Praktikus tanácsok állampapír vásárláshoz

Praktikus tanácsok állampapír vásárláshoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-06 Frissítve: 2023-02-06
 

Aktuálisan nem igen találni jobb kockázatmentes megtakarítást, mint az állampapír, ahol a kamat 1,5-3,8% lehet. Igen ám, de a befektetés járulékos költségei miatt az állampapírnál is célszerű olyan szolgáltatót keresni, ahol a legkevesebbet vonják le a hozamodból. Ugyanakkor a vásárlás módja sem mindegy, szerencsére az alternatívák között ott van a bankkártya is, amivel a legkedvezőbben fektethetsz állampapírba.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

A megtakarítók döntő többségének a lakossági állampapírt már nem kell bemutatni, hiszen az elmúlt időszakban a legtöbben ezt vásárolták a korábban megszokott bankbetét helyett. Ugyanakkor a bankbetéttől eltérő módon, az állampapír vásárlásához már egy értékpapírszámla szükséges, amit a költségek (számlavezetési díj, állományi díj) miatt korántsem mindegy hol nyitsz meg.

Jelenleg a lakossági állampapírok esetében a Magyar Államkincstárnál lehet a számlavezetési költségeket megúszni, vagyis itt teljesen ingyenes a befektetés fenntartása. Ráadásul egy bankhoz hasonlóan itt is kapunk elektronikus ügyintézési módokat a Web- és Mobilkincstár képében. Így nem muszáj az államkincstárnál intézni az állampapírok vásárlását (a nyitásnál nem ússzuk meg a személyes jelenlétet), emellett minden fontos információ a rendelkezésedre áll.

Egy korábbi cikkünkben már néhány alapfogalmat összeszedtünk az állampapír vásárlással kapcsolatban. Ilyen a névérték, a bruttó árfolyam, a felhalmozott kamat, amiket mindenképp célszerű átrágni a befektetés előtt, hogy értsd, mi történik a befektetéseddel. Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy magára a vásárlásra milyen módok állnak rendelkezésre.

Sokaknak kézenfekvő megoldás, hogy készpénzben fizessenek be a számlára és vásárolják meg az állampapírt, amire az államkincstár értékesítési pontjainál van is lehetőség. Ugyanakkor járható út a szóban forgó összeg bankszámláról történő átutalása illetve a bankkártyás vásárlás is.

Az államkincstári értékpapírszámlára való utalás során a tranzakciós illetéket és a bankunk által megszabott díjat is szükséges lehet kifizetned. Csak a miheztartás végett, 1 millió forint bankon kívül utalásának a költsége 3-4 ezer forintba is kerülhet. Szerencsére a díjakat elkerülheted a bankkártyás vásárlással, ráadásul az egész folyamatot jelentősen leegyszerűsíti, ha így fizetsz.

A számlára való beutalás során közleményben meg kell adni, hogy melyik állampapírt, milyen összegben vásárolnád meg, ennek hiányában a pénzszámlán íródik jóvá az összeg (itt jelennek meg azok az összegek, amelyek még nincsenek befektetve). Természetesen a pénzszámláról is tudsz vásárolni, akár az államkincstári ügyfélszolgálatnál, vagy a Web- Mobilkincstárral is.

Ha személyesen, az államkincstárnál vásárolsz bankkártyával, ugyanúgy működik a dolog, mintha az élelmiszerboltban fizetnél a terminálnál, csak éppen itt a kiválasztott állampapír az áru. Az internetes, vagy mobilos felületen keresztül pedignagyobb önállósággal – ugyanúgy le tudod bonyolítani a vásárlást, gyakorlatilag, mint bármely online vásárlás esetén.

Amire figyelned kell, hogy mekkora napi limit van beállítva a kártyádhoz. Jellemzően az alapbeállítás 150-200 ezer forint szokott lenni, vagyis ilyen összeghatár fölött nem tudnál vásárolni. A limitet azonban könnyen módosíthatod a netbankon (vagy mobilbankon) keresztül, a tranzakció után minden gond nélkül le is csökkentheted.

Előny, hogy a bankkártyát használva mindig az aktuális bruttó árfolyamnak (felhalmozott kamattal) megfelelő összeget tudod kifizetni, tehát nem marad felhasználatlan összeg a pénzszámládon. Ugyanakkor utalásnál előfordulhat, hogy a teljes összeg nem befektethető és néhány száz/ezer forint visszamarad, ami nem kerül befektetésre.

A bankkártyás fizetés lehetősége kapcsán sokakban bevillanhat, hogy ha a hitelkártyájukat használják kapnak-e visszatérítést. Viszont az értékpapír vásárlás olyan kategóriába tartozik, ami után bizonyos szolgáltatók nem adnak visszatérítést.

Hirdetés
Hirdetés