Nyugdíj: amikor célszerű a jól megérdemelt pihenést elhalasztani

Nyugdíj: amikor célszerű a jól megérdemelt pihenést elhalasztani
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Sokan vannak abban a cipőben, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve még nem feltétlenül vonulnának vissza a munka világából, hanem a nyugdíj mellett továbbra is dolgoznának. Nagy szükség is lehet a munkavállalás folytatására, hiszen a nyugdíjba lépéskor a jövedelem drasztikusan visszaesik, ami a megszokott életszínvonal rovására megy, hacsaknem egy nagyobb megtakarítás áll rendelkezésre. Bizonyos esetekben azonban komolyan mérlegelni kell, hogy megéri-e a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni, vagy esetleg a nyugdíj mellett érdemes továbbra is munkát vállalni.

A közvélemény kutatások alapján is kijelenthető, hogy a magyarok csak egy csekély része gondolja úgy, hogy az állam által biztosított nyugdíjból megfelelő életszínvonal mellett meg tudna élni. Ráadásul egyre több nyugdíjas korba lépőnek nem feltétlenül a nyugodt, pihenéssel töltött időskori évek jutnak eszébe, hanem ezt az időszakot is inkább aktívan, munkával töltenék. Pláne akkor, ha a munkájukat szeretik is, és a nyugdíjas élet még nem tűnik vonzónak számukra.

Ennek természetesen több oka lehet, viszont, ugyanakkor, ha a jövedelmi oldalt nézzük a munkavállalás folytatása nagyon is indokolt. Míg a nettó átlagkereset 200 ezer forint körül mozog, addig az átlagnyugdíj 120 ezer forint körül van, vagyis 40%-kal is alacsonyabb.

Ugyan a tényleges nyugdíj mértéke sok egyéni tényezőtől függ (életpálya átlagkereset, munkában töltött évek), hüvelykujjszabályként a helyettesítési rátával számolhatunk, ami az utolsó kereset és a kezdőnyugdíj arányát mutatja meg. Ez jelenleg 70%, tehát egy mai 190 ezer forintos átlagos havi keresetből kiindulva ez azt jelenti, hogy újdonsült nyugdíjasként 133 ezer forintos járandóságot kapnánk.

Vagyis ezt a 30-40%-os keresetkiesést szükséges megfelelő mértékű előtakarékoskodással, vagy a munkával töltött idő kitolásával lehet áthidalni, ha nem akarjuk drámai módon visszafogni az életszínvonalunk. Amennyiben lehetőség van rá a nyugdíjcélú megtakarítás összegyűjtését már hosszú évekkel a nyugdíj előtt érdemes elkezdeni, viszont a munka folytatása is sokak számára nyitott út lehet.

A következő kalkulátorral megnézheted, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítést érhetsz el az előtakarékoskodással!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

A nyugdíj mellett dolgoznánk tovább

A nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem feltétlenül adott minden esetben a munkaerő-piacon, ugyanis előfordulhat olyan eset, hogy a nyugdíjról le kell mondani a fizetés fejében.

A szabályozás leginkább a versenyszférában dolgozókkal szemben megengedő, ugyanis ők különösebb korlátozás nélkül folytathatják a munkát, amellett hogy nyugdíjat is kapnak. Ilyenkor a munkából származó jövedelem után ugyanúgy meg kell fizetni a közterheteket, annyi különbség van, hogy a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és a munkaerő-piaci járulékot nem kell leróni az állam felé (összesen 29%-os közteher rakódik a jövedelemre). A 10%-os nyugdíjjárulékot azonban ugyanúgy meg kell fizetni, de ez már a későbbi nyugdíjemelésekbe számít bele, aminek mértéke 0,5% minden évben.

Jelenleg kedvezményes nyugdíjkorhatárra jogosultként (például a nők 40 éves munkaviszony után járó nyugdíja) vagy a közszférában dolgozóként gördülnek elénk komolyabb akadályok, amikor is már komolyan mérlegelnünk kell, hogy inkább a munkánkat folytatjuk, vagy a nyugdíjra tartunk igényt.

Amennyiben korhatár előtti nyugdíjellátásban részesülhetünk, már keresetkorlátozással találjuk szembe magunkat: az aktuális bruttó minimálbér legfeljebb 18 szorosát (jelenleg évi 2,295 millió forintot, vagyis havi bruttó 191 forintot) kereshetjük meg egy év alatt a nyugdíjon kívül. Vagyis fokozottan szükséges figyelni erre a fizetési plafonra, hiszen ha ezt meghaladja a fizetésünk, már elesünk a nyugdíjtól.

A közszférában még szigorúbbak a feltételek, ugyanis amennyiben a munka folytatása mellett tesszük le a voksunkat, akkor a nyugdíjról minden esetben le kell mondanunk, vagyis minden úgy zajlik tovább, mintha nem töltöttük volna be a nyugdíjkorhatárt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy végleg búcsút lehet inteni a nyugdíjnak, de arra számítanunk kell, hogy ha abba is hagyjuk a munkát, leghamarabb a következő év elejétől kaphatjuk meg az időskori járandóságunkat (tehát a munka elvesztésének is van kockázata).

Ha kitolnánk a munkában töltött éveket

Ugyanakkor adott esetben az is megoldás, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével nem vonulunk nyugdíjba, hanem ráhúzunk még néhány évet a munkahelyünkön. Azzal, hogy több időt töltünk a munkában a leendő nyugdíjunk mértékét tudjuk növelni, úgy, hogy minden ledolgozott év elteltével 6 százalékkal nagyobb járandóságra leszünk jogosultak (legalább 20 év letöltött szolgálati idővel).

Így, ha a kezdő nyugdíjunk például 120 ezer lenne, de még ráhúzunk a munkahelyen egy évet akkor havi 127 ezer forintos időskori járandóság fog minket illetni, míg két év elteltével 134 ezerre nő a nyugdíj.

Hirdetés
Hirdetés