Szembe röhögik az inflációt a mai hitelkamatok

Szembe röhögik az inflációt a mai hitelkamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-10
 

Kijött a friss inflációs adat, ami azt sejteti, hogy tovább gyorsulhat a pénzromlás mértéke. Ez nem csak a megtakarítási oldalon, hanem a hiteleknél is érdekes helyzetet teremt. Mégpedig azt, hogy egy jól megválasztott lakáshitelért összességében kevesebb kamatot kell a banknak visszafizetni, mint amennyit a felvett összeg veszít az értékéből az infláció miatt.

Éves összevetésben 3,9%-os volt áprilisban az infláció Magyarországon, ami azért különösen érdekes, mert az MNB az év összességében 3,1%-os átlagos pénzromlással számol. A gyors változásokat nagyrészt kiszűrő maginfláció 3,8%, az adószűrt maginfláció pedig 3,4%-os volt a negyedik hónapban, ami pont megfelel az erre az évre várt számoknak.

Jelenleg az az érdekes helyzet állt elő, hogy a hitelt felvevők rendkívül jó kamatokkal juthatnak pénzhez a bankoktól, ami azt jelenti, hogy a tőkén felül kevesebbet kell visszafizetniük, mint amennyit a használt pénz időközben veszít az értékéből az infláció miatt.

Kicsit számolgattunk. Azt vettük alapul, hogy 2019-ben az MNB által vártnál valamicskét magasabb lesz az átlagos infláció mértéke, és ez kitart a következő 10 esztendőben is. Mi 3,4%-os átlagos inflációval számoltunk, ami bár magasabb az elmúlt két évben tapasztalt 2,4 és 2,8%-hoz képest, ám ha a gazdaság a vártnál jobban gyorsul – erre a friss ipari adatok miatt pedig jó esély van -, a forint pedig tartósan a mostani szinten marad, reális a tervezettnél nagyobb mértékű pénzromlás.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkerestük a legkedvezőbb kondíciójú lakáshiteleket 10, 20 és 30 millió Ft hitelösszegre, 10 éves futamidővel, majd megnéztük, egy évtized alatt a számszerűsített pénzromlás hogyan viszonyul a tőke felett visszafizetendő összeghez. Jól látható, hogy a tőke feletti, a kamaton felül minden egyéb költséget is tartalmazó plusz visszafizetés lényegesen kevesebb, mint amennyit a 10 millió Ft egy évtized alatt veszítene az értékéből 3,4%-os éves átlagos infláció esetén.

Természetesen a változó kamatú hitelek esetében a legnagyobb a pénzügyi előny, ám itt benne van a pakliban, hogy a következő években emelkedik a hitel kamata, ezzel együtt pedig a hiteltörlesztője, így az árelőny könnyen elolvadhat. Az 5 évig fixált kamatú, valamint a „végig fix” hitelek is tudnak azonban jól teljesíteni, ahogy az az ábránkon számszerűsítve is látható.

Ehhez persze mi a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legkedvezőbb, vagyis legjobb árú hiteleket kerestük meg, mert ha nem így tesz valaki, akkor hamar belefuthat olyan ajánlatokba, amelyeknél több millió forinttal magasabb a teljes visszafizetett összeg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés