Sok milliót nyerhetsz, ha erre is figyelsz a befektetéseidnél

Sok milliót nyerhetsz, ha erre is figyelsz a befektetéseidnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-15 Frissítve: 2021-08-06
 

„Olyan alacsonyak a kamatok, hogy én már nem fektetek be… Inkább maradok a készpénznél…” Erre a megközelítésre szinte egyöntetűen úgy reagáltak a bankárok, hogy vásároljunk hosszabb futamidejű kötvényeket, hiszen ezeknek magasabb a hozama. Komoly időzített bombát rejt azonban ez a megközelítés. Milliókat érő tanácsok következnek.

Ha forintban gondolkozunk, akkor 1-2%-ért, ha euróban, akkor 0,0%-0,5%-ért nem fektetünk be. Miért is tennénk, hiszen ez semmi… Legalábbis semminek tűnik. Jó alternatívának látszik a privát bankokban is gyakran elhangzó tanács, hogy fektessünk hosszabb 5-10 éves futamidejű kötvényekbe, ahol forintban 3% feletti hozam, euróban akár 1,0% feletti hozam is elérhető. Megoldottuk azonban ezzel a helyzetünket? Távolról sem!

Az új időzített bomba

A bomba neve: kamatkockázat. A legtöbben azt hiszik, hogy az államkötvény stabil és biztonságos befektetés. Ez valóban így is van, azonban nem mentes a kamatkockázattól. Mit is jelent mindez?

Ha ma vásárolok egy 10 éves állampapírt és holnap (valami extrém esemény miatt) 1%ponttal megemelkedik ezen állampapírok hozama, akkor én 1 nap leforgása alatt buktam ~8,5%-9,0%-ot a befektetett tőkémből. Igen, nem elírás: bukunk az államkötvényen. Senki nem fogja ugyanis tőlünk 1%-kal a piaci hozamnál alacsonyabban megvenni, tehát olcsóbban kell eladnunk ahhoz, hogy az új tulajdonosának 1%ponttal többet termeljen. Az állampapírok az esetek többségében fix kamatot fizetnek, így kizárólag az árfolyamcsökkenésen keresztül tud nőni a hozamuk.

Ha bekövetkezik a kamatemelkedés, akkor két dolgot tehetünk:

  • megijedünk a számlaegyenlegünkön leolvasható veszteségtől és eladjuk a kötvényeket – azonnali veszteség
  • nem teszünk semmi, megtartjuk a lejáratig: nincs ugyan azonnali veszteségünk, de a helyzetünk csak optikailag jobb. Ebben az esetben ugyanis 10 éven keresztül a kötvényünk alacsonyabb hozamot fog fizetni, mint amennyit egyébként elérhetnénk (azaz elmaradt hasznunk lesz)

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az AEGON Alapkezelő következő szemináriumán 2016. november 28-án 17:30-kor a Kálvin téren. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek végessége miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkorát robban a bomba?

Minél hosszabb futamidejű a kötvény, annál nagyobbat. A kamatkockázat egyenes arányos a futamidővel.

A kockázatot jól szemléltetik a 2015. második negyedévében lezajlott események, melyek annyira nem voltak karakterisztikusak, hogy ma alig emlékszik rá valaki. Volt egy kisebb európai pénzpiaci hullám, melynek következtében a 10 éves német államkötvényeken 3 hónap leforgása alatt közel 5%-ot lehetett veszíteni. (Igaz ezt követően 9 hónap alatt a kitartó befektetők pozíciója újra visszatért az eredeti szintre, a veszteség „eltűnt”.)

Tanulság

Egyre többen feszegetik a 0%-os kamatszint fenntarthatatlanságát Európában. A kamatok növekedése (bár nem tudjuk, mikor következik be) a legjobban a hosszú lejáratú kötvényekbe fektetőknek fog fájni. Fontos teljesen tudatában lenni a kapcsolódó kockázatnak és ez alapján dönteni befektetéseinkről.

Hirdetés
Hirdetés