Siker, pénz, szerencse az új esztendőre – ma bármit lehet kívánni!

Siker, pénz, szerencse az új esztendőre – ma bármit lehet kívánni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-31
 

Szilveszterhez számos babona kapcsolódik, amely szerencsét, sikert és gazdagságot hozhat az új esztendőben. Ma ezek közül gyűjtöttük néhányat. Nincsenek persze adataink vagy kalkulátoraink, amelyek alapján meg tudnánk becsülni mennyire eredményesek, de úgy ítéltük meg, hogy ártalmasak talán nem lehetnek. Így ezekkel kívánunk jó szórakozást ma estére és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt!

A szilvesztert világ egyik talán legvidámabb ünnepe, sok babonával, amelyek közül számos a jólét, az anyagi biztonság megteremtéséhez kapcsolódik. Hogyan érhetjük ezt el? Az alábbiakban ehhez adunk tippeket. Müködnek? Fogalmunk sincs róla. Örömmel vesszük azonban, ha akár pozitív, akár negatív tapasztalataitokat megosztjátok velünk a hatékonyságukról.

Tegyél pénzérmét az otthonod bejáratához!

Szilveszter éjszakáján bármi megtörténhet. Még talán az is, hogy valóban utat talál a gazdagság azokhoz, akik az ajtó vagy az ablak elé, esetleg az ablakpárkányra pénzérméket szórnak. A lényeg az, hogy olyan helyre tegyük az érméket, ahol utat találhat a gazdagság, amely a jövő évben eljön.

Vannak persze a világban olyan helyek is, ahol ennél is egyszerűbb megoldást találtak a gazdagság elérésére: éjfélkor kitárnak minden ajtót és ablakot, hogy szabadon beáramolhasson az, ami új, szerencsét, örömöt hozhat, és távozzon mindaz, ami az óévből rossz, de mégis velünk maradt.

Hirdetés

Hirdetés

Dobj aranygyűrűt az italodba vagy rejts a pénzt a cipődbe!

Az új évet koccintással köszöntik, szinte mindenhol a világon. Sok helyen a pohárba szilveszterkor aranygyűrűt, esetleg aranyérmét dobnak. (Nem árt persze figyelni arra, hogy le ne nyeljük, mert az nem lenne túl szerencsés.)

Gatdagságot hoz a hiedelmek szerint az is, ha valaki szilveszter éjszaka pénzre lép. Ennek az alapesetben nem túl gyakori eseménynek a bekövetkezési valószínűségét érdemben javítja, ha a cipőnkbe pénzt teszünk. Csalás? Lehet, de szilveszter éjszakáján szinte mindent szabad, ami nem ártalmas magunkra vagy másokra nézve. Fontos azonban az is a babona szerint, hogy azt a pénzt, amit így a cipőnkben megtalálunk az első újévi vásárlásra fordítsuk – ez egész évre elhozza majd a gazdagságot és a szerencsét.

Malacot az asztalra – mindegy, hogy édes vagy sós

Itthon sokak asztalára hagyományosan sült malac kerül az új év első napján. Nem is olyan messze van azonban, ahol a marcipán malacot (Glücksschweint) kóstolnak szilveszter éjszakáján.

Biztos siker minden, ami pöttyös és gömbölyű

A kerek formát sok helyen a jólét, a kiteljesedés szimbólumeként tartják számon. Van, ahol a pöttyös ruha az ajánlott szilveszteri viselet. Másut göbölyű gyümölcsöt esznek (12 szem szőlőt például éjfélkor) vagy épp lencse, borsó kerül az asztalra az új esztendő köszöntésekor, de tortát is szelnek, kerek süteményeket is esznek, amelyekbe kívánságokat rejtenek.

Szerencsét hoz a hiedelmek szerint az is, ha lehulló gömböt nézve számoljuk az óév utolsó másodperceit. New Yorkban 1907 óta tömegek gyűlnek össze a Times Square-en, hogy  nézzék az óriási Waterford Crystalból készült labdát, amely 60 másodperc alatt ereszkedik le a magasból.

Tüzijáték, trombita, dob – mindegy csak fényes és hangos legyen

Ez az az éjszaka, amikor (majdnem) mindent szabad. Szinte mindenütt tüzijátékkal köszönt be az új esztendő. Ahol ez távoli csillagszórókat gyűjtanak. Van, ahol edényeket törnek, vizet locsolnak az utcára, másut bútorokat is kidobálnak az ablakon.

Nos, ez utóbbi néhány ötlet ma már lehet, hogy túlzás, de az valószínűleg mindenkinek jó szívvel ajánlható, hogy érezze igazán jól magát ezen az éjszakán. Engedje el azt, ami az óévben nehéz volt, és ugorjon az új esztendőbe (a dánok éjfélkor ezt teszik egy székről) felszabadultan. Legyen nyitott az új lehetőségekre, amelyek – reményeink szerint – kevesebb megpróbáltatást hozó új esztendőben adódhatnak majd.

Hirdetés
Hirdetés