Örülünk az olcsó fix hiteleknek, de vajon a kockázatot ki viseli?

Örülünk az olcsó fix hiteleknek, de vajon a kockázatot ki viseli?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-25 Frissítve: 2021-08-06
 

A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése is azt támasztja alá, hogy a jegybank sem szeretné, hogy a lakosság túl nagy kamatkockázatot vállaljon fel az alacsony hitelkamat bűvöletében. Ugyanakkor, ha a lakosság nem is futja a kamatok változásából fakadó rizikót, az még jelen van. Az állam szerepvállalásán keresztül gyakorlatilag mindenki viseli a hitelek kockázatait. Ennek meg van a maga haszna is, ugyanakkor Zsiday Viktor befektetési szakember figyelmeztet az Alapblogon a hátulütőkre is.

A lakáshitelben gondolkodók egyik legfőbb dilemmája, hogy milyen kamatperiódussal indítsák a hitel. A változó kamatozású hitelek ugyan olcsóak, de a kamatszint emelkedésével bármikor változhat a törlesztő, míg a fixált hitelek kiszámítható törlesztéssel rendelkeznek, de drágábbak is. Ezen a helyzeten igyekszik javítani a jegybank, vagyis a fix hiteleket szeretné olcsóbbá tenni és ezáltal vonzóbbá tenni a lakosság számára. Ehhez életre hívta a fogyasztóbarát lakáshiteleket, amivel a változó kamatozást preferáló bankokat is az ügy mellé állította. De más fronton is igyekszik előnyösebb helyzetbe hozni a fix hiteleket.

Ugyanakkor a változó kamatok jelentette kockázat akkor sem tűnik el teljesen a képből, ha az emberek egyre nagyobb arányban választanak fix hitelt. Ugyan a hitelfelvevők mentesülnek a kockázattól, viszont az állam azokat áttételesen átvállalni kényszerül. Az jegybank eddig is sok olyan eszközt bocsátott a bankok rendelkezésére, amivel átvállalta a kamatkockázatot, most újabb ilyennel jött elő. Vagyis végső soron, ha a kamat emelkedne az abból fakadó veszteségeket a jegybanknak kell majd állnia. Az Alapblog „Ki futja a kockázatot” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés