Nem is olyan egyszerű a gyermekek kérdése CSOK esetén

Nem is olyan egyszerű a gyermekek kérdése CSOK esetén
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-05
 

Gyakori kérdés a családok, a még gyermektelen párok és a gyerekes egyedülállók részéről, hogy a vissza nem térítendő CSOK esetében hogyan veszik figyelembe a közös és nem közös gyermekeket, válásnál pedig melyik szülő jogosult a támogatásra.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy még meg nem született, ám tervezett gyermekre kizárólag fiatal házasok igényelhetik a CSOK támogatást. Fiatal házasnak az a pár számít, ahol legalább az egyik fél még nem múlt el 40 éves, hogy melyik, az ebből a szempontból lényegtelen. (A sokak által várt kamatmentes babaváró hitelnél annyiban más a helyzet, hogy ott az igénylés feltétele az, hogy a nő ne töltse még be a 41. életévét.) Meglévő gyermekek esetében nincs ilyen megkötés a CSOK-nál. Ugyancsak sokszor megkapjuk kérdésként, hogy egyedülállók igényelhetik-e az otthonteremtési támogatást? A válasz az, hogy igen, ám bizonyos feltételeknek meg kell ehhez felelniük.

Sok bonyodalmat okoz, hogy egy gyermek után egyetlen alkalommal lehet igényelni CSOK-ot, ami váláskor megbonyolíthatja a helyzetet. Mivel azonban a CSOK esetében általános feltétel, hogy az igénylővel közös házastársban éljen a gyermek, ezt a lakcímkártyán szereplő címmel lehet legkönnyebben igazolni.

Hirdetés

Hirdetés

Így kell figyelembe venni a gyermekeket?

Ami mindenkire egyformán igaz: Legyen az igénylő egyedülálló, házaspár vagy fiatal házas (ahol legalább az egyik fél 40 évnél fiatalabb), a gyermeknek az igénylővel egy háztartásban kell élnie, illetve együtt kell költöznie a CSOK támogatásból vásárolt vagy épített ingatlanba.

Egyedülállók esetén: Igényelhetik a támogatást a velük közös háztartásban élő, velük együtt költöző gyermek után.

Házastársak esetén, ahol a pár mindkét tagja elmúlt 40 éves: A meglévő közös és nem közös gyermekeket egyaránt figyelembe lehet venni a gyermekszám megállapításánál.

Fiatal házaspár (az egyik fél 40 év alatti): Rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az idősebb házasokra, ám ők nemcsak a már meglévő, hanem a közösen vállalt gyermekre/gyermekekre is igényelhetnek CSOK támogatást. Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben.

A vállalt gyermekek megszületésére 1 gyermek vállalása esetén 4 éve, 2 gyermek vállalása esetén 8 éve, míg 3 vagy több gyermeknél 10 éve van a párnak. Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással teljesítené, akkor az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozat hitelintézethez történő benyújtását követően 2 évvel meghosszabbodnak a fenti határidők.

Amennyiben a fiatal házasok orvosi bizonyítvánnyal igazolják a várandósság tényét, akkor a gyermek megszületéséig meghosszabbodik a gyermekvállalásra adott határidő. A határidőt egyébként új lakás építésénél a használatba vételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentés megtörténtét követően kell számolni. Új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötésének időpontjától kezd el „ketyegni az óra”.

Élettársak: Számukra is elérhető a CSOK támogatás, ám a gyermekek figyelembevételénél az ő esetükbe van egy kis csavar. Ha közös gyermekeikkel élnek együtt, akkor utána együttes igénylőként kérhetik a CSOK támogatást. Ha az egyik szülő gyermekével élnek közös háztartásban, akkor együttes igénylőként ugyancsak megkaphatja a pár a gyerekszám alapján számított összeget.

Amennyiben mindkét szülőnek van saját gyermeke a háztartásukban, akkor meg kell nézni, hogy egy-egy szülő a saját gyermekei után mennyi támogatásra jogosult, és ezek közül a számukra kedvezőbb megoldás választható Példa: az élettársak egyikének 2, míg a másik félnek 1 gyermeke él velük közös házastársban. Ebben az esetben a 2 gyermek után jár a CSOK. Fontos, hogy ebben az esetben is közösen kell megigényelniük a támogatást!

Ha a CSOK mellé lakáshitelre vagy kedvezményes kamatú CSOK hitelre is szükséged van, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkeresheted a jövedelmednek és családi helyzetednek leginkább megfelelő hitelt, valamint szakértő segítségét kérheted. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Hirdetés