Nem csak a bankfióknak kell nyitva lennie ahhoz, hogy lakáshitelt kapj!

Nem csak a bankfióknak kell nyitva lennie ahhoz, hogy lakáshitelt kapj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-05
 

Március 8-22 között a legtöbb szolgáltatást nem lehet igénybe venni, ugyanakkor a bankok nyitva tarthatnak. Ez jó hír mindazok számára, akiknek az elkövetkező két hétben kell valamit sürgősen elintézni. Számos olyan szolgáltatás van azonban, aminek sorsáról még nem tudunk semmit, de nagyon fontos a pénzügyek – különösen a lakáshitelek – szempontjából. FRISSÍTÉS: eddigi információink alapján a közjegyzői, az ügyvédi és az értékbecslői tevékenység is zavartalanul fog folytatódni a jövő héten.

Gulyás Gergely 2021. március 4-ei bejelentése alapján a legtöbb üzlet és szolgáltatás nem lesz elérhető két hétig. A boltok zárva tartanak március 8. és március 22. között, kivéve az élelmiszerboltok, benzinkutak, drogériák patikák. (Ezt a listát kibővítették a dohányboltokkal és a bankfiókokkal, továbbá március 8-n nyitva lehetnek még a virágüzletek.) Valamennyi szolgáltatás szünetel ezen időszakban, ez alól a magánegészségügy képez kivételt.

Ezek alapján a pénzügyeiddel kapcsolatos személyes jelenlétet igénylő dolgokat is – például személyi kölcsön, lakáshitel igénylése – el tudod intézni, hiszen a bankfiókok nyitva vannak. Azonban számos szolgáltatás kapcsolódik – legalábbis részben – a banki termékekhez, ügyintézéshez. Ezek sorsa nagy mértékben befolyásolhatja azt, hogy ténylegesen mit fogsz tudni elintézni jövő héttől a bankokban.

Hirdetés

Hirdetés

Lehet adásvételi szerződést kötni?

Ha lakásvásárlás előtt állsz és már megtaláltad álmaid otthonát, akkor a következő lépés az adásvételi szerződés megkötése. Ehhez egy ügyvédre is szükség lenne, aki előtt a szerződést aláírnátok az eladóval. Az ügyvédi tevékenység azonban eddigi ismereteink szerint nem szerepel a jövő héttől elérhető szolgáltatások között, emiatt elképzelhető, hogy március 22-ig nem lehet majd adásvételi szerződést kötni.

Frissítés: az ügyvédi tevékenységet tovább lehet folytatni a megjelent rendelet alapján, vagyis adásvételi szerződések megkötésére is sor kerülhet, akár az ügyvéd irodájában is.

Ki állapíthatja meg azt, hogy mennyit ér egy ingatlan?

Lenne lehetőség a statisztikai alapú értékbecslésre is bizonyos esetekben, ettől függetlenül a pénzintézetek jelenleg elvárják, hogy a fedezeti ingatlanról ténylegesen készüljön egy értékbecslés. Az értékbecslői tevékenység szervesen kapcsolódik a banki jelzáloghitelezéshez, ettől függetlenül az ingatlanszakértők a pénzintézetektől független, önálló tevékenységi körrel rendelkező vállalkozók, vállalkozások.

Márpedig ez a szolgáltatás sem lett említve egyenlőre azok között, melyeket a következő két hétben igénybe lehetne venni.

Frissítés: a megjelent rendelet alapján a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások céljára szolgáló helységet – bizonyos kivételektől eltekintve – szükséges bezárni. Az értékbecslés viszont gyakorlatilag a fedezeti ingatlanban történik meg.

Közjegyzői okirat nélkül nem folyósítanak a bankok lakáshitelt

A lakáshitelek esetében a bankok elvárják, hogy az aláírt hitelszerződésről tartozáselismerő okirat készüljünk. Ez gyakorlatilag az adós, adósok közjegyző előtt tett nyilatkozata a hitellel kapcsolatban.

Jelenleg arról sincs hír, hogy a közjegyzői szolgáltatás elérhető lesz-e az elkövetkező két hétben: ha nem lesz elérhető ez a szolgáltatás sem, akkor a pénzintézetek jelenlegi gyakorlata alapján a  kölcsönösszeg folyósítására nem kerülhet sor.

Frissítés: A rendelet a közjegyzőket nem említi, ugyanakkor a Magyar Országos Közjegyzői Kamara oldalán megjelent hír alapján a közjegyzői szolgáltatás március 8. és március 22. között is elérhető, az irodák nyitva tartanak. Az ügymenet esetleges változásáról a részletszabályok megjelenését követően adnak tájékoztatást. 

Minden a kormányrendeletből fog kiderülni

Természetesen a Magyar Közlönyben megjelenő rendeletből – várhatóan a mai napon fogják közzétenni – derül ki véglegesen az, hogy melyik üzletek lehetnek nyitva, milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni az elkövetkező két hétben. Könnyen elképzelhető, hogy a korábban említett valamennyi szolgáltatást el lehet érni március 22-ig.

Az alábbi TEÁOR kódokra érdemes majd figyelni a rendelettel kapcsolatban:

  • 6910 – Jogi tevékenység (ide tartozik az ügyvédi szolgáltatás és a közjegyzői munkakör is)
  • 6831 – Ingatlanügynöki tevékenység (ide tartozik az ingatlan értékbecslés)

A banki hitelezési gyakorlat is változhat

Természetesen az átmeneti időszakban a banki gyakorlatot is hozzá lehet igazítani a megváltozott helyzethez. Elképzelhető, hogy előszerződéssel is be lehet majd nyújtani hiteligénylést, a végleges adásvételi szerződést pedig a bírálati folyamat során fogja elvárni a pénzintézet. (Erre volt példa a járvány korábbi időszakában is.)

Az MNB korábban arra is adott lehetőséget, hogy az ingatlanok tényleges értékbecslése csak bírálatot követően, utólag  készüljön el. Vagyis magát a bírálati folyamatot elviekben nem kellett, hogy megakassza az értékbecslés hiánya.

Akár a tartozáselismerő okirat bekérésének időpontját is elhalaszthatják a bankok, például a hitelösszeg folyósítását követő időpontra. Így a már aláírt hitelszerződések folyósításának nem lenne akadálya a dokumentum hiánya.

Természetesen még nagyon sok minden bizonytalan, azt sem lehet tudni jelenleg, hogy pontosan mely szolgáltatások lesznek érintettek. )Ez fogja majd befolyásolni azt is, hogy az egyes bankok min változtatnak a folyamataikon.) A következő lépés az, hogy a pontos részletszabályok megjelenjenek a Magyar Közlönyben.

A részletszabályok megjelenésekor cikkünket frissíteni fogjuk!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés