melyek révén az éves befizetések 20%-ának megfelelő adóvisszatérítésre is szert tehetnek.

Kalkulálj
Ha te is szeretnél elindítani egy nyugdíjmegtakarítást, használd a Bankmonitor kalkulátorát, és kérd tanácsadóink segítségét!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés