Olcsóbb ma egy átlagos személyi hitel a januári legjobb ajánlatnál

Olcsóbb ma egy átlagos személyi hitel a januári legjobb ajánlatnál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-07
 

 Az utóbbi hónapokban szinte minden a lakáshitelek kamatáról szólt: olcsóbbak a lakáshitelek, önkéntes THM plafont vezetnek be a lakáshitelekre. Megkezdődik a lakáscélú jelzáloghitelek drágulása… Ezen reflektorfényt elkerülve a személyi kölcsönök kamata szépen lassan, folyamatosan mérséklődött.

Nem csak lakáscélú kölcsönökből áll a hitelpiac, ezt a személyi kölcsön nagyon komolyan bebizonyította, az MNB statisztikái szerint ugyanis 2024. májusában és júniusában 72, illetve 69,5 milliárd Ft összegben kötöttek szerződést a legnépszerűbb fedezetlen hitelre a bankok. Ilyen magas szinten még nem volt Magyarországon a személyi hitel volumen.

Ez a siker nem kis részben a legnépszerűbb fedezetlen hitelnél látható kamatcsökkenésnek is köszönhető. Nem volt ez olyan látványos, mint amit a lakáshiteleknél láthattunk, nem is esett erről annyi szó, mint a jelzáloghitelek áráról. Ugyanakkor szépen csendben, a háttérben végbement a személyi kölcsönöknél is a kamatcsökkenés, ráadásul itt nem is láthatunk olyan visszapattanást, mint amit a jelzáloghiteleknél tapasztalhattunk.

Hirdetés

Hirdetés

Közel 2,5 százalékos kamatcsökkenés a legolcsóbb kölcsönöknél

Ha csak az idei évet nézzük már akkor is komoly kamatcsökkenést láthatunk. A legolcsóbb személyi hitel ajánlatok kamata közel 2,5 százalékpontot mérséklődött január óta. De nézzük meg ezt egy konkrét példán keresztül, induljunk ki abból, hogy 3 millió forintot szeretnénk 7 éves futamidőre, a jövedelem pedig nettó 600 ezer forint.

A legkedvezőbb ajánlat kamata 10,99%, a THM értéke pedig 11,91%. A havi törlesztőrészlet 51 352 forint, a teljes visszafizetendő összeg 4 343 506 forint. Január elején hasonló feltételekkel 13,35% volt a kamat, a THM értéke pedig 14,41%.A törlesztőrészlet 55 453 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 658 048 forint volt. Bő fél év alatt egy ilyen kölcsön esetében 300 ezer forinttal csökkent a hitel teljes költsége.

Hogyan csökkent 3 millió Ft személyi hitel THM értéke az idei évben?

Ma egy átlagos hitelajánlat jobb a januári legkedevezőbbnél

Az árcsökkenést nagyon jól szemlélteti az a tény, hogy egy mai átlagos ajánlat kedvezőbb a 8 hónappal ezelőtti csúcs konstrukciónál. A Bankmonitor szakértői a korábbi példán keresztül szemléltetik ezt is. (3 millió Ft kölcsönösszeg, 7 éves futamidő és 600 ezer Ft nettó fizetés). Ha megnézzük a ma a Bankmonitor kalkulátorában szereplő 8 ajánlatot, akkor ezek THM értékének az átlaga 14,18%. Januárban a legkedvezőbb kölcsön esetében a teljes hiteldíj mutató értéke 14,41% volt.

Ez is alátámasztja azt, hogy a kamatcsökkenés töretlen. A legkedvezőbb és a teljes piaci átlag THM értéke lassan ugyan, de folyamatosan csökkent. A rosszabb ajánlatoknál azonban meglepetésekkel is találkozhatunk.

Nem mindegy melyik bankot választjuk

A legolcsóbb kölcsönök kamata csökkent, a piaci átlagár is egyre lejjebb jött. Ugyanakkor a legdrágább konstrukciók ára még emelkedett is. Ez azt jelenti, hogy kinyílt az olló az egyes banki konstrukciók ára között, vagyis nagyon nem mindegy melyik pénzintézettől veszünk fel kölcsönt.

Míg idén év elején 3,56 százalékpont volt a legdrágább és legolcsóbb ajánlat THM értéke között a különbség, addig augusztusra ez a differencia 6,57 százalékpontra nőtt. Vagyis még fontosabbá vált az, hogy a hiteligénylés előtt alaposan szétnézzünk, egy rossz döntéssel több százezer forintot fizethetünk ki feleslegesen.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés