Biztos, hogy ott van a bankban a pénzem?

Biztos, hogy ott van a bankban a pénzem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-24
 

A jelenlegi gazdasági helyzet sokakat elbizonytalanít, ilyenkor pedig hajlamos az ember a legrosszabbra gondolni. Az egyik gyakori félelem, hogy elveszik a bankban „tárolt” pénz, a bankbetét. Ezen félelem miatt az emberek néha olyan irracionális dolgokra is képesek, amivel önmagukat károsítják meg.

A napokban egészen elképesztő esetről számolt be az egyik bankfiókban dolgozó alkalmazott. Van egy idős ügyfelük, aki minden héten „elzarándokol” a bankfiókba, ahol felveszi a pénzárból a mintegy 9 millió forintnyi betétjét, majd félrehúzódik megszámolni az összeget. Amikor végzett, akkor pedig megnyugodva ismét befizeti azt a számlájára. Megkérdezték, hogy ezt miért teszi, amire az volt a válasza, hogy ellenőrzi, meg van-e még a pénze.

Ez azonban meglehetősen drága mulatság, az egyik nagybanknál például fiókban felvenni a 9 millió Ft-ot csaknem 70 000 Ft költséget jelent. Ráadásul feleslegesen, hiszen a bankok nem egyenként, elkülönítve tárolják az ügyfelek pénzét, a betétállomány pedig csak részben létezik materiális formában, vagyis készpénzben. Éppen ezért kell a bankoknál a nagyobb összegű készpénzfelvételi igényt előre jelezni, mert ilyenkor gondoskodnak a megfelelő mennyiségű készpénz fiókba szállításáról. Emiatt, ha az előre bejelentett készpénzfelvételre végül az ügyfélnek még sincs szüksége, ám erről nem tájékoztatja időben a bankot, akkor ezért is komoly díjat számolnak fel.

Így aztán könnyen előfordulhat, hogy ha váratlanul bemész a bankod valamelyik fiókjába, és felvennél 10 millió forintot, akkor azt a választ kapod, hogy éppen nincs ennyi kiadható készpénzük. Ez nem azt jelenti, hogy a banknak nem áll rendelkezésére a kért összeg, de készpénzben az nincs jelen. A készpénz szállítása, védelme és kezelése ugyanis rendkívül drága, így a bankok igyekeznek csak annyit tartani a fiókokban belőle, amennyi feltétlenül szükséges.

Hirdetés

Hirdetés

Az automatákból is kifogyhat a bankjegy

Ahogy nem jelenti a pénz eltűnését az, ha egy fiók nem tud nagyobb összeget előzetes bejelentés nélkül kifizetni, úgy az sem erre utal, ha a bankjegykiadó automata nem tudja kiadni a kért összeget. Előfordulhat ugyanis, hogy egy ATM-ből egyszerűen elfogy a pénz, amit időbe telik pótolni, de az is lehetséges, hogy az automatában lévő címletekből a kért összeg éppen nem adható ki.

Mi védi a betétesek pénzét?

A bankbetétek biztonságáról az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) gondoskodik, az ehhez szükséges pénz pedig a tagok kötelező rendszeres befizetéseiből, valamint szükség esetén rendkívüli díjfizetésből gyűlik össze, de az OBA akár kormánygaranciával megtámogatott hitelt is vehet fel, ha máskülönben nem oldható meg a kártalanítás.

Amit tudni kell a kártalanításról:

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • A kifizetés maximum százezer euróban betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki). Ez jelenlegi árfolyamon nagyjából 35-36 millió forintot jelent betétesenként.
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
Hirdetés
Hirdetés