Neten vásárolsz? Ezeket tudnod kell!

Neten vásárolsz? Ezeket tudnod kell!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Tavalyi év végén több médium szerint a karácsonyi ajándékok súlya alatt összeroppant a posta. Mindez az online ajándékvásárlásoknak volt köszönhető, amik minden várakozást felülmúlóan bővültek idehaza. Ezen tranzakciók egy jelenős részében már a fizetés is online zajlott bankkártya segítségével. De mire kell figyelni ahhoz, hogy ne legyél csalók áldozata?

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amit a biztonságos internetes vásárlásokhoz elengedhetetlenek!

Internetes áruház kiválasztása

Te sem utalnád el a számládon lévő összes pénzt egy idegennek? Pedig ez történhet, ha nem vagy elég óvatos. A legismertebb webshopok címeit sokan fejből tudják. Viszont csak óvatosan a levélben kapott linkekkel, vagy a böngészőbe történő gépeléssel. Sok esetben egyetlen betű elütése és máris egy csaló oldalon találjuk magunkat.

Ugyanez a helyzet az ismeretlen honlapokkal: csak óvatosan! Érdemes megnézni a lap alján az üzemeltetőt, elérhetőségeket. Az már gyanús, ha csak egy e-mailcímet találsz. Ha ez a része rendben lévőnek tűnik, akkor érdemes rákeresni az eladóról szóló véleményekre. Lehet egy legálisan működő cég is, aki megtéveszti a vásárlót, vagy „csak” a garanciát veszi semmibe.

Hirdetés

Hirdetés

Fizetési mód kiválasztása

Online vásárlás – offline fizetés

Sokan még mai napig az utánvétben bíznak csak. Ez nem túl készpénzkímélő megoldás (kivéve, ha a futárnál tudsz kártyával fizetni), ám valóban az egyik legbiztonságosabb vásárlási megoldás (ha még a futár előtt kibontod, és ki is próbálod az árut). Vannak, akik kisebb értékben így próbálnak ki egy-egy új, kevésbé megbízhatónak tűnő webshopot.

Online vásárlás – online fizetés

Következő lépcsőfok, amikor nem csak online vásárolsz, de a fizetés is online történik. Ilyen lehet:

  • előre utalással
  • normál betéti kártyával, vagy hitelkártyával
  • normál bankkártyával, kártyafedezeti számlával
  • internet kártyával
  • fizetést könnyítő megoldással (pl PayPal)

Azt már meg sem említjük, hogy ezekhez szükséges egy vírus és trójai faló nélküli számítógép De nézzük sorra ezeket!

Előre utalás

Legkevésbé biztonságos megoldás. Csak abban az esetben válaszd ezt a megoldást, ha teljes mértékben megbízol az eladóban, és lehetőleg az eladó székhelye és az illetékes felügyeleti szerve is egy országban van veled. Te sem akarsz Luxemburgban pereskedni egy doboz gyufa miatt, igaz?

Normál betéti kártya, esetleg hitelkártya

Ma már szinte minden bankkártya alkalmas internetes vásárlásra, függetlenül attól, hogy dombornyomott-e vagy sem. Néha azért egy-egy szolgáltató ragaszkodik a dombornyomott kártyához, vagy bizonyos kártyákat nem fogad el (pl EasyJet a WizzAires kártyát). De általánosságban elmondható, hogy a kezedben lévő kártyával tudsz fizetni.

A fizetésnél figyelni kell a következőkre:

  • a böngésződ váltson át biztonságos módba (https:// szerepeljen a böngésződben és egy megbízható szolgáltatóhoz irányítson át)
  • soha ne add meg interneten a PIN kódod (elég a neved, bankkártya-számod, kártya lejárati dátuma és az úgynevezett CVC2 vagy CVV2 kód, azaz a 3 számjegy, amit a kártyád hátulján találsz)

Viszont, ha a kártyád normál számládhoz van kapcsolva, ahol a pénzed is tartod, akkor hatalmas kockázatot vállalsz fel. Főként, ha sok pénzt tartasz a számládon. Ugyanis ilyenkor a csalók a számládon lévő összes pénzhez hozzáférhetnek. Ennek a kockázatát csökkentheted:

  • kártyalimitek alkalmazásával,
  • kevesebb pénzt tartasz a számládon (lekötöd, megtakarítási számlára helyezed)

Vásárlásaid után még visszatérítés is szeretnél? Használj hitelkártyát!

1

Kártyafedezeti számla

Ilyen esetben a normál bankkártyád nem közvetlenül a fő folyószámládhoz kapcsolódik, hanem egy külön számlához. Ennek előnye, hogy kártyavisszaélés esetén csak az ezen a számlán lévő összeghez férnek hozzá. Hátránya viszont, hogy mindig fel kell tölteni pénzzel ezt a számlát vásárlás előtt.

Internet kártya

Ez egy különleges bankkártya, ami csak internetes vásárlásra használható (egy offline boltban nem tudsz vele fizetni). Általában a főszámládhoz tudod társítani, de minden egyes vásárlás előtt meg kell emelned a kártyalimitedet, ami automatikusan visszacsökken gyakorlatilag nullára. Ráadásul ennek a kártyának az éves díja és a tiltás és újragyártás költsége sem túl magas (ellentétben például egy dombornyomott kártya több ezer forintos díjával).

Fizetést könnyítő megoldás

Ha még nagyobb biztonságban szeretnénk tudni a pénzünket az eladónak szánt pénzt rábízzuk egy harmadik félre (többek között PayPal vagy Alipay). Lényegét tekintve ez egy újabb biztonsági kör, amikről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Ha mégis csalás áldozatává válsz

Amint észleled a visszaélést, minél előbb jelenteni kell azt a bankodnak, az adott kártya letiltásával egyetemben. Ha ellopták az adataidat (vagy elveszett a bankkártyád), akkor maximum 45 ezer forintig neked kell állni a károkat. A bankok az esetek zömében azonban a teljes veszteséget magukra vállalják, ha a biztonsági és a letiltási szabályokat betartottad. (Nem írtad a PIN kódot a kártyádra, vagy egy kis cetlire, nem adtad meg azt interneten.) A bank megvizsgálja, hogy nem te nem vagy részese a csalásnak, és ha ez kizárható, akkor a teljes összeget megtérítik a vizsgálat lezárulta, azaz legkésőbb 60 nap után.

Hirdetés
Hirdetés