Ősz elején módosíthatja a kormány a lakástámogatásokat

Ősz elején módosíthatja a kormány a lakástámogatásokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-31
 

A kormány közzétette a jogszabálytervezetek között a második félévre tervezett jogalkotási munkatervét. Ezen dokumentum alapján szeptemberben módosítanának a családtámogatási és lakástámogatási rendszeren. Érintett lehet a CSOK+, a Falusi CSOK és a Babaváró hitel is.

A kormány publikálta jogalkotási munkatervét, ebből kiderül az is, hogy 2024. II. félévében milyen törvényeket, rendeleteket szeretne módosítani a kormány.

A lakástámogatási rendszer is terítékre kerül szeptemberben, a Babaváró hitelről, a CSOK Pluszról és a Falusi CSOK-ról szóló kormányrendelet is nevesítve van. Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a dokumentum alapján a gyakorlati tapasztalatokon alapuló kisebb változtatásokról lehet szó.

Hirdetés

Hirdetés

Mit változtathatnak a családtámogatási rendszeren?

A legutóbbi kormányinfón szóba került a kérdéses támogatások módosítása. Vitályos Eszter elmondása alapján a speciális adózású egyéni vállalkozások – katások, őstermelők, átalányadózók – helyzetét könnyítenék meg:

  • Elég lenne ezen speciális adózású vállalkozások esetében egy éves társadalombiztosítási jogviszonyt leigazolni. (Alapesetben 2, vagy 3 éves jogviszony lenne az elvárt a különböző támogatásoknál.)
  • Előírná az állam, hogy az érintettek bevételének legalább az 50%-át el kell fogadnia a banknak igazolt jövedelemként a támogatott hitelek bírálata során. (A banki gyakorlat nagyon vegyes, van amelyik nem is fogadja el például az őstermelők jövedelmét.)

Ezek a változások megfelelnek a tervezetben szereplőknek, hiszen kisebb módosításokról, pontosításokról van szó, amelyek a gyakorlati tapasztalatokon alapulnak. Ugyanakkor a kormányinfón elhangzottak alapján a kormány már tárgyalt ezen módosításokról, így elképzelhető, hogy hamarabb életbe lépnek a változások.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy Orbán Viktor miniszerelnök úr legutóbbi beszédében elhangzott családtámogatásokat érintő változtatásokat léptetnék életbe. Így döntés születhet a családi adókedvezmény megduplázásáról is, az azonban a kérdéses lakástámogatási formákat nem érinti.

Viszont a családtámogatási rendszer külhoni magyarokra történő kiterjesztése már érintheti ezeket a rendeleteket is. A Bankmonitor szakértői nagyon kíváncsiak arra, hogy ez a terv hogyan valósul meg a gyakorlatban, ugyanis a jogszabályi előírások mellett számos jelenleg érvényben lévő banki gyakorlatot is meg kellene változtatni hozzá. Azt azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ez a módosítás nem tűnik a gyakorlati tapasztalatokon alapuló kisebb változtatásnak.

Természetesen az is elképzelhető, hogy a kormány a fentiektől eltérő más elemét módosítaná, pontosítaná az érintett jogszabályoknak. Mindenesetre érdemes figyelni szeptemberre, hiszen akkor derül ki, hogy valójában hogyan alakítják át a családtámogatási rendszert.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Hirdetés