Sokaknak jelentősen megdrágult a készpénzhez jutás! Köztük vagy Te is?

Sokaknak jelentősen megdrágult a készpénzhez jutás! Köztük vagy Te is?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-14
 

Az év elejétől jócskán „megdrágult” a készpénzfelvétel azon banki ügyfeleknek, akiknek továbbra sincs bankkártyájuk. A törvény által biztosított haladék az előző év végével ugyanis lejárt, a jogszabályi díjmentes 150 ezer forintos készpénzfelvétel mára csak és kizárólag bankkártyával jár. Ha nem vagy saját pénztárcád ellensége, akkor érdemes a tanácsainkat megfontolnod!

Míg a banki ügyfelek zöme bankautomatán (ATM) keresztül használta ki jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi keretét, addig egy szűk rétegnek erre bankfióki pénztárban volt korábban lehetősége. A múlt idő használata nem véletlen, ugyanis a törvény alapján ezzel utoljára a tavalyi év végén élhettek az ügyfelek.

Éppen itt az ideje változtatni a szokásokon!

A díjmentes pénztári készpénzfelvételi lehetőség megszűnésével, komoly költségekkel kell számolniuk azon banki ügyfeleknek, akik nem változtatnak eddigi szokásaikon. Félreértés ne essék, szó nincs új keletű dolgokról, hiszen a bankfióki pénztárban történő készpénzfelvétel mindig is drága mulatság volt, és ez ma sincs másként.

Igen jól látjuk, hogy már 50.000 Ft egy összegben történő felvétele is átlagosan közel 1.000 Ft-os költséget jelent. Ez éves szinten 12.000 Ft többletkiadást eredményez, ha a felvételt hónapról-hónapra megismételjük! Nem beszélve arról, ha ne adj Isten több részletben és/vagy nagyobb összeget veszünk fel. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a fenti táblázatban átlagok szerepelnek. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy 3.100 Ft-unk bánja adott hónapban a készpénzfelvételt (150.000 Ft két egyenlő részletben történő felvételénél, ehhez azonban a vizsgálatba bevont legdrágább díjazású számlacsomaggal kell rendelkeznünk).

Mégis milyen lehetőségek kínálkoznak?

Ha továbbra is élvezni kívánjuk a törvény által biztosított díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget, akkor bizony semmi sem ment meg attól, hogy végre igényeljünk egy bankkártyát. Teljesen jogos felvetés, hogy a plasztiknak is lehetnek költségei, de ezúton szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy a pénztári készpénzfelvételhez képest ennek díja elenyésző (már ha egyáltalán van). Egy elektronikus bankkártyát ugyanis még a legrosszabb esetben is 4.000 Ft körüli éves díj ellenében megkapunk számlavezetőnktől. Arról nem is beszélve, hogy az általunk vizsgált 12 számlacsomag felénél az első évben egyáltalán nem kell a kártyáért fizetnünk, sőt kettőnél még a második évben is díjmentes a plasztik.

Költség oldalról tehát nem lehet több kifogás, hiszen a jogszabályváltozás miatt most még többet takaríthatunk meg egy bankkártyával, mint bármikor korábban. Ha pedig egyszer költségfaragásba kezdünk, akkor érdemes egyúttal a bankok számlavezetési ajánlataira is egy pillantást vetnünk!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés