Szüneteltettem a vállalkozásomat. Kaphatok hitelt?

Szüneteltettem a vállalkozásomat. Kaphatok hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-28 Frissítve: 2022-05-06
 

Előfordul, hogy egy vállalkozó egy időre szünetelteti a tevékenységét, például tartós betegség vagy akár egy hosszabb nyaralás idejére. De milyen következményei lehetnek hitelfelvételi szempontból egy szüneteltetésnek? Elutasíthatja a bank csak emiatt a hitelkérelmünket? A Bankmonitor szakértői utánajártak!

A bankok minden hiteligénylő esetében szigorú jövedelemvizsgálatot végeznek, hiszen a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem megléte a hitelezhetőség legfontosabb feltétele. Vállalkozók esetében a bankok alapvetően kettő időszakot különböztetnek meg: az aktuális évet, illetve az ezt megelőzőt. Ezt a kettőt azonban eltérő módon vizsgálják.

Banki hiteligényléskor vállalkozók esetében kötelezően benyújtandó dokumentum

  • a NAV által kiadott jövedelemigazolás és
  • a NAV adóigazolás.

Utóbbival igazoljuk, hogy jelenleg nincs tartozásunk. Mindkettőt elfogadják papír alapon és elektronikus formában egyaránt, az utóbbit Ügyfélkapun keresztül tudod megigényelni.

A NAV nullás igazolás a jelen állapotot mutatja, ezzel szemben a NAV jövedelemigazolás egy, a tavalyi évi bevételről készült kimutatás. A jövedelmet is a tavalyi bevétel alapján veszik számításba a bankok, ezért nagyon fontos, hogy hány hónapig volt aktív a vállalkozásunk az előző évben.

Amennyiben a vállalkozásunkat év közben indítottuk, nem feltétlenül jelent problémát. Két fő hátránnyal azonban mindenképp számolnunk kell:

  • A bankok jellemzően megkötik, hogy minimum hány hónap aktív jogviszonynak kell teljesülnie.
  • Nem minden bank számol arányosan a hónapok számával. Azaz a teljes tavalyi bevételt az egész évre vetítik le, akkor is, ha csak például fél évet működött a vállalkozás a tavalyi évben. Például hiába volt 7 hónap alatt összesen 4 900 000 forint árbevételünk (azaz havi 700 000 forint), egész éves viszonylatban az egyes bankoknál ez csupán 408 333 forintot jelent.

Fontos, hogy ekkora diszkontot nem alkalmaz minden bank. Kérd a Bankmonitor szakértőinek díjmentes segítségét, hogy megtudd, melyik bank veszi figyelembe a bevételed magasabb összeggel!

Hirdetés

Hirdetés

Szüneteltetés a tavalyi évben

Mivel a vállalkozásból származó jövedelmet az előző év alapján számolják a bankok, ha a szüneteltetés ekkor történt, az már jelentősebb akadály lehet hitelfelvételi szempontból. Mert, ha szüneteltettünk tavaly, akár csak egyetlen hónapra is, nem biztos, hogy számol a bank a jövedelmünkkel. Vannak bankok, amelyek igen, viszont a fent említett kedvező arányosítással biztosan nem számolhatunk, a teljes tavalyi évi bevételt biztosan 12 hónapra megfelelően fogják számolni.

Az idei év is számít!

Bár a jövedelmet a tavalyi év alapján számolják, mégis az idei év előzményei is fontosak lehetnek. Ha hitel felvétel előtt állunk, minden tartozásunkat rendezzük a NAV felé! Hiszen az adóigazolás a jelenlegi állapotot mutatja.

Egyes bankoknál ráadásul az idei év magasabb árbevétele is előnyt jelenthet! Ha nagy mértékben emelkedett vállalkozásunk idei árbevétele, és ezt számlákkal, bankszámla kimutatással igazolni is tudjuk, akkor akár ez is lehet a hitelképességi vizsgálat alapja! Ahhoz, hogy megtudd, melyik bankoknál vehető figyelembe a megemelkedett jövedelmed, kérd szakértőink díjmentes segítségét a lenti kalkulátor kitöltését követően!

Kapok hitelt, ha éppen inaktív a vállalkozásom?

A vállalkozói jövedelemmel csak abban az esetben számolnak a bankok, ha vállalkozásunk a hiteligénylés pillanatában is aktív. Szüneteltetett vállalkozással hiteligénylést semmiképpen se indítsunk el! Ami előnyt jelenthet, hogy ha az idei évben volt már megszakítás a tevékenységünkben, az egyik bankot sem zavarja, csak emiatt nem kerülhet elutasításra a hitelkérelmünk!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés