Rémisztő különbségek a készpénzfelvételi díjakban

Rémisztő különbségek a készpénzfelvételi díjakban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-12 Frissítve: 2018-04-05
 

Egy olvasónktól érkező megkeresés apropóján néztünk alaposabban utána, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok milyen feltételek mellett fizetnek ki nagyobb összegeket. Megdöbbentő különbségeket tapasztaltunk a díjazásban, valamint elképesztő számokkal találkoztunk a számszerűsítés alkalmával. Előfordulhat olyan eset, hogy 10 millió forint felvétele 90.000 forint ellenében valósul meg, míg ugyanennyi készpénzhez máshol 360 forintért is hozzá lehet jutni.

Vizsgálódásunk során arra voltunk kíváncsiak, hogy számlavezetőként melyik bankkal járnánk a legjobban, ha ingatlanunk értékesítéséből származó 10 millió forintunkat felvennénk a bank pénztárában. (Távolról sem tekinthetjük jellemzőnek, hogy készpénzben hozzá szeretnénk jutni ekkora összeghez, de az élet hozhat olyan szituációkat, amikor ez nem zárható ki.)

Nyilván senki sem az itt kialakult rangsor alapján választ majd bankot, de a meglepetések elkerülésére készpénzéhes olvasóinknak jó tudni, hogy a készpénz ára nagyon nagy mértékben eltérő az egyes bankoknál.

10 millió Ft készpénz felvétele

Fontos leszögeznünk, hogy a fenti rangsor a bank saját pénztárából történő normál készpénzfelvétel (kártya használata nélkül) díja alapján került meghatározásra, így az AXA Bank némileg kilóg a sorból, ugyanis az egyetlen közülük, aki nem bonyolít készpénzforgalmat. Viszont pont ezen apropón nem szabad megfeledkezni róla, hogy a készpénzfelvételnek létezik más alternatív módja. Az AXA esetében is erre a megoldást a Magyar Posta kínálja, de haladjunk inkább sorban.

Egyes bankoknál pénztárukban például kártyával is felvehetünk nagyobb összeget számlánk terhére, ami nem mindenhol, de például az OTP esetében rendkívül szerencsés, hiszen ekkora összegnél már maximumba ütközik az alkalmazott díjtétel és így 90.000,- forint helyett 17.300,- forintra csökken a díj mértéke.

További lehetőségként kínálkozik, hogy nem saját bankunknál kezdeményezzük a felvételt, de ehhez már mindenképpen a számlánkhoz kapcsolódó bankkártya szükséges. Több banknál tapasztaltuk, hogy lényegesen kedvezőbb díj ellenében juthatunk az adott összeghez, ha a felvételt
más belföldi bank pénztárában kártyával tesszük meg, vagy esetleg a Magyar Posta közreműködésével valamelyik postahivatal segítségével. Természetesen ezek alaposabb utánajárást igényelnek, hiszen nem minden bank vállalja az ilyen jellegű kifizetéseket, tehát előzetesen muszáj lesz tájékozódnunk a kiszemelt pénzintézetnél az ügyben.

De miért is fáradoznánk ezzel?

A táblázat rangsorában az OTP és a K&H előkelő helyüket annak köszönhetik, hogy a saját pénztári készpénzfelvételi díjukat nem voltak hajlandóak maximalizálni. Az OTP esetében azonban, ha vesszük a fáradtságot és utánajárunk, hogy melyik bank vállalja a kifizetést, akkor szemben a 90.000 forintos, vagy a 17.300 forintos költséggel 1.080 forint ellenében juthatunk az összeghez. A K&H esetében hasonló a helyzet ugyanis 18.419 forintot spórolunk meg, ha más banknál történik a felvétel. A Raiffeisen Bank a középmezőnyben helyezkedik el, de nála is jelentős megtakarítás érhető el, ugyanis 17.364 forint helyett 409 forint ellenében valósulhat meg a felvétel, ha más bank pénztárában vesszük fel az összeget.

Fontos, hogy nagy összegű felvételt megelőzően mindig tájékozódjunk bankunknál, hogy számlacsomagunk esetében mi a legkedvezőbb megoldás az összeg kifizetésére. Vannak például olyan bankok is, akik nem tesznek különbséget a díjakat illetően, valahol pedig kifejezetten rosszul járunk, ha a saját pénztár helyett más megoldást választunk erre a célra.

Amennyiben számlavezetőnk helyett más mellett döntöttünk, akkor minden esetben tájékozódjunk az adott banknál, postahivatalnál arról, hogy

  • a szükséges készpénz mennyiség és a bankkártyát elfogadó ún. POS berendezés rendelkezésre áll-e,
  • van-e bejelentési kötelezettség az összeg felvételét illetően és milyen határidők vannak ezzel kapcsolatban érvényben, valamint
  • egyeztessünk saját bankunkkal is a részleteket illetően (pl.: kártyalimit).

Persze ez lényegesen több utánajárást igényel, de így sok esetben jelentősen faraghatunk a költségeken.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés