Olcsó nyaralót vennél hitelből? Nem lehetetlen küldetés!

Olcsó nyaralót vennél hitelből? Nem lehetetlen küldetés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-05 Frissítve: 2021-10-11
 

Egyre népszerűbb utazási célpont a magyarok körében a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó, ezzel együtt persze a nyaralók is keresettek. Ennek ellenére találni 10 millió Ft értékhatár alatt is víkendházakat. Nem csak azt néztük meg, hogy milyen most a kínálat ebben a szegmensben, hanem azt is, hogy milyen feltételekkel juthatsz hitelhez, ha nyaralót vennél, de nincs meg hozzá teljes egészében a saját forrás.

A Balaton környékén nagyon ritka 10 millió forintnál olcsóbb ingatlan, ha találsz is ilyeneket, ezek a víztől távolabbi, 20-40 négyzetméter alapterületű, nem túl komfortos épületek. Zömében borospincék, faházak vagy gyümölcsösök vannak kis épülettel, bár üzlethelyiségként nyilvántartott mini apartmant is találtunk.

A Velencei-tó környékén 10 millió forint alatt viszont alig néhány nagyon rossz állapotú viskót dobnak ki a keresők, de még ezeknél is 300-400 ezer Ft közötti négyzetméterárakat látni. Ezzel szemben a Tisza-tó olcsóbb: Abádszalókon például 90 nm-es, 2005-ben épült, kifejezetten mutatós faházat adnak az összeghatár alatt, de jó állapotú tégla építésű, téliesített nyaralókból is akad néhány.

Más kérdés, hogy az az épület, ami szerény nyaralónak jól használható, a bankoknál vajon mennyire hitelképes? Látni fogod, a helyzet egyáltalán nem egyértelmű!

Hirdetés
Hirdetés

Milyen nyaralóra nincs jelzáloghitel?

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a bankok nagyon különbözőképpen hitelezik az ilyen épületeket, illetve nagyon sok szempontot vesznek figyelembe a hitelbírálat során. Van pénzintézet, amelyik egyáltalán nem ad kölcsönt nyaraló besorolású ingatlanra, de akik adnak, azok között is nagyok a különbségek.

Minden esetben KO kritérium hitelezési szempontból, hogy a kiszemelt ház legalább komfortos legyen, vagyis rendelkezzen állandó fűtéssel, fürdőszobával, valamint meleg/hideg vízzel. A 10 millió Ft alatti kategóriában sok nyaraló már itt elbukik, hiszen hiába szép és kényelmes egy faház, ha nincs téliesítve.  

Sok múlik a besoroláson

Ha ezt a feltételt teljesíti az ingatlan, akkor a következő izgalmas kérdés jelzáloghitelnél, hogy milyen besorolás szerepel a földhivatali tulajdoni lapon.

  • Ha lakóház besorolású az ingatlan, akkor nincs probléma, mert ebben az esetben a bankok többsége hitelez, mégpedig a megállapított forgalmi érték akár 80%-áig. (Ez persze a maximum, felkészülhetsz arra, hogy a pénzintézet esetleg csak 50-60%-ig megy majd el, vagyis több önerőt kell előteremtened.)
  • A nyaraló besorolású ingatlanokat is hitelezi a bankok egy része, mégpedig ugyanazokkal a feltételekkel, mint a lakásokat.
  • Mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar besorolás: a hitelezhetőség ezen esetben alapvetően az elhelyezkedésen múlik. Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság 60% körüli alakul. Amennyiben a ház tanyasias környezetben található, a bankok által kínált hitelösszeg nem fogja meghaladni a piaci érték 40-50%-át.
  • Egy árterületen lévő nyaralónál sem kell lemondanod a jelzáloghitelről, ám itt mindenképp szükséges biztosítást kötni árvízkárra, ami megvédi a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant.   

Extrém esetnek tűnik, de épp belefutottunk egy ilyen ajánlatba, amikor hivatalosan üzlethelyiség besorolású ingatlanban alakítottak ki apartmant. Hiába azonban a megfelelő komfortfokozat, a hivatalos státusz és a valós helyzet közötti eltérés miatt erre aligha kapsz jelzáloghitelt. Nem arról van szó, hogy üzlethelyiséget nem hiteleznek, ugyanis erre is kapni kölcsönt, ám akkor az ingatlanak üzlethelyiségként is kell funkcionálnia. Sőt, a vegyes használatú (lakás+üzlethelyiség) ingatlanok is hitelképesek, amennyiben ez szerepel a tulajdoni lapon is, legfeljebb azt köti ki a bank, hogy a lakótér legyen a nagyobb a nagyobb alapterületű.

Izgalmas értékbecslés

Amennyiben hitelképes egy nyaraló, arra akkor is érdemes felkészülnöd, hogy jó eséllyel a vártnál alacsonyabb összeget állapítanak majd meg az értékbecslés során. Ezért előfordulhat, hogy a bank által meghatározott forgalmi érték jelentősen alatta lesz a vételárnak!

A Jolly Joker megoldás: személyi kölcsön

Amennyiben egy nyaralót mindenképp meg akarsz vásárolni, de a fenti kritériumok alapján kiderül, hogy jelzáloghitelt nem kaphatsz rá, akkor szóba jöhet még a személyi kölcsön. Ennek előnye a gyorsaság, hiszen 48-72 óra alatt megérkezhet a számládra az igényelt összeg. Itt nincs szükség jelzálogra, a hitel összegét bármire fordíthatod, egyedül a jövedelemkritériumoknak kell megfelelned. A szabad felhasználású hitelek kamata ráadásul még mindig csökken, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint például már 8% körüli THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is találni hitelt, ráadásul végig fix kamattal.

TIPP: Mivel a nyaralók hitelezése nem egyszerű folyamat, fontos, hogy a foglaló kifizetése előtt ellenőrizd, kaphatsz-e az adott ingatlanra hitelt, és ha igen, milyen összegre számíthatsz! Amennyiben a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkeresed a legjobb ajánlatot, majd leadod az érdeklődésed, akkor 24 órán belül felveszi a kapcsolatot veled egy hitelszakértő, aki mindenben a segítségedre lesz.  

Amennyiben úgy döntesz, hogy részben hitelből finanszírozod a nyaralóvásárlásod, akkor járj el nagyon gondosan, hiszen a hitelfelvétel mindenképp kockázattal jár.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés