Szemfüles húzás a felpezsdült lakáspiacon: az ügyes vevők meglépik

Szemfüles húzás a felpezsdült lakáspiacon: az ügyes vevők meglépik
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-06
 

A felpezsdült lakáspiacon leszűkült az alku lehetősége, a frekventáltabb helyeken pedig az egymásra licitáló érdeklődők megjelenése sem ritka. Arra a kérdésre, hogy az eladóknak álló ingatlanpiaci környezetben milyen lépéseket tehet egy élelmes vevőjelölt, Rutai Gáborral, a Duna House elemzési vezetőjével kerestük a választ.

Bankmonitor: A Duna House Barométer aktuális összefoglalója szerint növekvő tranzakciószám, csökkenő értékesítési idő és az alku lehetőségének szűkülése jellemzi a lakáspiacot. Hogyan változott eközben az eladók árelvárása?

Duna House, Rutai Gábor elemzési vezető: Több fontos tényezőt kell megemlíteni, amikor egy ingatlan árának a meghatározásáról beszélünk. A tulajdonos kiindulhat a saját környezetében található eladó lakások kínálati áraiból, de kérheti ingatlanos segítségét is a helyes ár megállapításában. Jelenleg a piacot egy növekvő trend jellemzi, így az ármegállapítás eredménye is magasabb lesz, mint az elmúlt időszakokban. Egy másik jelentős tényező a vevői alkuk mértékének változása. Korábban, amikor a lakásokra nehezebb volt vevőt találni, nagyobb mértékű alkukra volt lehetőség, így az árakat jobban le lehetett szorítani. Jelenleg a frekventáltabb környéken található ingatlanok esetén már az egymásra licitáló érdeklődők megjelenése sem ritka. Az ingatlanpiacon megjelentek a vevők, a forgalom fokozódása az árak felfelé történő elmozdulását eredményezte. Ennek a folyamatnak van egyfajta természetes és öngerjesztő hatása is. Az eladók eddig is a lehető legtöbbet próbálták kihozni az eladásból, ilyen szempontból nem sokat változott a magatartásuk, de most könnyebben összejöhet egy magasabb áron történő értékesítés.

BM: A statisztika rámutatott, a gyakorlatban pedig beigazolódott az alku szűkülése. Hogyan változtak az irányárak a fővárosi panel- és tégla lakások esetében?

DH: A panel- és téglalakásokra vonatkozó tranzakciók az árindex tovább emelkedését vetítik előre. A panelek árazását átlagosan 20%-os visszaesés jellemezte, amit egy meredek emelkedés követett és ma már a 2008-as év elején mért szinteket tapasztalhatunk. A fővárosi téglalakások országos összehasonlításban is a legjobban tartották magukat. Az átlagos árcsökkenés a 10%-os sem érte el, jelenleg a kínálati árak már a válság előtti szintekre kúsztak vissza, az előttünk álló negyedévben akár meg is haladhatják azt.

BM: Tapasztaltak-e olyat az egyedi ügyletek során, hogy egy eladó a kedvező árváltozás miatt visszalépett a megállapodást követően?

DH: Hálózatunkban – vélhetően a pontosabb ármegállapításnak köszönhetően – nem tapasztaltunk ilyet, magánszemélyek esetén viszont előfordulhatott visszalépés. Aki rosszul lőtte be az árat és hirtelen azzal szembesül, hogy rárontanak az érdeklődők, annak érdemes hátralépni egyet, átgondolni a kialakult szituációt, esetleg belemenni egy licit helyzetbe.

BM: El lehet-e adni ma egy fővárosi lakást egy nap alatt?

DH: Igen, az egész a vételár meghatározásának kérdése. Attól függően, hogy stratégia vagy valamilyen kényszer áll a háttérben, piacra lehet dobni egy ingatlant alacsonyabb áron. Beszűkült kínálat és élénk kereslet mellett, ha gyorsan el akarjuk adni a lakásunkat, ezzel a módszerrel valóban akár egy nap alatt is elvihetik az ingatlanunkat. A jelenlegi piaci környezetben azonban tanácsos magasabbról áron elkezdeni az értékesítést, majd az érdeklődéstől függően faragni belőle, így viszont tovább tart az eladás.

BM: Egyes kerületekben megfigyelhető, hogy amit egy éve 7-8 millió forintért kínáltak, azért ma akár 11 millió forintot is elkérnek. Megjelentek-e túlzó árelképzelések az eladói oldalon?

DH: Az elmúlt egy évben keresleti piac alakult ki, a lakások pedig pontosan annyit érnek, amennyit a vevők hajlandóak érte kifizetni. Az említett áremelkedés nem a valóságtól elrugaszkodott. Senki sem a pénze ellensége, ha most ennyiért is elviszik, akkor ennyit kell érte kérni, ezen az áron kell meghirdetni. Hogy ez egy átmeneti időszak, vagy az áremelkedés tartós lesz, arra a jövő adja meg a választ. Mindenesetre a befektetők mellett egyre inkább megjelennek a piacon azok, akik az elmúlt években kivártak. A felpezsdült környezet erőteljesebb árfelhajtó hatását enyhítheti az újépítésű projektek beindulása, a kínálati oldal megerősödése. A devizahiteles lakásaikba beszorultak terhein enyhíthet a forintosítás, mégis sokan dönthetnek az eladás mellett. Ezek a tényezők inkább a fokozatos, de tartós áremelkedés irányába mutatnak.

BM: Milyen jó tanácsokkal indítaná útjára a vevőket az eladóknak kedvező piaci környezetben, hogy mégis jól jöjjenek ki az üzletből?

DH: Először is érdemes alaposan szemlélni a piacot, legyen szó akár magánúton történő értékesítésről, akár ingatlanos segítségének az igénybevételéről. Amennyiben a piacismeretre szert tettünk, nagyon fontos a döntés gyors meghozatala. Ha sokáig húzzuk-halasztjuk a dolgot, megjelennek az új vevők és elviszik a lakást az orrunk elől. A legügyesebb vevő az, aki ha megtalálta a megfelelő lakást, akkor megjelenik a megfelelő számmal és azonnal lecsap rá.

Nézd meg, hogy Te milyen számmal rukkolhatsz elő ilyen esetben! Íme, a legjobb lakáshitelek:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés