Svájcban tartott megtakarítások adózása

Svájcban tartott megtakarítások adózása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-20
 

Korábban megjelentetett írásunk első része a svájci adótitok megváltozásának gyakorlati hatásairól szólt. Ma a Svájcban elhelyezett megtakarítások adóvonatkozásaival folytatjuk. Mint látható lesz, elérhető adóelőnyről egyáltalán nem beszélhetünk…
Fajcsák Gábor és Süli Szilvia, az RSMDTM adószakértőinek írása.

Hogyan adózik a Svájcban realizált kamatjövedelem?

A svájci adótitok megváltozásának gyakorlati hatásairól szóló cikkünk után a jelenleg elhelyezett megtakarítások adóvonatkozásaival folytatjuk. Svájc az Irányelv alapján az elmúlt években eltérő (időszakosan növekvő) mértékű adókulcsot alkalmazott. A svájci jövedelmekből levont forrásadó összege azonban a magyarországi fizetendő adóba beszámít. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy elévülési időn belül miként változtak a forrásadó mértékek Svájcban, illetve a kamatjövedelmet terhelő hazai személyi jövedelemadó mértékek:

A fenti táblázatból jól látható, hogy a jelenleg még el nem évült adóévek vonatkozásában, alapesetben csak a 2008. év első felében megszerzett kamatjövedelmek esetében merülhet fel adóhiány. A későbbi években vagy azonos, vagy magasabb adómérték terhelte a Svájcban keletkezett kamatjövedelmeket, ráadásul bizonyos feltételek mellett a Svájcban fizetett magasabb adóteher tekintetében Magyarországon visszatérítéssel lehet élni. A Svájcban levont forrásadó elszámolása az adózó kérelmére történik. Az elszámolás feltétele, hogy az adózó a kamatjövedelemmel kapcsolatos belföldi bevallási és adófizetési kötelezettségének eleget tegyen. Érdemes megemlíteni, hogy az Irányelv szerinti kamat fogalom nem egyezik meg a magyar személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti kamatjövedelem fogalommal, ezért a különbözet kiszámítása nem egyszerű feladat, illetve az eltérő szabályok miatt, bizonyos esetekben adóhiány keletkezhet még azon időszak vonatkozásában is, amikor a Svájcban levont forrásadó mértéke meghaladja a magyar személyi jövedelemadó mértéket.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés