Sokkal olcsóbb lett a magyarok kedvenc lakáshitele

Sokkal olcsóbb lett a magyarok kedvenc lakáshitele
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-31
 

Sokkal olcsóbban lehet kamatkockázat szempontjából biztonságosabb lakáshitelhez jutni most, mint egy vagy két évvel ezelőtt. Ez két szempontból is lényeges a közeljövőben hitelfinanszírozással ingatlant vásárolni szándékozók számára: ugyanaz a nettó jövedelem azonos kamatperiódus mellett nagyobb hitelösszeget bír el, illetve egy ugyanakkora lakáshitelnek jóval alacsonyabb a havi törlesztője, mint korábban.

A lakáshitelt igénylők egyre tudatosabbak a kamatkockázatot illetően, amit legjobban az mutat, hogy az új hitelek túlnyomó része már 5-10 évre fix kamatú, vagyis ezen idő alatt sem a kamat, sem a havi törlesztők összege nem változhat. A hosszabb távra szóló kamatfixálás persze nagyobb kiadást jelent az adós számára, hiszen emelkedő kamatkörnyezetben a bank pénzt kér azért, hogy átvállalja az esetleges kamatemelkedésből adódó kockázatot, illetve az ebből fakadó többletköltségeket.

Számszerűsítve: egy átlagosnak mondható, 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében a 10 évre fixált kölcsön induló havi törlesztője 91 214 Ft, míg ugyanezért évente változó kamattal csaknem 10 000 Ft-tal kevesebbet kell kifizetni. (A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor által megadott legkedvezőbb kondíciókat figyelembe véve.)

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a hosszabb kamatfixálású – kamatkockázat szempontjából biztonságosabb – hitelek ára merre mozdul el. Jó hír azoknak, akik a közeljövőben tervezik lakáshitel felvételét, hogy a Bankmonitor statisztikái szerint az elmúlt két évben jelentősen csökkent az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata, miközben az 1 éves kamatperiódusúaké látványosan emelkedett.

Mivel a kamatok pozitív illetve negatív irányú mozgása hitelek esetében a drágulást vagy éppen a költségek csökkentését jelzi, kimondhatjuk, hogy ma lényegesen olcsóbban lehet kiszámíthatóbb lakáshitelhez jutni, mint akár egy vagy két esztendeje. A csökkenés két éves összevetésben ráadásul a 10 éves kamatperiódus esetében a legnagyobb (-1,61%), de az 5 éves kamatfixálású hitelek 1,03%-os kamatcsökkenése is jelentősnek mondható. (A Lakáshitel Kalkulátor 5 legkedvezőbb ajánlatának átlagát nézve.) Eközben az 1 éves kamatperiódusú (az MNB terminológiája szerint változó kamatozású) kölcsönök kamatszintje 0,36%-kal emelkedett.

A kamatváltozás persze önmagában keveset mond, sokkal érdekesebb, hogy ez milyen hatással van a havi törlesztőre, illetve a teljes visszafizetendő összeg nagyságára.

A különbség látványos! A Lakáshitel Kalkulátor szerint egy 15 millió Ft összegű, 10 évre fixált kamatú és 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője – az 5 legjobb ajánlat átlaga alapján – 2017. júliusban 106 515 Ft volt, miközben idén júliusban 93 157 Ft-ot kellett ugyanezért ezért fizetni. Ez pedig 13 378 Ft megtakarítást jelent havi szinten! Ha a teljes visszafizetést nézzük – vagyis azt, hogy a futamidő alatt mennyit kell összességében kifizetni a banknak –, akkor pedig a pénzügyi előny több mint 3 millió Ft.

A havi törlesztőt illetően az 5 éves kamatperiódusú hitelek esetében 8 156 Ft a megnyerhető összeg a két évvel korábbi hitelkondíciókhoz képest, miközben a változó kamatozású hitelekért (ugyancsak a Lakáshitel Kalkulátor 5 legkedvezőbb ajánlatának átlaga alapján) 2746 Ft-tal többet kell fizetni havi szinten.

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek árcsökkenése a lakáspiac további felfutását eredményezheti. Ugyanis ilyen kamatfixálás mellett a jövedelem 50-60%-a fordítható hiteltörlesztésre, miközben rövidebb kamatperiódusnál ugyanez csak 25-40% lehet. Vagyis ugyanakkor igazolt jövedelem nagyobb hitel felvételét teszi lehetővé, mint egy vagy két évvel korábban.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés