Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban

Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-27 Frissítve: 2018-05-02
 

Évek óta halogatott adásvételek elindítása, befektetési célú lakásvásárlás, első lakáshoz jutás, kisebb vagy nagyobb otthon a családnak, örökölt ingatlan értékesítése. Élethelyzettől függően többféle módon és egyre többen léptek a lakáspiacra az elmúlt időszakban. Az eladókat és a vevőket leginkább foglalkoztató kérdések egyike az ingatlan értékének lehető legpontosabb meghatározása. Ebben segítségükre lehet a Duna House által közzétett első féléves statisztika, amely a fővárosi panel- és téglalakások négyzetméterára mellett az ingatlanok fajlagos árát, valamint az értékesítés idejét is tartalmazza kerületi bontásban.

Hány lakás cserélt gazdát az első félévben?

Az idei év első hat hónapjának összforgalma meghaladta a 68 300-at, ami másfélszer annyi, mint az előző év első félévében mért 45 700 tranzakció. Igaz, hogy találkoztunk már merészebb prognózissal, de az eddigi kedvező eredmények, valamint a második félévet várhatóan tovább erősítő lakástámogatási rendszer (CSOK) együttes hatásaként az értékesítési hálózat az év végére továbbra is a 150 ezres tranzakciószámot tartja elérhetőnek. Csak júniusban 12 184 adásvételt regisztráltak, ami az előző évi adatot 40%-kal, a két évvel korábbit pedig 70%-kal haladta meg, összességében hajszállal az év második legerősebb hónapja lett.

Téglalakás adatok: jelentős különbségek Budapesten belül

Az elemzés szerint a fővárosi árindexek meredeken ívelnek felfelé. A 2008-as év induló értékét 100 pontnak tekintő módszertan szerint az első félév végén a fővárosi téglalakások indexe nominális értéken 111 ponton, míg reálértéken 87 százalékponton áll. Ezek után nézzük, hogy melyik kerületben milyen négyzetméteráron és átlagosan milyen értéken történtek ingatlan tranzakciók az idei első félévben.

fővárosi téglalakás adatok

A fővárosban az V. kerület a legdrágább 502 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A belvárosi kerület kimagasló árait jól jellemzi, hogy a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán található III. és I. kerületben is 400 ezer forint alatt maradt az átlagos érték. A legolcsóbb négyzetméterárakat a XX. és XXI. kerületben találni 200-210 ezer forint közötti átlaggal.

Panellakások: a XI. kerület a legdrágább

A fővárosi panel index egy éve még 83 ponton stagnált, reálértéken pedig mindössze a válság előtti szint kétharmadát (66 százalékpont) mutatták a számok. Az elmúlt egy évben meredek emelkedés jellemezte a lakástípust, aminek eredményeképpen nominálértéken egészen 119 pontig száguldott az index, reálértéken pedig már 94 ponton áll a mutató. Íme, az első féléves panelárak kerületenkénti bontásban.

Panel

Ebben a tekintetben a fővárosi XI. kerület volt a legdrágább átlagosan egy híján 300 ezer forintos négyzetméterárral. Őket követi a XIII. kerület 265 ezer, majd a XVI. kerület 257 ezer forinttal. Aki olcsó panelt keres, annak érdemes a XX. és a XXI. kerületben szétnézni, ahol átlagosan 176-182 ezer forintért adnak egy négyzetmétert.

Költözés olcsó lakáshitellel

Az újabb kamatvágás után történelmi mélyponton megpihenő jegybanki alapkamat rossz hír lehet a megtakarítóknak, nem úgy a hitelfelvevőknek. A kamatcsökkentési ciklus befejeztével a hitelkamatok is igen kedvezőek, már 4% alatti teljes hiteldíj-mutatóval is találni lakáshitelt.

Használd Te is a lakáshitel kalkulátorunkat és keresd meg a legkedvezőbb ajánlatot a célod megvalósításához!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés