Számlanyitás egyszerűsítve

Számlanyitás egyszerűsítve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-04-06 Frissítve: 2017-11-09
 

Általában a banki kínálatokat valamilyen nehezen érthető és egyoldalúan – a bank javára természetesen – reklámozott területként érzékeli a legtöbb ember. Szerencsére van remény és az egyébként átláthatatlan kondíciós szövevények közt lehet találni néhány ösvényt, ami elvezet célunkhoz: tudjuk, hogy mit ajánl bankunk, tudjuk, mit ajánl a többi és ebből gyorsan és könnyen tudjuk kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet.

Némi kutakodás, sok-sok utánajárás és ellenőrzés után összeállítottunk egy rövid táblázatot, amiben az általunk figyelt bankok leginkább hozzáférhető és legpraktikusabb számláit tesszük közzé átláthatóan. Lássuk, ki mit nyújt, a táblázat után pedig, hogy mégis mire érdemes odafigyelni:

Egy bankszámla létrehozása már csak azért is lényeges, mert innen lehet lekötni bankbetéteket, és lehet kihasználni más akciós ajánlatokat, ezzel növelve befektetéseink értékét, illetve csökkentve az egyébként nem túl alacsony banki költségeinket.

A trükkös viszont az, hogy sok esetben nem elég a legegyszerűbb bankszámlával rendelkeznünk minden betétlekötéshez. Vannak specifikus betétek – mint például a TBSZ-en leköthető betétek, csak TBSZ számláról köthetőek le. Persze nem minden megoldás ennyire egyszerű, és vannak költségesebb számláról leköthető betétek, melyek esetében, ha a számlára nincs szükségünk egyébként, akkor akár a betéti hozamot is felélhetik a fenntartás érdekében. Tanulság: mindig érdeklődjünk díjakról és arról, hogy akkor ez most nekünk mit is fog hozni a költségekkel együtt.

A fenti táblázatban a 10 legnagyobb bank* alap számláit illetve számlacsomagjait gyűjtöttük össze, azok alapdíjaival. Bár szinte minden bank kínál valamilyen díjmentes számlát, azokat többnyire feltételekhez kötik – a diákszámlák sok esetbe díjmentesek, de jövedelmünk számlára való érkeztetése mellett még diáknak se kell lennünk a díj elkerülése érdekében. Átlagosan, ha mégis muszáj fizetnünk, akkor 300 forintos havidíjra számíthatunk.

Fontos: cikkünkben nem foglalkoztunk díjakkal melyek bankkártya használathoz, igényléshez, pénzfelvételhez vagy más „extrához” kapcsolódnak. Természetesen a bankok többnyire igyekeznek ilyen-olyan szolgáltatásokon keresztül további díjakat bezsebelni, így ezekre is érdemes odafigyelnünk. Meglepő, vagy inkább második pillantásra már érthető módon a nyitásnak nincs költsége az általunk vizsgált számláknál, a banki ajánlatok továbbra is igyekeznek vonzó vagy annak látszó ajánlatokat reklámozni.

Megjegyzések:

Számlanyitási minimum kizárólag a Budapest Bank Standard lakossági forint bankszámla esetében van. Minimum nyitóösszeg és egyenleg: 5 000 Ft, de rendszeres havi jövedelem átutalása esetén: díjmentes

Erste*: Az emelt szint feltételei és az elérhető kedvezmények: Ha az adott hónap során a számláról legalább 6 darab csoportos beszedési megbízás- vagy Netbankon keresztül beadott átutalási megbízás vagy ezek tetszőleges kombinációja teljesül, akkor az adott hónapban a számlavezetési díj és a következő havi első saját ATM-nél végrehajtott készpénzfelvétel díja 0 Ft.

AXA*: Számlanyitás díja: a számla tartalmaz egy VISA Electron, vagy Visa Classic kártyát: 3.800,- Ft, a számla kártyát és iBanq2 szolgáltatást tartalmaz: 4800 Ft. A Bank a nála vezetett bankszámlák terhére külföldi pénznemben, illetve Magyarországon kívülre történő utalásra megbízást nem fogad be és nem teljesít.

OTP*: További információkkal a bank tud szolgálni a díjmentességgel kapcsolatban

Hirdetés
Hirdetés