Milyen feltételekkel kaphatunk kedvezményt egy személyi kölcsönnél?

Milyen feltételekkel kaphatunk kedvezményt egy személyi kölcsönnél?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-12
 

Talán a legnagyobb különbség az egyes ajánlatok között személyi kölcsönöknél van: találni hitelt 7,28 és 23,21 százalékos THM-mel egyaránt. Természetesen az olcsóbb hitelhez meg kell találnunk a megfelelő bankot, valamint teljesítenünk kell a kamatkedvezményhez szükséges feltételeket! De melyek ezek? 

A személyi kölcsön a járványt követően kezd magára találni: egyre népszerűbb a hiteligénylők körében. Az idén májusban folyósított hitelek összege megközelítette a járvány előtti volument. (2021. májusában az MNB adatai alapján 42,2 milliárd forint, míg tavaly márciusban 46,9 milliárd forint személyi hitelt folyósítottak a bankok.)

Ez nem is csoda, hiszen a járvány elmúltával egyre népszerűbbé válnak azok a célok, melyeket sok esetben fedezetlen hitelből finanszíroznánk meg: ilyen például az autóvásárlás, a felújítás, vagy éppen egy drágább egészségügyi beavatkozás.

A jegybank kimutatása alapján májusban átlagosan 12,42 százalékos THM mellett vettek fel személyi hitelt az érdeklődők. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján azonban ennél az értéknél 10 banknak is van kedvezőbb ajánlata! Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sok esetben számos feltétel teljesülése esetén kaphatunk csak olcsó kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Jövedelem, vagy egyéb jóváírás elvárása a bankszámlára

Számos különböző feltételt támaszthatnak a pénzintézetek az igénylőkkel szemben. Ezek közül az egyik leggyakoribb a jövedelemre, vagy jóváírásra vonatkozó elvárás. Gyakorlatilag az egyes pénzintézetek kedvezményt nyújthatnak, ha a jövedelmünk elér egy bizonyos összeget. Sőt, a legtöbb esetben elvárják azt is, hogy havonta ez az összeg a náluk vezetett bankszámlánkra érkezzen.

Ilyen típusú feltétel szinte minden banknál megtalálható, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hol húzzák meg az egyes bankok azt a szintet, amikor már extra kedvezményt biztosítanak.

A legolcsóbb 1,5 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi kölcsönök

Egy 1,5 millió forint összegű kölcsönnél például a jövedelem eltérések miatt akár 4 százalékpont eltérés is lehet a THM értékében. Ez pedig 7 év alatt 200 ezer forint eltérést eredményezhet a teljes visszafizetendő összegben. Értelemszerűen olyan feltételt vállaljunk, amit teljesíteni is tudunk a futamidő alatt. A túlvállalással ugyanis a teljes kamatkedvezmény elveszíthetjük. (Nem kapjuk meg a ténylegesen a számlára érkező összeg után elérhető kedvezményt.)

A hitelösszeg is befolyásolja a kamat nagyságát

Egyes bankok az igényelt összeg alapján is adhatnak kedvezményt. Jellemzően a nagyon kis összegű kölcsönök kamata magasabb, a bankok a nagyobb jövedelmű, több kölcsönt igénylőket preferálják.

A legolcsóbb személyi kölcsönök 7 éves futamidő és 250 ezer Ft jövedelem esetén

Nagyon magas összegű kölcsönt pedig már nem kínál az összes bank, vagyis csökken a verseny. Emiatt elképzelhető, hogy egy bizonyos szint felett a kamat újra emelkedni kezd.

A Bankmonitor szakértői mind jövedelem, mint hitelösszeg alapján találtak minden szegmensben a májusi átlagos THM értéknél kedvezőbb konstrukciókat.

Kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele

Még kaphatunk kedvezményt különböző szolgáltatások igénybevétele miatt is. Ilyen lehet például az is, ha hitelfedezeti életbiztosítást kötünk a kölcsön mellé. Fontos kiemelni, hogy emiatt kaphatunk egyes pénzintézetektől kamatkedvezményt, viszont a biztosítás díját havonta fizetnünk kell. Emiatt elképzelhető, hogy összességében emelkednének a havi kiadásaink. Természetesen ezért a díjért nem csak a kamatkedvezményt, hanem a biztosítási szolgáltatást is megkapjuk. Mindenkinek magának kell megítélnie, hogy megéri-e a plusz szolgáltatás a kamatkedvezményért cserébe, vagy akár anélkül is. (A Bankmonitor szakértői találkoztak olyan hiteligénylővel, aki kamatkedvezmény nélkül is kötött ilyen biztosítást.)

De kaphatunk kedvezményt a számlavezetés, vagy éppen meghatározott összegű bankkártyás vásárlás miatt is. Ez azonban természetesen befolyásolja azt is, hogyan kellene a jövőben használnunk a hitelhez kapcsolódó bankszámlánkat. Megéri-e az extra kedvezményekért az adott bankhoz átvinni a teljes számlaforgalmunkat?

Mi történik, ha nem teljesülnek az akciós feltételek?

Alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen elvárásai vannak egy kedvezményes kamatnak. Különösen akkor lehet ez fontos, ha a futamidő alatt végig teljesíteni kell a feltételt.

Az elvárások nem teljesítésével ugyanis elbukhatjuk a teljes kamatkedvezményt, a hitel THM értéke pedig hirtelen megugorhat 7-8 százalékról akár 20-21 százalékra is. Emiatt egy 1,5 millió forint összegű, 7 éves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete akár 11 ezer forinttal is megemelkedhetne.

Az sem lényegtelen, hogy meddig veszítjük el a kedvezményt. Vannak olyan bankok, ahol egy esélyünk van: egy hiba miatt a kedvezményt végleg elbukjuk a hátralévő futamidőre. Másoknál viszont csak az adott hónapban esünk el az akciós kondícióktól. Ez utóbbi esetben a feltételek újra teljesülésével visszakapjuk a kedvezményes kamatot is.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) esetében csak olyan akciók alkalmazhat a bank, amelynél a kedvezményes kamatok visszaállnak abban az esetben, ha újra teljesítjük az elvárásokat. Vagyis egyszeri hiba miatt nem veszíthetjük el végleg a kedvezményeket.

A kondíciók mellett a bank bírálati gyakorlata is számít

Természetesen az egyes bankok bírálati gyakorlata is jelentősen eltérő lehet. Ami egyik pénzintézetnél átmegy, az könnyen lehet, hogy egy másik elutasítja. A jogszabályi korlátoktól is gyakran szigorúbb irányban eltérnek.

Például a JTM elvárások alapján 150 ezer Ft nettó fizetés elbírja 1,5 millió forint hitel törlesztőrészletét. A valóságban a legtöbb bank ekkora fizetésre már nem ad ekkora kölcsönt. Sőt sok esetben 250 ezer forintos fizetés nem elégséges 8 millió forint kölcsön igénylésére.

Vagyis nem a legolcsóbb bankot kell megtalálni, hanem azt a pénzintézetet, amelyik a legkedvezőbb feltételekkel jóváhagyná az általunk kért összeget. Ezt megtalálni pedig nagyon nehéz lehet, ebben is tudnak segíteni a Bankmonitor szakértői.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés