Nyílt utad van a hitelfelvételnél, ha ennek megfelelsz!

Nyílt utad van a hitelfelvételnél, ha ennek megfelelsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-27 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakáshitel felvétele során az igazolható jövedelem alapvető korlátot jelent, ami behatárolja, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk. A magasabb lakásárak miatt nagyobb hitelösszegre lehet szükség, ami szorult helyzetbe hozhatja a családokat. Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű hitel törlesztéséhez legalább 155 ezer forintos jövedelmet szükséges igazolni. A bankok által elfogadható jövedelmek köre is változó, így egyik banknál több, míg másiknál kevesebb hitelre számíthatunk. Mennyi törlesztő vállalható a jövedelem függvényében?

A lakáshitelnél a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, a hitelösszeg nagysága valamint a jövedelmünk alapvetően behatárolja a mozgásterünket a hitelfelvételnél. Ez alapján a bankok maximum az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig adnak hitelt, ami azt jelenti, hogy legalább 20 százalék önerőnek meg kell lennie a lakásvásárláskor.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a havi törlesztés a bank által elfogadható jövedelem mekkora részét teszi ki. A szabályok szerint a jövedelem maximum 50 százalékáig terhelhető hiteltörlesztéssel (legalább 400 ezer forintos jövedelemnél 60 százalék lehet), ugyanakkor a bankok ennél szigorúbbak szoktak lenni és a jövedelem arányos törlesztést 30-35 százalékig hagyják elmenni.

Ugyan az egyes bankok ügyfélminősítése eltérő, az viszont általánosságban igaz, hogy erősebb pénzügyi háttérrel kedvezőbb ajánlatot lehet kapni. Most azt az esetet vizsgáltuk meg, hogy a bankok által alkalmazott 35 százalékos jövedelemarányos törlesztő mellett, mekkora jövedelemből jöhet ki egy 10 millió forintos lakáshitel, amit 20 év alatt fizetnénk vissza.

Ha azt feltételezzük, hogy a hitelfelvevőnek nincsen más hiteltörlesztése, akkor egy 20 évre felvett 10 millió forintos hitelnél a havi törlesztő a kamatperiódus függvényében 57 és 82 ezer forint között szóródik (a legjobb 3 banki ajánlat figyelembevételével). Természetesen minél hosszabb kamatperiódus, vagyis minél hosszabb időre kiszámítható a hitel törlesztője annál magasabb a THM és annál nagyobb a törlesztő is. Éppen ezért úgy lehet számolni, hogy 35 százalékos jövedelemarányos törlesztő mellett legalább 163 ezer és 236 ezer forintos jövedelemmel szükséges rendelkezni.

Ugyanakkor, ha más hiteltörlesztés (hitelkártya, folyószámlahitel, személyi kölcsön) is van, már máshogy alakul a minimum jövedelemelvárás. Például egy 500 ezer forintos kihasználatlan hitelkártya is 25 ezer forinttal beleszámít a jövedelemterhelésbe, ami összességében alacsonyabb hitelösszeget eredményez. Fenti példánkból egy 3 éves kamatperiódusú lakáshitelnél 170 ezer forint helyett legalább 241 ezres jövedelmet szükséges igazolni.

A következő kalkulátorral megkeresheti a legjobb lakáshitel ajánlatokat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Ilyen jövedelemmel lehet hitelt kapni

A bankok alapvetően kétféle jövedelemtípust különböztetnek meg, az elsődleges és a kiegészítő jövedelmet, ráadásul több mint 40 féle különböző jogcímen szerzett jövedelmet tartanak számon. Azonban nem minden típusú bevétel esik azonos elbírálás alá, így mindig fontos a megfelelő tájékozódás a hitelfelvétel előtt.

Elsődleges jövedelemnek számít például a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj (a lista szélesebb is lehet, bankonként eltérő, hogy miként bírálják el az egyes bevételeket). Amivel számolni kell, hogy a minimálbérnek megfelelő jövedelmet minden esetben igazolni szükséges.

A kiegészítő jövedelmeket (például GYED, GYES, családi pótlék, bónusz, jutalom) kizárólag az elsődleges jövedelmeken felül számítja be a bank. Ugyanakkor itt is bankonként eltérő, hogy mit tekintenek másodlagosan elfogadható jövedelemnek.

Amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszonyt szükséges igazolni, ráadásul nem állhatunk próbaidő, vagy felmondási idő alatt, mert ez kizáró tényezőt jelent a hitelfelvételnél. Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges, és míg korábban EVA-s, vagy KATA-s vállalkozókat alig hiteleztek a bankok, addig ma egyre több pénzintézet elfogadja ezeket a jövedelmeket is.

Fontos, hogy a jövedelem megfelelően igazolható is legyen, így munkáltatói igazolással, bankszámla kivonattal, NAV dokumentumokkal rendelkeznünk kell.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés