Szétesett a koalíció – Ki fog kormányozni mostantól?

Szétesett a koalíció – Ki fog kormányozni mostantól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-20 Frissítve: 2021-07-01
 

Még szeptemberben voltak választások Németországban, amit igaz megnyert a CDU/CSU szövetség, élén Angela Merkel kancellárral, azonban nagyon sokat vesztett korábbi népszerűségéből a párt. Nem is volt kérdéses, hogy csak koalícióban tudnak kormányozni. A koalíciós tárgyalások október első felében kezdődtek el, és most vasárnap zárultak le, méghozzá eredménytelenül. Nézzük, mire számíthatunk, ha befektetésünk van.

A legtöbb szavazatot kapó párt Merkel vezetésével a zöldekkel és a szabad demokratákkal kötött volna szövetséget, hogy meglegyen a többség, azonban utóbbi párt alapvető ellentétekre hivatkozva kivonult a tárgyalásokról. A hírre átmeneti gyengüléssel reagált az euró a dollárral szemben, azonban ez gyorsan tovaszállt és a német tőzsde is nagyobb emelkedéssel zárt.

Úgy tűnik tehát, hogy a befektetők körében nem tört ki pánik a német hírek hallatán. Ennek az lehet az oka, hogy a politikai bizonytalanságtól eltekintve nem áll rosszul a német gazdaság szénája, sőt a gazdasági fellendülés attól függetlenül folytatódik, hogy ki vezeti az országot.

Politikai fronton viszont patthelyzet alakult ki. A szeptemberi szavazás után elég megosztott volt az ország és így az országgyűlés is. A Bundestagba 6 párt/szövetség jutott be, a legkisebb pártnak 67 helye lenne, míg a legnagyobbnak 246. A parlamentben 709 hely kiadó, a többség megszerzéséért pedig elengedhetetlen a szövetségkötés.

Az elemzők szerint alapvetően három út lehetséges a koalíciós tárgyalások eredménytelensége után:

  • A CDU/CSU alakíthatna kisebbségi kormányt, viszont ez nem valószínű forgatókönyv, mert több fontos kérdésben is a vezető politikai pártnak engedményeket kellene tennie a többi pártnak. Ez felérne elemzők szerint egy politikai rémálommal.
  • Elvileg meglenne a lehetőség arra is, hogy a második legtöbb szavazatot kapó párttal, a korábbi nagykoalíciós partner, SPD-vel (szociáldemokratákkal) közösen kormányozzanak. Ez utóbbi párt viszont egyértelművé tette, hogy a választások után ellenzékben kívánnak maradni és nem hajlandóak együttműködni a Merkel vezette szövetséggel.
  • A kormányalakítás sikertelensége miatt a köztársasági elnök új választásokat írhat ki két hónapon belül. Nagy kérdés viszont, hogy ez mennyire oldaná meg a politikai patthelyzetet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkimenetele a kialakult politikai helyzetnek, viszont nagyon úgy tűnik, hogy Angela Merkel pozíciója jelentősen meggyengülhet. Már a szeptemberi választás is azt mutatta, hogy sokat veszítettek a támogatóikból (41,5% helyett 33%-ot szereztek most).

Az esetlegesen újra kiírt választásokkor ismét felerősödnek azok a hangok, miszerint más irányba kellene vezetni Németországot. A befektetők számára az lenne a legfontosabb, hogy a bizonytalanság megszűnjön, viszont alakulhatnak úgy a dolgok, hogy még akár néhány hónapig nem kerül tiszta víz a pohárba.

A kedvező gazdasági kilátások ellenére is érdemes egy kicsit óvatosan figyelni a német eseményeket. Annál is inkább, mert a német vezető tőzsdeindex, a DAX történelmi csúcsa közelében van. Egy ilyen bizonytalan helyzetben egy apróbb rossz hír is nagy hatással tud járni, például rövid távon nagyobb visszaesés is bekövetkezhet. Főleg akkor, ha a gazdasági adatokban nem várt visszaesés következik be.

Hirdetés
Hirdetés