Reményt kaptak az ingatlanvásárlók: lassul az áremelkedés

Reményt kaptak az ingatlanvásárlók: lassul az áremelkedés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-12 Frissítve: 2021-08-06
 

Úgy néz ki, hogy a tavalyi évvel az ingatlanárak meredek emelkedéssel jellemezhető időszakán túllendültünk. Idénre már lassabb ütemű ingatlanár emelkedéssel lehet számolni, hiszen az ingatlanpiacon a fellendülés időszaka lassan lezárul. Ráadásul egyre inkább az olcsóbb térségeken jelenhet meg a kereslet, ahogy az már elmúlt év árstatisztikái alapján is látszódik. A NAV 2017-es forgalmi adatait az OTP dolgozta fel a Lakóingatlan Értéktérkép kiadványában.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Tavaly országos átlagban 11%-kal drágultak az árak, amivel a nominális árszint már közel egyharmadával haladta meg a 2008-as évet, viszont reálértéken még csak a frekventált helyeken sikerült meghaladni. Emellett mintegy 150-160 ezer tranzakció valósult meg tavaly.

Az alacsony múltbeli forgalomnak köszönhető növekedés mellett tavaly egyértelműen lekövethető tendencia volt az olcsóbb területek átlagnál nagyobb keresleti élénkülése. Például Szekszárdon 43%-kal, Salgótarjánban 40%-kal vagy Miskolcon 31%-kal is növekedni tudott a forgalom. Budapesten mindössze öt kerületben (XX., XXIII., XIX., XVI. és XVIII.) bővült a forgalom 2 és 8% közötti mértékben. Összességében a kisebb településeken is az látszik, hogy beindult a piac.

2017-ben az összes megye átlagára nőtt, Budapestet is megelőző mértékben Zala (hajszállal 20% felett), Baranya, Somogy, Veszprém, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A megyeszékhelyek közül Veszprém drágult legjobban (24%), s még Pécs áll 20% felett. Visszaesést sehol nem volt látható. Egyedül Salgótarjánban maradt 5% alatt a drágulás, mindenhol máshol eléri a 10%-ot.

Országosan 2013-ban volt a ciklikusan működő lakáspiac ármélypontja. Azóta nominálisan nagyjából 60%-os (Budapesten 80%-os) volt a drágulás mértéke. Az elmúlt négy év alapján az járhatott a legjobban, aki a VII. kerületben vásárolt 2013-ban lakást, ugyanis az ingatlanja 126%-kal drágult. Vidéken a Veszprémi, az Oroszlányi és a Tatabányai járások állnak élen 65-67%-kal, azaz kétharmados értéknövekedéssel. 60% felett pedig még a Balatonalmádi, a Győri és a Soproni járások vannak.

Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2018/1

2017-ben valószínűleg az ingatlanpiacon lezárult a meredek fellendülés időszak és ezután már a piacbővülés üteme lassulhat, és a lakáspiaci forgalom beállhat rövid távon a 170-180 ezres szint körül. Bár a befektetési célú vásárlás némileg visszaszorulóban van, még mindig az ingatlannak kedvez a befektetési környezet, ugyanis itt viszonylag könnyen elérhető 5-6%-os nettó bérleti hozamszint. Ugyanakkor az ingatlanpiac jövőjével kapcsolatban fontos kérdés, hogy mi lesz a kedvezményes 5%-os lakásáfa sorsa.

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy milyen feltételek mellett tudsz hitelt felvenni a lakásvásárláshoz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés