Okos használat mellett több előnye is van egy hitelkártyának (x)

Okos használat mellett több előnye is van egy hitelkártyának (x)
Hirdetés

Cikk2023-12-18
 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2023 második negyedévében 1,109 millió hitelkerettel rendelkező bankkártya volt idehaza forgalomban, ami azt jelenti, hogy az összes itthon kibocsátott kártya 11,1 százaléka mögött van hitelkeret. A hitelkártya-tulajdonosok ráadásul mind tudatosabbak, amit jól mutat, hogy miközben a kamatmentes követelések állománya jelentősen nőtt az elmúlt egy évben, a kamatozó követelések összege csökkent. 

A magyar hitelkártya-használók egyre aktívabbak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a fizetési tranzakciók száma a második negyedévben 8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és meghaladta a 36,16 milliót. Ezen belül a külföldi kártyahasználat nőtt átlag felett, mintegy 14,6 százalékkal, miközben a belföldi tranzakciók száma 7,4 százalékkal bővült. A külföldi használat érthető, hiszen ezekhez a prémium kártyákhoz járhat valamilyen utasbiztosítás, illetve autókölcsönzésnél sokszor csak hitelkártyával kerülhető el a készpénzes foglaló.

Hirdetés

Egyre többet vásárolnak a kártyájukkal

A hitelkártyás vásárlások értéke is szépen növekedett 2022 második negyedéve óta, itt összességében 18 százalékos emelkedést mért az MNB, 346,8 milliárd forintos forgalom mellett. Ez azt jelenti, hogy egy kártyára átlagosan 312 700 forint forgalom jutott 2023 második negyedévében. Értékben itt is a külföld vásárlások húzták fel az átlagot, az idei második negyedévi, 49,2 milliárdos forgalom bő egyötödével volt magasabb az egy évvel korábbinál. A belföldi hitelkártyás vásárlási forgalom is közel 18 százalékkal emelkedett a 2023 második negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.

Tudatosabbak a kártyabirtokosok

A jegybank legfrissebb, augusztusi adatokat tartalmazó statisztikái szerint a hazai háztartásokkal szemben összességében 149,3 milliárd forintos hitelkártya-követelésük volt a pénzügyi szolgáltatóknak, ami 13,8 százalékkal nagyobb a tavaly nyár véginél. Viszont láthatóan egyre tudatosabban használják a hitelkártyáikat a magyarok: miközben a kamatmentes időszakon belüli követelések állománya 19 százalékkal emelkedett 2022 augusztusához képest, a kamatozó tartozásoké csak alig több, mint 9,2 százalékkal.

A nagyobb tudatosság azt jelenti, hogy mind többen értik meg, hogy a hitelkártyaköltéseket érdemes a fordulónapot követő 15 napon belül visszafizetni, ugyanis ebben az esetben kamatmentesen használható a bank pénze, míg ezt követően akár évi 40-50%-os THM-et felszámolhatnak a tartozásra.  Késedelem esetén ráadásul még úgynevezett késedelmi díj is életbe léphet, valamint korlátozhatják a hitelkártya forgalmát is.

Erre ne használjuk a hitelkártyát

Ne használjuk készpénzfelvételre, mert ennek a díja lényegesen magasabb, mint egy normál bankkártya esetében, illetve a készpénzfelvételi tranzakció mindenképpen kamatfizetési kötelezettséggel is jár, ráadásul a hitelkártyára nem vonatkozik a havi 150 ezer Ft ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem. Utalni sem célszerű hitelkártyáról: a tranzakciós díjak itt is magasabbak.

Amennyiben nagyobb összegre van szüksége valakinek, és előre tudja, hogy azt a hitelkártya által biztosított kamatmentes időszakon belül nem fogja tudni visszafizetni a pénzt, akkor célszerű más finanszírozási megoldást keresni.

Jól lehet keresni a visszatérítéseken

A bankok különféle visszatérítési akciókat kínálnak az ügyfeleknek, amikor meghatározott összegig a vásárlások értékének meghatározott százalékát jóváírják a számlán. Az állandó visszatérítések mellett folyamatosan hirdetnek időszakos akciókat is a pénzintézetek: ilyenkor a szokottnál magasabb százalékot adnak. A másik vonzerő lehet a szerződéskötés utáni jóváírás, ami akár több tízezer forint összegű is lehet abban az esetben, ha teljesülnek a banki feltételek.

Az UniCredit Bank például 30 000 forint egyszeri jóváírást ad a lakossági hitelkártya-igénylőknek akkor, ha 2024. január 10-ig kötnek szerződést, és teljesítik az ehhez kapcsolódó feltételeket. Ezen kívül a Kék hitelkártyákkal akár évi 30 000 Ft, míg az Arany és a Platina hitelkártyákkal akár évi 48 000 Ft pénzvisszatérítés is elérhető a vásárlások után a feltételek teljesítése esetén. THM: 50,19-51,97%

A cikk elkészítését az UniCredit Bank támogatta.

 

Hirdetés