Nem kell dolgoznod és mégis kapsz fizetést? Hogy is van ez?

Nem kell dolgoznod és mégis kapsz fizetést? Hogy is van ez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-07 Frissítve: 2021-08-06
 

Nem példa nélküli már a világban, hogy úgy lehessen jövedelemre szert tenni, hogy nem dolgozik az ember. A feltétel nélküli alapjövedelmet egyre több országban vezetik be, most a finnek próbálkoznak a rendszer elindításával. Pár éve nálunk is voltak tervek egy hasonló szisztéma kialakítására, ám ennek egyelőre nagyon komoly korlátai vannak az olyan fejlettségi szintű országokban, mint amilyen hazánk is. Az Alapblog írása éppen ezzel a témával foglalkozik.

Az őrült tempójú technológiai fejlődés, és az elhúzódó gazdasági válság miatt fokozódott a félelem, hogy a tartós állástalanság egyre nagyobb mértéket ölt a világszerte. Nem is kell mondani, hogy széles rétegek élnek szegénységben világszerte, akiknek helyzete csak nagyon lassan látszik javulni. Azonban megoldási javaslatok tömkelegével is lehet találkozni, melyek közül az egyik legérdekesebb talán az ún. feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója. Lényegében ez azt jelenti, hogy az állampolgárok alanyi jogon kapnának egy bizonyos összeget, ami megélhetésüket fedezné, így vélhetően idővel a szegénység szintje is csökkenthetővé válna.

Az előző években a németek léptek a tettek mezejére és vezették be próba jelleggel az alapjövedelmet, aminek keretében jelenleg évente 12 személyt sorsolnak ki, akik havi 1000 eurós summára számíthatnak egy éven keresztül. Nem olyan rég jött a hír, hogy a finnek is elindítják a rendszert, így 2000 munkanélküli 2 éven keresztül havi 560 eurót kaphat. Az alapjövedelem így a havi 3500 eurós finn átlagfizetés 16 százalékára rúghat, és azt várják tőle, hogy az embereket álláskeresésre ösztönzi majd.

Évekkel ezelőtt hazánkban is felmerült az ötlet, azonban nálunk egy hasonló intézkedés jelenleg még nem tűnik túl valószerűnek. Egyrészt az átlagbér is alacsony, átszámítva nagyjából havi 600-800 euró körül mozog, így ennek megfelelően legfeljebb havi 100-150 eurót lehetnek adni, ami valljuk be nem sok mindenre elég, másrészről igen komoly terheket róna a hazai költségvetésre is. A témáról több részletet is tartalmaz az Alapblog Vakmajom által írt bejegyzése.

Hirdetés
Hirdetés