Nevetséges összegért is kaphatsz már életbiztosítást – de ne hagyd magadat átverni!

Nevetséges összegért is kaphatsz már életbiztosítást – de ne hagyd magadat átverni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-30
 

Egymást tapossák a biztosítók az ügyfelek kegyeiért zajló versenyben, aminek egyik fő előnye, hogy évről évre egyre kedvezőbb díjazású életbiztosításokkal lehet találkozni a piacon. A nagy tolongás közepette azonban egy tényezőt muszáj szem előtt tartanod, máskülönben az egész pénzügyi terved romba dőlhet!

Ki ne szeretné megkötni a lehető legolcsóbb biztosítást? Ez első hallásra talán jó ötletnek tűnik, de vannak dolgok, amikből nem szabad engedni, nehogy a nagy versengés végül a szolgáltatás színvonalának rovására menjen.

Mitől lesz olcsó vagy drága az életbiztosításod?

Mondanunk sem kell, hogy a biztosító akkor tud neked kedvező díjazást kínálni, ha alacsony kockázatú ügyfelet lát benned. Ehhez az kell, hogy lehetőleg fiatal legyél, makkegészséges, nem elhízott, ne dohányozz és egyéb káros szenvedélyeid se legyenek, valamint a munkavégzés során ne kerülj veszélyes helyzetekbe. Nem titok, hogy a biztosítók olcsóbban hajlandók biztosítani egy 30 éves, sportos, nemdohányzó könyvelőt, mint egy 50 éves, túlsúlyos, dohányzó földmunkagép-kezelőt.

Kulcsfontosságú még az is, hogy mekkora összegű biztosítást szeretnél kötni, illetve milyen hosszú időre kérsz védelmet a biztosítótól. Nyilvánvaló, hogy egy biztosítótársaság sokkal olcsóbban vállal 5 millió forintos kockázatot 1 évre, mint 40 milliós kockázatot 20 éven keresztül.

Hirdetés

Hirdetés

Ennyibe kerülnek most a „fapados” életbiztosítások

Az alábbiakban mutatunk néhány példát, hogy különböző életkorú érdeklődők reálisan mekkora díjakkal találkozhatnak, ha szeretnének megkötni egy viszonylag kis összegű, 5 millió forintos, nagyon lecsupaszított életbiztosítást. (Ez azt jelenti, hogy a biztosító 5 millió forintot fog kifizetni az örökösöknek, amennyiben a biztosított személy elhalálozik.) Feltételezzük továbbá, hogy az érdeklődők egységesen 65 éves életkorukig szeretnének védelemben részesülni.

Mekkora havidíjból lehet kihozniegy 5 millió forintos kockázati életbiztosítást?

Látható, hogy a „fapados”, extra szolgáltatásokat nem tartalmazó életbiztosítások nevetségesen alacsony díjaktól is elérhetők. A Bankmonitor gyűjtése szerint egy 30 éves, egészséges életmódot folytató irodai dolgozó már évi 34 ezer forintért is hozzájuthatna a kívánt biztosításhoz! Vagyis havonta alig 2900 forintot kell fizetnie a biztosítónak, aki ezért cserébe 5 millió forintos haláleseti térítést vállal.

40 éves korban kezdve sem sokkal drágább mulatság ez az életbiztosítás, ez esetben évi 51 ezer forintból (havi 4300 forintból) kihozható az 5 millió forintos védelem. Ha viszont 50 éves koráig vár valaki, akkor kénytelen kicsit mélyebben a zsebébe nyúlni: ilyenkor évi 96 ezer forintba (havi 8000 forintba) kerülne az egyszerű életbiztosítás.

Fontos
Érdekesség, hogy jelen esetben összességében kevesebbet fizet a hosszabb védelemért cserébe az, aki 30 évesen köt 35 évre biztosítást, mint az, aki 50 évesen köt 15 évre. Előbbi esetben ugyanis mindösszesen 1,2 millió Ft-ot, míg utóbbi esetben 1,4 millió Ft-ot tesz ki a biztosítási díj. Éppen ezért érdemes még időben, fiatalon és egészségesen megkötni egy ilyen biztosítást.

Ne verd át önmagadat: így köss életbiztosítást!

Habár ezek az alacsony díjak rendkívül vonzók lehetnek, súlyos hiba lenne megelégedni ezekkel a fapados biztosításokkal! Gondolj csak bele: a te családodnak mire lenne elegendő 5 millió forint, ha mostantól hirtelen eltűnne a kasszából a teljes jövedelmed? A jelenlegi átlagbérből (nettó 438 ezer forintból) kiindulva ez alig 11 hónapig fedezné a bevételkiesést. Holott egy életbiztosításnak éppen az lenne a célja, hogy egy tragikus haláleset bekövetkezése esetén legalább pénzügyileg maximális biztonságban legyen a család.

Ehhez viszont lényegesen nagyobb térítési összeg szükséges.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a biztosítási fedezet érje el az éves nettó jövedelmed 4-5-szörösét. Ha például te családfőként pontosan nettó 438 ezer forintot viszel haza, akkor az optimális biztosítási összeg 21-26 millió forint közé tehető. Ez bizony jócskán meghaladja a fenti példában vizsgált 5 millió forintot, de pont emiatt jelentene valóban érdemi segítséget a legtöbb magyar család számára.

A kiegészítő csomagokról se feledkezz meg!

Gyakran előfordul az a hiba is, hogy valaki olyan csomagot választ, amely kizárólag életbiztosítási fedezetet tartalmaz. Persze ez is értékes szolgáltatás, de közel sem nevezhetjük teljeskörűnek. Hiszen nem csak egy haláleset eredményezhet pénzügyi krízist a család számára: hasonló következménnyel járhat egy közepesen súlyos baleset, vagy egy komolyabb betegség is.

Jó hír, hogy a modern biztosítási csomagok már számtalan kiegészítő lehetőséget is tartalmaznak. Legyen szó akár baleseti kockázatokról, kritikus betegségekről vagy egészségkárosodásról, a legtöbb biztosítónál már ezekre is elérhető a biztosítási fedezet. Sőt, akkor is kapható térítés, ha valaki elveszítené a munkáját: ez ugyancsak életmentő megoldást jelenthet bizonyos helyzetekben.

A fő tanulság tehát, hogy a jó döntéshez körültekintő tájékozódás szükséges, és gondoskodni kell minden fenyegető kockázat kivédéséről. Ha szeretnéd látni, hogy mennyibe kerülne számodra egy maximális anyagi biztonságot garantáló biztosítási csomag, akkor néhány kattintással megtudhatod az alábbi kalkulátorunk segítségével.

Ötlet
Személyre szabott kalkulációért kérd a Bankmonitor tanácsadóinak segítségét!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés