Saját céged van? Erre az 3+1 dologra figyelj a biztonságod érdekében!

Saját céged van? Erre az 3+1 dologra figyelj a biztonságod érdekében!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-21 Frissítve: 2021-07-01
 

Sok vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy csak a vállalkozása pénzügyeire koncentrál. Pedig minden vállalkozónak van magánélete, és ahhoz kapcsolódó pénzügyei. Segítünk, hogy vállalkozóként felkészülj többek között a nyugdíjra, egy lakáshitel felvételre, vagy arra az időre, amikor átmenetileg (vagy véglegesen) nem a vállalkozásodból kell megélned.

Természetesen egy vállalkozónak elsődleges a cége sikere. De nem szabad elfelejteni ilyenkor sem, hogy magánszemélyként miként alakítsa a pénzügyeit. Bemutatjuk, hogy mire érdemes figyelned vállalkozóként.

1.) Köss életbiztosítást!

Amennyiben vállalkozást vezetsz, valószínűleg a családi költségvetés bevételi oldalából a te részed nagyobb, mint a párodé. Ráadásul sok vállalkozás nem „önjáró”, nyereségessége nagymértékben függ a tulajdonos/ügyvezető személyétől, azaz tőled. Tehát bármi történik veled, szeretteid nehéz helyzetbe kerülnek. Erre fel kell készülni előre vagy egy nagyobb összegű szeretteid által is hozzáférhető megtakarítással, vagy pedig egy nagyobb összegű életbiztosítással.

De nem jó bármelyik, a piacon lévő életbiztosítás. A befektetési egységekhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítások, elérési vagy vegyes biztosítások nem feltétlenül megfelelőek. Ezek a biztosítások szinte biztosan drágábbak, mint a csak baj esetén fizető színtiszta kockázati életbiztosítások. Ráadásul például a unit-linked biztosítások jellemzően csak a befektetések aktuális értékét fizetik vissza, maximum néhány millió forinttal megtoldva. Ez pedig kevésnek bizonyulhat a családodnak.

Hirdetés

Hirdetés

2.) Gondolj a nyugdíjra!

Sokan adóoptimalizációs okokból minimálbérre jelentik be magukat. Márpedig ezzel a lépéssel a várható nyugdíj is minimalizálódik. Amennyiben saját magadnak nagyobb bért is utalsz, akkor is érdemes a nyugdíjas éveidre felkészülni. Főként, ha a vállalkozásból származó egyéb jövedelem és kényelmi funkciók (pl. céges autó) nyújtotta magasabb életszínvonalad nyugdíjba vonulás után is fent szeretnéd tartani.

A három dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások közül kiemelkedik az önkéntes nyugdíjpénztár, amelynél a befizetett összeg automatikusan befektetésre kerül.

Kíváncsi vagy, mennyi nyugdíj-kiegészítést tudsz gyűjteni? Használd keresőnket és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

3.) Kezd el építeni a magánvagyonod is!

Teljesen természetes, hogy a vállalkozás növekedési szakaszánál a nyereséget a vállalkozásba visszaforgatva fialtatod a pénzed. Egy idő után, a vállalkozás érett szakaszában már nem szükségszerűen igényel többlet finanszírozást. Illetve amennyiben mégis, akkor benned is felmerülhet az igény, hogy valami kevésbé kockázatos befektetésed is legyen, mint amilyen egy működő vállalkozás.

Magánvagyonodra akkor is szükséged lehet, ha a vállalkozásod valamiért nem tudja nyújtani a korábbi teljesítményét, vagy akár zátonyra futott. Ilyenkor is élni kell valamiből, illetve akár egy új vállalkozás elindításához is pénzre van szükség.

Természetesen ez a kérdés talán a legösszetettebb. Mennyi vagyont tarts a vállalkozásban, azon belül vagy kívül fektess be, hogyan adózik mindez? Nehéz olyan könyvelőt találni, aki a befektetési lehetőséggel is tisztában van. Márpedig e nélkül nehéz jó döntés hozni. Például az önkéntes nyugdíjpénztárba befizethetsz cégként, és magánszemélyként is. Melyikkel jársz jobban? Cégenként, és akár dolgozónként is eltérhet mindez. Függ attól, hogy milyen bérre vagy bejelentve (adójóváírást ki tudod-e használni), mennyire nyereséges a cég (költségek bevétel aránya), stb…

+1.) Készülj fel a magán lakáshiteledre!

Sokszor felmerül az igény a vállalkozó olvasóink részéről, hogy lakáshitelt vennének fel. Ez nem feltétlenül egyszerű: sokszor évekkel előre fel kell készülni rá. Már hónapokkal a hitelfelvétel előtt meg emelned a bejelentett fizetésed, vagy el kell kezdened osztalékot fizetni magadnak. Amennyiben hitelfelvétel előtt állsz, tanulmányozd át erről szóló cikkünk: Vállalkozó, cégtulajdonos vagy? Így vehetsz fel lakáshitelt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés