Ragályos a panelhisztéria! A tervezőasztalról viszik az új lakásokat

Ragályos a panelhisztéria! A tervezőasztalról viszik az új lakásokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-23
 

Jó tíz éve láttunk utoljára olyat, hogy a lakásvásárokon és ingatlanos rendezvényeken a szép színes prospektusokból a vevők úgy kötötték le sorban a lakásokat, hogy a beruházás nem ritkán még jogerős építési engedéllyel sem rendelkezett. A válság idején fordult a kocka, a vásárlói bizalmatlanság fokozódásával a vevők gyakran csak átadás után voltak hajlandóak szerződést kötni és kifizetni a vételárat. Az OTP Jelzálogbank friss elemzése szerint ma ismét ott tartunk, hogy egyre nagyobb számban foglalóznak le új lakásokat az építés megkezdése előtt, akár az engedélyeztetési eljárás során. Ha Te is éppen lakást vásárolsz és hitelre van szükséged, cikkünkben találsz egy kis segítséget.

A 450-500 ezres négyzetméterártól sem hőkölnek hátra a vevők

A kisebb befektetést igénylő panellakásokat az utóbbi hónapokban több kerületben is vásárlási láz és drasztikus áremelkedés jellemezte. Ez árnyomást indított az új lakások irányába is. Az élénkülő kereslet hatására (a XXII. kerület kivételével) a budai oldalon az idei átadású társasházi lakások négyzetméterára már majdnem mindenhol elérte az 500 ezer forintot. A pesti oldalon a befektetési célú vásárlások hatására a belső kerületek áremelkedése látványos. A fővárosban 2015-ben átadásra kerülő projektek lakásainak átlagos hirdetési ára közel 450 ezer forint négyzetméterenként.

Ha nem kapcsolnak a beruházók, rövidesen elfogyhatnak az új lakások

A tavalyi élénkülés után idén tovább fokozódott az újépítésű lakások kereslete a fővárosban. Az idei első félévben közel 1800 új lakás talált vevőre Budapesten, ami egyrészt az elmúlt hét év legkedvezőbb adata, másrészt háromszoros bővülést jelent a mélyponthoz képest. A három slágerkerület a tavalyi évhez hasonlóan a XI. kerület közel 400 eladással, valamint a VIII. és a XIII. kerület háromszáz feletti értékkel.

A vásárlási kedv ébresztőt fújhat a beruházók körében, akik ha nem indítanak időben új projekteket, a kereslet év végére felszívhatja az eladatlan lakáskészletet. Az elemzés szerint idén még körülbelül 1500 értékesítési céllal épített új lakást adhatnak át a fővárosban, ami az 530 darabos azonnal költözhető állománnyal együtt is jelentősen megcsappanhat év végére. Öt évvel ezelőtt még 3800 kulcsrakész fővárosi lakás közül válogathattak az érdeklődők.

Az új lakásvásárlást a lakáshitel piac is ösztönzi

A legolcsóbb lakáshitel ajánlatok THM szintjei már az 5%-os értéket sem érik el. Az újonnan épült lakások vásárlását ráadásul az állam is támogatja, mégpedig kamattámogatás formájában. Az állami konstrukció előnyét akár 20 évig élvezheti az adós, amelynek keretében a kamat egy részét nem kell megfizetni. Ez a hiteltípus hosszú távon védelmet jelenthet a kamatemelkedés ellen egy piaci kamatozású kölcsönnel szemben. Az akár 20-30 éves futamidejű lakáshiteleknél márpedig a törlesztőrészlet emelkedésével kötelező kalkulálni, pláne, hogy a hitelkamatok most igen kedvezőek, a jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, és a további csökkenés nem valószínű.

Ha Te is éppen lakást vásárolsz és hitelre van szükséged, keresd meg a legkedvezőbbet az alábbi kalkulátorunkkal:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Akármit azért nem lehet eladni: beragadt lakások, rossz fekvés, silány kivitelezés

Év végére valószínűleg olyan lakások maradnak, amelyek eddig nem véletlenül nem találtak gazdára. Hátrányt szenvedhetnek a kedvezőtlen kialakítású, rossz fekvésű, valamint a magas vételárukhoz képest megkérdőjelezhető minőségben kivitelezett lakások. Egyik másik ilyen ingatlantól elképzelhető, hogy már évek óta nem tud megszabadulni a beruházó.

A legnagyobb átadott, de eladatlan készlettel a főváros II. kerületében találkozhatunk körülbelül száz lakással. A XI. és a VI. kerületben alig ötven kulcsrakész lakás vár vevőre, de vannak olyan kerületek (I., XV., XVII., XVIII., XIX., XXI. és XXIII.), ahol gyakorlatilag nincs öt új költözhető lakás.

A válság által elsodort projekteket is feltámaszthatnak

A jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói egyre javulnak, a bizakodással töltheti el a beruházókat a jövőt illetően.

„A VIII., IX., XI. és XIII. kerületek mindegyikében lehet olyan száz lakásnál nagyobb beruházást említeni, ahol a szerkezetkész állapot eléréséig elkelt az összes lakás. Ugyancsak a IX. és a XIII. kerületben idén eddig már több olyan nagyberuházás lakásainak értékesítése indult meg, melyeket még a válság kirobbanása sodort el, most viszont újra potenciált látnak benne. Beszédes szám, hogy 2016-os átadású projektekben már most közel ezer eladott lakást látni Budapesten” – áll a banki elemzésben.

Behajthatatlannak hitt adótartozások térülhetnek meg a NAV-nál, ha figyelnek

A válság során megbukott, bedőlt, bebuktatott, ezáltal sok esetben jelentős adótartozást felhalmozó építési vállalkozások ellen indított sikertelen végrehajtások egy része eredményre vezethet, amennyiben a cégekben megmaradt – gyakran terhelt – telkekben, vagy félbehagyott építkezésekben új lendülettel induló beruházók látnak fantáziát. A tulajdonosváltással járó pénzmozgások ellenőrzésével esély nyílhat a korábban behajthatatlannak hitt adótartozások egy részének megtérülésére.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés