Prémium hitelkártyák: elérhető út a luxushoz

Prémium hitelkártyák: elérhető út a luxushoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-12 Frissítve: 2021-10-11
 

Több millió forintos szabadon felhasználható hitelkeret, nagy értékű utasbiztosítás, 1-5 százalék pénzvisszatérítés a vásárlások után, kedvezmények az utazási és szállásdíjakból itthon és külföldön. Hosszan sorolhatnánk azokat a prémium hitelkártyákkal igénybe vehető kedvezményeket, amelyekkel a magyar bankok igyekeznek elnyerni tehetősebb ügyfeleik kegyeit. A különleges bánásmód most már egy átlagember számára sem elérhetetlen.

Azt, hogy egy ügyfél teljesíti-e a prémium hitelkártya igényléséhez szükséges feltételeket, a bankok kiemelten figyelik. Miként azt is, hogy ki az, aki valamilyen oknál fogva már nem tarthat igényt a gold vagy platinum kártyák birtokosainak járó kedvezményekre. Ha valaki kiérdemli, a bank felajánlja neki a különleges hitelkártyát. Ha pedig mondjuk egy komoly veszteség miatt kiesik a pikszisből, akkor udvariasan felszólítják, hogy növelje befektetési egyenlegét. Ha erre nem kerül sor, nemes egyszerűséggel megvonják tőle a kedvezményeket.

A prémium hitelkártyák egyik nagy előnye az ügyfelek számára pontosan az, hogy a mezei plasztiklapoknál jóval nagyobb kedvezményeket kínálnak tulajdonosaik számára. Körbenéztünk a piacon, hogy a bankok milyen kedvezményekkel igyekeznek megtartani legjobb ügyfeleiket.
Rögtönzött piackutatásunk szerint jelenleg hét bank kínál gold hitelkártyát: a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citi, az MKB, az OTP,a Raiffeisen és az UniCredit.
A magasabb presztízst jelentő platinakártyákból már szűkebb a kínálat. Ilyet csak a Raiffeisen, az UniCredit, a Citi és az OTP ügyfelei igényelhetnek. A legtöbben a Mastercard kártyatársasággal működnek együtt, de az OTP például American Expressre esküszik.

Az arany hitelkártyák jellemzőit vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy mindegyiknél lehetőség van az elveszett vagy ellopott kártya gyors (sürgősségi) pótlására és baj esetén készpénzelőleg igénylésére is. A lényeg azonban nem ez, hanem az a sokrétű szolgáltatás, ami szintén jár a kártya mellé. Például a gold kártyákhoz emelt összegű, gyakran több milliós hitelkeret, bár hogy pontosan mennyi, azt nem minden bank árulja el. A BB például nem csinál titkot ebből, ők legfeljebb 3 millió forintos hitelkeretet adnak gold hitelkártyás ügyfeleiknek. Ugyancsak minden bank kínál emelt összegű utas, baleset és poggyászbiztosítást, de az arany kártyás ügyfeleknek 1-5 százalékos visszatérítés is járhat vásárlásaik után.

Attól függően, hogy melyik bank, milyen szolgáltatóval tud megállapodni, az arany kártyás ügyfelek számos különleges kedvezményt is kaphatnak. Kedvezmény járhat a nemzetközi hotelláncok, az utazási irodák, autókölcsönzők, egészségügyi szolgáltatók, a benzinkutak, a távközlési szolgáltatók áraiból. De arany kártyánkkal kedvezményesen rendelhetünk amerikai webshopokból, használhatunk exkluzív reptéri várótermeket vagy készíttethetünk ékszert. A kínálatnak tényleg csak a bankok fantáziája szab határt.
Különösen találékony a CIB Bank, amely számos kedvezménnyel lepi meg aranykártyás ügyfeleit.

A tehetősebb körnek szóló platinum kártyákkal elérhető szolgáltatásokat illetően már érthető okokból diszkrétebbek a bankok. Annyi biztos, hogy a platina kártyásoknak speciális ügyfélszolgálat és exkluzív klubtagság jár. Utóbbi esetben többnyire luxusmárkákhoz kapcsolódó egyedi kedvezményeket, hotelfoglaláshoz, autóbérléshez társuló szolgáltatásokat vehetnek igénybe a kártyabirtokosok. Az is biztos, hogy itt az igénybe vehető hitelkeret magasabb, a Raiffeisennél például 5 millió forint. Az utasbiztosítosítási védelem pedig széleskörűbb, mint az arany kártyáknál.

És hogy miért csinálják mindezt a bankok?

Igaz a prémium kártyák díja magasabb az átlagnál, a gold kártyáké évi 20 ezer a platinum kártyáké 30 ezer forint felett van, nem ebben van az üzlet. Még csak nem is az időben vissza nem fizetett hitel borsos díjára hajtanak a bankok. Sokkal inkább arról van szó, hogy a legjobb ügyfeleknek számító tehetős embereket magukhoz édesgessék vagy megtartsák. A tehetős ügyfél ugyanis az átlagosnál többet költ, jobban forgatja, mozgatja, működteti pénzét, ráadásul egy-egy tranzakcióval nagyobb összegeket mozgat meg. Ezeken a díjakon aztán megtérülnek a prémium kártyákhoz adott kedvezmények.

Végül egy érdekesség: a világon vannak olyannyira exkluzív kártyák is, amelyet még a leggazdagabb magyarok sem kaphatnak meg. Sőt a világ leggazdagabbjai közül sem mindenki. A legismertebb ezek közül az American Express Centurion. Ez titánból készül és nem lehet igényelni. A kibocsátó dönti el, hogy borsos díj fejében kinek ad és kinek nem. A szomszédos Ausztriában például belépéskor 4 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon ez 1,2 millió forint) kell kipengetni, aztán pedig évente 2 ezer eurót (620 ezer forint). Cserébe viszont nincs olyan ajtó, ami zárva marad előttünk, nincs olyan kedvezmény, amit meg ne kapnánk. Minden kártyatársaságnak van egyébként hasonló szolgáltatása: a Visa Black Card vagy a Mastercard World Signia kártyái hasonló csodákra képesek. Dehogy mi magyarok se maradjunk luxus nélkül a Citibank Ultima hitelkártyája például szintén nem igényelhető csak meghívásos alapon juthatunk hozzá. Viszont cserébe több kedvezmény mellett 600 repülőtéren használhatjuk vele a VIP várót.

Természetesen nem mindenki utazik annyit, hogy a reptéri VIP várók vonzó alternatívák lennének. Nekik szól hitelkártya kalkulátorunk, amivel megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb terméket és tájékozódhatnak az azzal elérhető kedvezményekről is.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés