Spóroljunk, vagy hitelt igényeljünk, ha autót szeretnénk vásárolni?

Spóroljunk, vagy hitelt igényeljünk, ha autót szeretnénk vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-26 Frissítve: 2020-09-25
 

Sokszor hallani, olvasni a hitelfelvétel kritikájaként, hogy miért nem spórolt az igénylő, miért nem kezdett megtakarítani időben? Hiszen ezzel elkerülte volna az eladósodást. A Bankmonitor szakértői egy autóvásárlás példáján keresztül mutatják meg, hogy milyen előnye és hátránya lehet egy hitelfelvételnek a spórolással szemben.

Hitelből vásároljunk meg valamit most, vagy spóroljuk össze a szükséges pénzt? Természetesen az az ideális, ha saját megtakarításunkból finanszírozzuk meg kiadásainkat. De mi a helyzet, ha valami drágábbat szeretnénk, vagy most azonnal van szükségünk valamire?

Hiteligénylés vagy spórolás: melyik éri meg jobban anyagilag?

Példaként vegyünk egy fiatal – 25 év körüli – egyedülálló személyt, aki autót szeretne venni. Mivel nincs elég megtakarítása, ezért az 5-6 éves Volkswagen GOLF autók között keresgélt, melyek között a hasznaltauto.hu oldalon talált 2,5 millió forintért egy nagyságrendileg 200 ezer kilométert futott járművet.

Az érdeklődőnek csupán 500 ezer forint megtakarítása volt, ezért két lehetőség állt előtte: hitelt igényel most, vagy elkezd spórolni az autóra. Az érdeklődő nettó jövedelme 191 321 forint – ez megfelelő a KSH adatai alapján egy 25 év alatti személy nettó átlagkeresetének -, ebből nagyságrendileg havonta 40-42 ezer forintot tudna hiteltörlesztésre, megtakarításra fordítani . (A maradék összeg szükséges lakásának albérleti díjára, rezsijére és az alapvető életköltségekre.)

2,5 millió forint értékű használt autó vásárlásának finanszírozási lehetőségei

Az autó vásárlásához személyi kölcsönt választott egyik esetben az érdeklődő, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján a legolcsóbb kölcsön – 2 millió forint hitelösszeg, 5 éves futamidő és 191 321 forint jövedelem beállítása esetén – havi részlete a jövő évtől nagyságrendileg 42 ezer forint lenne.

Ha ezt félretenné havonta a vevő, akkor 48 hónap alatt összegyűlne a vásárláshoz szükséges 2 millió forint. Vagyis kicsivel több, mint 4 év múlva megvásárolhatná a kinézett autót, és ezért összességében 500 ezer forinttal kevesebbet kellene fizetnie, mint ha hitelből vette volna meg.

Hirdetés

Hirdetés

Nem minden a pénzügyi előny 

Mégis lehet a hitelfelvételnek számos előnye is:

  1. Az autót egyből meg tudjuk vásárolni autóhitelből, ha feltétlenül szükséges a gépjármű – munkánkhoz, mindennapi életünkhöz -, akkor a több éves spórolás nem is jöhet szóba.
  2. Jelenleg pontosan tudjuk, hogy a kinézett típusú, évjáratú autó mennyibe kerül. 3-4 év múlva egyáltalán nem biztos, hogy az összegyűjtött 2 millió forint elég lesz-e a kocsi vételárára.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mi történne, ha nem tudnánk a havi összeget félretenni, kifizetni. Megtakarítás gyűjtésekor azon kívül, hogy az autót nem tudjuk megvenni nem lesz más negatív hatás.

Ha nem fizetjük személyi kölcsönünk részletét, annak már komolyabb következményei lehetnek. Ugyanis a késedelmi kamatokkal növelten kellene utólag megfizetni elmaradásunk. Ha pedig hosszabb ideje nem fizetünk, akkor felkerülhetünk a negatív KHR listára – ami gyakorlatilag ellehetetleníti azt, hogy újabb hitelt igényeljünk -, de akár végrehajtást is indíthatnak ellenünk.

Bankmonitor tipp:
Az adott élethelyzetünk – menyire sürgős a vásárlás, mennyi a jövedelmünk, mennyi lenne a hitel törlesztőrészlete – alapján kell eldöntenünk, hogy spóroljunk, vagy hitelt igényeljünk. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a kölcsön nem egy ördögtől való dolog, de csak olyan részletet vállaljunk be, amit nagy biztonsággal minden hónapban fizetni is tudunk. 
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés