Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-22 Frissítve: 2021-07-01
 

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég tőzsdére vitelére. A magyarok ebből annyit érezhetnek, hogy egyes alapokban részben már szaúdi részvények is lehetnek.

A világ egyik legnagyobb indexszolgáltatója, az MSCI szerdán jelentette be, hogy 2019 júniusától, vagyis egy év múlva az MSCI feltörekvő piaci indexébe beveszi Szaúd-Arábiát. A társaság már tavaly figyelőlistára tette a hercegséget, ami már előrevetítette a státusz megszerzésének lehetőségét, pontot azonban csak most lehetett az ügy végére tenni.

A hercegség az utóbbi években számos intézkedést tett, hogy az indexszolgáltató az ő piacukat is feltörekvőként ismerje el. Ezért a tőzsdéjükön fokozatosan a nemzetközi sztenderdek alapján alakították át és az indexszolgáltatóval is fokozatosan egyeztettek, min lehet még javítani.

Egy laikus számára ez nem tűnhet olyan meghatározó lépésnek, azonban ez nagyon is az. Az HSBC régiós vezetője egyenesen azt mondta, hogy ez a bejelentés mérföldkövet jelent a szaúd-arábiai tőkepiacnak. A becslések szerint a lépéssel a piacra 35 milliárd dolláros friss tőke áramolhat be, ami segít a helyi tőzsdét még likvidebb piaccá tenni.

Érdemes tudni, hogy a világban nagyon sok intézményi befektető (biztosítók, nyugdíjalapok, alapkezelők,stb…) az indexszolgáltatók iránymutatás alapján fektet be. Ergo, ha egy új ország bekerül az indexbe, akkor a pénz automatikusan megindul, az intézmények átalakítják a portfóliójukat és átcsoportosítanak oda is pénzt.

Nem is jöhetett volna jobb időben a hercegségnek ez a hír, hiszen már egy ideje az tartja lázban a befektetőket, hogy mikor mehet tőzsdére a világ legnagyobb olajipari vállalata, az Aramco. A hírek szerint a kettőnek nincs köze egymáshoz, de az biztos, hogy sokkal nagyobb intézményi figyelmet kaphat a helyi tőzsde a lépéssel, ami meghozhatja az olajvállalat egy részének értékesítéséhez is a kedvet.

Egy átlagos magyar befektető számára azért lehet érdekesebb ez a lépés, mert sok ETF (tőzsdén kereskedett alap) és részvényalap is előszeretettel fektet be az MSCI kategorizálása szerint. Elképzelhető, hogy egy év múlva már a mi portfóliónkban is lesz egy kis részesedés a szaúdi részvénypiacból.

Hirdetés
Hirdetés