Olcsóbbak lettek 2020-ban a legnépszerűbb lakáshitelek

Olcsóbbak lettek 2020-ban a legnépszerűbb lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-06
 

Több mint 5 millió forinttal kevesebbet kell összegében visszafizetni egy 40 millió forintos lakáshitelre a legnépszerűbb kamatperiódussal 2020. januárban, mint egy évvel korábban, de egy 20 milliós hitelnél is 2,8 millió forint a pénzügyi előny. Azonban van olyan hiteltípus, amit drágábban adnak a bankok.

Az elmúlt egy év egyértelműen a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek árcsökkenéséről szólt, a 13 hazai pénzintézet ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint egy 20 millió forintos – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője például 11 ezer Ft-tal alacsonyabb, mint egy éve, míg a teljes visszafizetés összege 2,8 millió forinttal lett kevesebb. Egy 40 millió forintos lakáshitelnél még jelentősebb a pénzügyi előny, itt a két évtized alatt összegében 5,3 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie az adósnak akkor, ha most köt szerződést, nem pedig egy évvel korábban.

A Bankmonitor elemzése szerint a legnépszerűbb 5 és 10 évig, valamint futamidő végéig fix hitelkonstrukciók esetében mindenütt kamatcsökkenést láthatunk, ám a legnagyobb különbség a 10 éves kamatperiódusú kölcsönöknél történt. Ennek következtében most olcsóbban lehet hozzájutni egy 10 éves kamatfixálású lakáshitelhez, mint egy évvel korábban az 5 éves kamatperiódusúhoz.

A 10 éves kamatperiódusú kölcsönök árcsökkenésével nem csak a kamatkockázat kezelése lett olcsóbb, de emiatt sokan magasabb hitelösszeghez juthatnak hozzá ugyanakkora jövedelemmel, mint korábban. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint ugyanis, ha a kölcsön kamatperiódusa eléri a 10 évet, akkor a havi törlesztők összege az igazolt nettó jövedelem maximum 50%-a lehet , míg 5 éves kamatperiódusnál ugyanez 40% (500 ezer forintos nettó bér alatt). Ennek köszönhetően egy 200 ezer forintos nettó jövedelem 2020 januárban 100 ezer forint havi törlesztőt bír el, míg ha 5 éves kamatperiódusú kölcsönt venne fel valaki, akkor 80 ezer forintig lehetne csak elmenni.

Miközben a hosszú kamatperiódusú, sok évre rögzített kamatú lakáshitelek ára csökkent, a változó (3 havonta változó) kamatozású termékeknél drágulást láthatunk, aminek az oka az, hogy a referenciamutatóként alkalmazott BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) is emelkedett az elmúlt egy évben.

Ez azért érdekes, mert hagyományosan ezek kamatszintje a legkedvezőbb, ugyanis a kamatkockázatot itt az adós vállalja (hiszen a hitelkamat itt néhány hónapos különbséggel lekövethet egy esetleges kamatemelkedést). A kamatemelkedésre pedig néhány éven belül jó esély van, így a változó kamatozású hitelek törlesztői egy kamatemelkedés hatására jelentősen nőhetnek. Ám, mivel ezek drágábbak lettek, miközben az 5 éves kamatperiódusú hitelek ára jelentősen csökkent, egyre kevésbé érdemes ilyen fajta kamatkockázatot vállalni.

A hosszú kamatperiódusú lakáshitelek olcsóbbá válása nem csak a most hitelt felvenni tervezők számára örvendetes hír, hiszen akinek van már hitele, az most kedvező feltételekkel válthat. Ennek két előnye lehet: vagy kedvezőbb havi törlesztőt érhet el az adós, vagy a meglévő törlesztője mellett hosszabb kamatperiódusra válthat, csökkentve ezzel az adósság kamatkockázatát.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával 13 bank hitelajánlata hasonlítható össze, így megkeresheted a számodra elérhető legkedvezőbb hitelt. Amennyiben ezt követően támogatásra volna szükséged a hitelügyintézés során, lehetőséged van hitelszakértő segítségét kérni. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés