Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?

Mekkora önerő kell egy lakásvásárláshoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-05 Frissítve: 2021-10-12
 

Amennyiben hitelből szeretnénk megvásárolni egy lakást, akkor mindenképpen szükségünk lesz hozzá önerőre. Ez az az összeg, amit a hitelen felül, saját forrásból kell előteremtenünk. De mekkora legyen az önerő? És pontosan mit fogadhatnak el a bankok saját forrásként? Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót.

Alapesetben a lakás vételárának 20%-át kell kifizetnünk saját forrásból, amennyiben lakáshitelt vennénk fel. Ez lehet készpénz, a bankszámlán elhelyezett pénzösszeg vagy akár egy lakástakarék-pénztári megtakarítás. Fizethetjük készpénzben, vagy akár utalhatjuk is.

Vigyázat! Ha csokot is igénylünk a vásárláshoz, akkor a vételár maximum 10%-át szabad készpénzben fizetni! Tehát érdemes utalni már az önerőt is.

Hirdetés

Hirdetés

Az önerő megállapítása

Az önerő megállapítása azonban nem mindig ennyire egyszerű. A bankok ugyanis több szempontot is figyelembe vesznek az ingatlan forgalmi értékének, illetve hitelbiztosítéki értékének megállapításakor, ezért esetenként magasabb önrész megfizetésére lehet szükség.

Hitelbiztosítéki érték: a hitelbiztosítéki érték az értékbecslő által megállapított és a bankok részéről jóváhagyott azon minimális összeg, amiért az ingatlan gyorsan értékesíthető abban az esetben, ha az adós nem fizeti a lakáshitel törlesztőit. Ezt az a maximális összeg, amit fel tudunk venni jelzáloghitel formájában az adott ingatlan fedezete mellett.

Az ingatlan állapotán felül a következő szempontokat is érdemes megvizsgálni:

  • az adott település lakossága;
  • a lakosság változása az utóbbi időszakban (előnyös, ha növekedett);
  • a település környékén található munkalehetőségek;
  • az ingatlan környezetére vonatkozó pozitív hatások (bolt, óvoda, iskola van-e a közelben);
  • az ingatlan környezetére vonatkozó negatív hatások (vasút, hangos főút, temető jellemzően rontja az ingatlan értékét).

Az első két pontra a bankok jellemzően kidolgoztak egy úgynevezett településlistát. Ez egy országos lista, amelyben meghatározták, hogy melyik településen milyen arányban hitelezhetőek az ingatlanok, és mekkora önerőt kell megfizetni ezek esetében. Természetesen ennél szigorúbb szabályozás is lehetséges a fent felsorolt további szempontok szerint.

Az adásvételi szerződés aláírása előtt mindenképpen kérd független szakértőink segítségét, akik segítenek megtudni, melyik bankban mekkora minimális önerő megfizetése szükséges a megvásárolni kívánt lakásra vagy házra!

Mi történik, ha nem rendelkezünk a megfelelő önerővel?

Bár az önerő megfizetésére egyre szigorúbb szabályok születnek, mégis van lehetőség akár önerő nélkül is ingatlant vásárolni.

Vásárlás helyettesítő ingatlannal vagy pótfedezettel

1. Lehetőség nyílik magasabb hitelösszeg felvételére, amennyiben az ingatlan értéke is magasabb. Vásárlás esetén megoldást jelenthet az is, ha egy másik, nagyobb értékű ingatlant ajánlunk fel a banknak fedezetként.

2. Amennyiben van másik ingatlan, de annak kisebb az értéke annál, mint amit most szeretnénk megvenni, akkor kiegészítő fedezetként is bevonható. Ebben az esetben mindkét ingatlanra bejegyzi a bank a jelzálogjogot, tehát együttesen nyújtanak fedezetet a hitelünk mellé. Ez azt jelenti, hogy a két – vagy akár több – ingatlan összértékének 80%-áig hiteleznek a bankok. Például egy 30 és egy 20 millió forintos ingatlan esetében az összérték (50 millió forint) 80%-át (40 millió forint) kaphatjuk meg legfeljebb hitelként.

Néhány bank a fenti esetekben is kér egy minimális, 5-10%-os önerőt, de a legtöbb pénzintézetben ez a szabály még nem került bevezetésre.

Vigyázzunk! Ez az ingatlan nem mindegy, hogy kinek a tulajdonában van! A legtöbb bank csak akkor fogadja el, ha saját, vagy közeli hozzátartozónk tulajdonát képezi. Ha egy távoli rokon vagy barát tulajdona, csak néhány bankban kaphatunk hitelt. Kérd független szakértőink segítségét!

Támogatás is lehet önerő

Ha családalapítás előtt állunk, vagy már vannak meglévő gyermekeink, akkor jogosultak lehetünk állami támogatásra, vagy támogatott hitelre is.

A felvett Babaváró hitel összegének egy jó része is beszámítható önerőnek, vagy akár meglévő gyermekek esetén a vissza nem térítendő csok összege is kipótolhatja a hiányzó részt. Erről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz. 

Ne kerülj adósságspirálba! 

Az eladósodottság elkerülése miatt egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak az önerő megfizetésére. A jogszabály jelenleg nem teszi lehetővé, hogy személyi kölcsönből, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelből fizessük meg a hitelen felüli vételár részt, ezért ezt egyik bank sem támogatja!

Töltsd ki az alábbi kalkulátort és kérd szakértőink véleményét, hogy megtudd, az általad kiválasztott ingatlan megvásárlásához mekkora önerőre lesz szükséged!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés