Pénzügyek COVID idején – a karanténban sem állhat meg az élet

Pénzügyek COVID idején – a karanténban sem állhat meg az élet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-17
 

Újabb COVID hullám tetőzik, de már most kilátásba helyezték a fertőzés újabb felfutását. A járványhelyzet alatt sem állhat meg az életünk, a pénzügyeinket is tovább kell intézni, természetesen mindezt nagyobb odafigyeléssel, körültekintéssel. A helyzet akkor különösen nehéz, ha a betegség miatt még karanténba is kerülünk, de természetesen pénzügyi oldalról erre a szituációra is fel tudunk készülni.

Számos szakértő szerint most van csúcson a járvány negyedik hulláma, ugyanakkor már várják az új COVID variáns miatt a következő, ötödik hullámot is. Az utóbbi időszakban pedig elég sokan tapasztalhattuk, hogy ismerősünk, rokonunk is elkapta a betegséget, ami bizony minimum 10 nap karanténnal jár. Természetesen ez a legkisebb probléma ebben a helyzetben – hiszen a betegség súlyosabb változata sokaknak okozott már komoly fájdalmat -, de ez a szituáció is tud számos kellemetlenséget okozni.

A kellemetlenség egy része a pénzügyeinkben is lecsapódhat, hiszen nem hagyhatjuk el otthonunkat 10 napig, viszont az élet nem áll meg: szükségünk van alapvető élelmiszerre, fizetni kell a számláinkat. Ebben a helyzetben egy jó bankszámla és egy megfelelő bankkártya már létkérdés és nem a kényelmi szempontok miatt lehet fontos számunkra.

Hirdetés

Hirdetés

Otthonról vásárolni, utalni

Alapesetben nem biztos, hogy mindent otthonról el tudunk intézni, azonban némi felkészüléssel már rengeteg dolgot meg tudunk oldani.

De mi kell ehhez a legtöbb esetben:

  • Egy megfelelő bankkártya
  • és valamilyen elektronikus csatorna – ez lehet akár netbank, vagy mobil applikáció is – a megbízások megadására.

Természetesen elengedhetetlen mindezekhez az, hogy megfelelő internet szolgáltatással rendelkezzünk: elfogadható otthoni net, vagy épp mobilnet is. Enélkül azonban az otthoni megoldások jó része nem működne.

Otthonról vásárolni, bankkártyával fizetni

Az alapvető élelmiszerek – hús, kenyér, zöldség, tejtermékek – beszerzése a karantén alatt nem egyszerű feladat. Természetesen sokunknak lehet segítsége: szülők, testvérek, rokonok, szomszéd be tud vásárolni számunkra. Ilyen lehetősége azonban nincsen mindenkinek.

Másik megoldás lehet erre a helyzetre az, ha megrendeljük online amire szükségünk van, ebben a helyzetben azonban felmerül az áruk megfizetésének a kérdése. Ha van egy bankkártyánk, akkor ez nem is okoz problémát, hiszen a nagyobb boltok oldalán a rendelés végén lehet bankkártyával fizetni. Ezzel az a probléma is megoldódik, hogy az átvételnél érintkezni kellene a szállítóval, hiszen neki csak le kell tenni az árut az ajtóban, kapuban.

Mindehhez pedig nem kell semmilyen extra bankkártya, jelenleg bármelyik elektronikus, vagy dombornyomott bankkártya alkalmas arra, hogy egy online rendelést kifizessünk vele. Vagyis nem kell extra költségekbe vernünk magunkat egy speciális kártya megrendelésével.

Netbankon, mobilalkalmazáson keresztül intézni a napi pénzügyeket

A számlák, csekkek kifizetését még mindig sokan a postán keresztül intézzük. Erre azonban nem lesz lehetőségünk a minimum 10 napos karantén alatt. Természetesen akkor sincs világvége, ha 10 nap csúszással fizetjük be a csekkeket, de ezt a helyzetet is elkerülhetjük.

Netbank, mobil alkalmazás, vagy épp telefonbanki szolgáltatás használatával a legtöbb banki megbízásunkat – eseti átutalás, rendszeres utalás, csoportos beszedés – megadhatjuk. Vagyis otthonról el tudjuk intézni a rendszeres pénzügyi dolgainkat. Ennek azonban feltétele, hogy rendelkezzünk valamelyik elektronikus szolgáltatással.

Vagyis rendelkeznünk kell netbank, vagy mobilbank szerződéssel. Szerencsére a legtöbb esetben ezek a szolgáltatások ingyenesek. (Van azonban néhány olyan pénzintézet, amelynél egyes szolgáltatásokért havonta pár száz forintot fizetnünk kell.) További jó hír, hogy az elektronikus csatornán megadott megbízások költsége jellemzően jóval kisebb, mint ha személyesen, a bankfiókban intéznénk az ügyeinket. Vagyis sok esetben még spórolhatunk is ezekkel a szolgáltatásokkal.

Mennyire biztonságos a neten vásárolni?

Egyre elterjedtebb az online vásárlás és az utalás a netbankon keresztül. Ettől függetlenül sok magyar még mindig tart attól, hogy visszaélnek a megadott adatokkal és megszerzik a pénzünket. Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy jelenleg nem veszélyesebb az online vásárlás, mint mondjuk a táskánkban tartott pénztárca. Ettől függetlenül sok csaláskísérletről lehet hallani, melyek legnagyobb része kellő körültekintéssel kivédhető.

Ellenőrizzük le kinek adjuk meg az adatainkat

A legtöbb visszaélés abból ered, hogy megadjuk a személyes adataink mellett a bankszámlánkhoz és bankkártyánkhoz kapcsolódó alapvető információkat egy ismeretlen oldalnak. Sok csaló ugyanis úgy szerzi meg ezeket az információkat, hogy kiadja magát a banknak, hatóságnak közüzemi szolgáltatónak… Mindig győződjünk meg arról, hogy kinek adunk meg adatot – akár úgyis, hogy megkeressük mi más csatornán az adott szolgáltatót -, az ilyen, sok esetben titkos adatot ugyanis általában nem kérik a szolgáltatók.

A megfelelő limitek megadásával nem férhetnek hozzá korlátlanul a pénzünkhöz

Bankkártyánkhoz beállíthatunk olyan limitösszegeket, amelyet nem haladhat meg egy adott készpénzfelvétel, vagy vásárlás összeget. Ezzel maximalizálhatjuk azt az összeget is, amelyet egy visszaélés során levehetnénk a számlánkról. Számos bank esetében már külön netes vásárlási limiteket is be lehet állítani. Ez azt jelenti, hogy az internetes vásárlásokra elkölthető napi összegre külön is meg lehet adni egy maximumot. Ezen limit beállítása extra védelmet jelenthet, ha attól tartunk, hogy csalók a neten használnák a kártyaadatainkat.

A legtöbb netes vásárláshoz már külön egyedi kód megadása is szükséges

Ma már nem elégséges a kártya adatainkat és a PIN kódunkat megszerezni a csalóknak. Általában netes vásárláshoz külön egyedi kódot is meg kell adnunk. Ezt kaphatjuk SMS-ben, vagy a banki mobilalkalmazásunkra is. De van olyan pénzintézet, amely az általunk előre megadott külön jelszót kéri ebben az esetben megadni. Vagyis elég sok adatot, információt kell megszerezni ahhoz, hogy a kártyánkkal a neten vissza tudjanak élni.

 Összefoglaló

Egy karantén nehézséget jelenthet pénzügyeink intézésében, de ezek a gondok relatív könnyedén kivédhetők. Egy megfelelő bankkártya és egy megfelelő netbanki, mobilbanki szolgáltatás már elégséges lehet a napi pénzügyek intézéséhez. Ez pedig a legtöbb esetben nem jár extra kiadásokkal, sőt még pénzt is spórolhatunk egy ingyenes számlacsomag választásával.

Sokan tartanak attól, hogy megszerzik a pénzünket az online megoldások használatakor. Ezt azonban a jelenleg érvényben lévő biztonsági szabályok mellett már nem is olyan könnyű. Egy kis odafigyeléssel – kinek is adjuk meg az adatainkat – a legtöbb visszaélési kísérlet kivédhető.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés