Reménysugár a lakásvásárlóknak a jegybanktól

Reménysugár a lakásvásárlóknak a jegybanktól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Az ingatlanpiac már évek óta emelkedőben van, amiről rendszeresen értesülhetünk a megjelenő statisztikákból is. A jegybank is rendszeresen publikálja a lakásárakra vonatkozó adatait, frissen éppen a 2017 harmadik negyedévre vonatkozóakat tették közszemlére. Ebből megállapítható, hogy az ingatlanpiac dinamikája megtorpanni látszik, de országos szinten még így is 11,5%-kal emelkedtek a lakásárak egy év alatt. Persze nem mindegy az összetétel sem: Budapesten némileg megtorpanni látszik a trend, a vidéki városokban nem igazán változott a helyzet, viszont a községekben jelentősen csökken a dinamika.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Több hazai szereplő is rendszeresen közzéteszi a lakásár indexeit, amelyeket azóta figyel mindenki árgus szemmel amióta az ingatlanpiac is jelentős emelkedést mutat. Ez a mutató egyébként is fontos az egész gazdaság számára, hiszen a lakosság körében nagyon fontos szerepet tölt be, mint vagyontárgy, ráadásul a pénzügyi rendszer egészséges működésével is kapcsolatban áll. Az ingatlanok a bankok által nyújtott jelzáloghitelek fedezeteként is megjelennek, tehát korántsem mindegy hogyan alakul az értékük.

A jegybank 2016-ban rukkolt elő a saját lakásárindexével, ami az eddig indexek közül az egyik leghosszabb időtávra tekint vissza. Ráadásul az adatokat településtípus szerint is részletezi, ezért jó összehasonlítási alapot ad.

A lakásárak tekintetében nem is annyira az abszolút szint, hanem a változás az érdekes, ezért mi a mutató éves alapú mozgását néztük meg, méghozzá negyedéves alapon (például a friss adat szeptember/szeptember).

Az ábra tanulsága alapján összességében némileg lassulni látszik a lakásárak emelkedése a korábbiakhoz képest, mindenesetre az ország egészét tekintve 11,5 százalékkal kerültek magasabb szintre . A fővárosban az éves növekedés 12,4 százalékos volt, ami az előző időszakhoz képest megtorpanást jelent. A vidéki városokban ezzel szemben az előző időszakhoz hasonlóan 13,3 százalékos volt az emelkedés. Egyedül a községeknél esett vissza érdemi módon a dinamika, hiszen itt 6,3 százalékos emelkedést mértek a korábbi 18 százalékkal szemben.

Ez alapján bejöttek azok a szakértői becslések, amelyek az ingatlanpiac lassulását vetítették előre. A tavalyi év végén még azt lehetett olvasni, hogy 2017 egészében valahol 7-8 százalék közelében lehetett az emelkedés, azonban erről a tényleges adatok csak később fognak megjelenni. Az biztos, hogy az idei évben is tartogat meglepetéseket az ingatlanpiac, de a folyamatok alapján nagy valószínűséggel az emelkedés mérséklődésére lehet számítani.

Kalkulátorunkkal nézz utána, hogy melyik a legkedvezőbb lakáshitel a piacon!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés