Telekadó: kinek, mikor és mennyit kell fizetnie?

Telekadó: kinek, mikor és mennyit kell fizetnie?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-03
 

A telekadó egy helyi adónem, így a települési önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy kivetik-e. Nem mindenhol élnek a lehetőséggel, amit jól mutat, hogy 2023 októberében a 2 290 települési önkormányzat közül mindössze 933-ban kellett telekadót fizetni. Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell erről az adónemről.

Mivel a települések csak mintegy harmada szed telekadót, egyáltalán nem biztos, hogy neked is kell ilyet fizetned, ezért érdemes erről az illetékes települési önkormányzatnál érdeklődnöd. Már csak azért is, mert gyakori, hogy egy településen a vállalkozásoknak kell telekadót fizetniük, míg a magánszemélyek adómentességet kapnak.

Kinek kell telekadót fizetnie?

Azokon a településeken, ahol telekadót szed a helyi önkormányzat, mindig annak kell bevallania és megfizetnie azt, aki az adott telek tulajdonosa az adott naptári év legelső napján, vagyis január 1-jén.  Fontos, hogy emennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog – ez lehet például kezelői jog, használati jog vagy akár haszonélvezeti jog – terheli, akkor ezen jog jogosultját terheli a kötelezettség.

Bár a telekadót évente két részletben – március 15-én, illetve szeptember 15-én – kell megfizetni, a második részletet ugyanattól szedik be, aki év elején a tulajdonos volt. Akkor is, ha időközben esetben tulajdonosváltás történt.

Gyakori, hogy egy teleknek több tulajdonosa van, ebben az esetben ők a tulajdoni hányaduknak megfelelően lesznek adóalanyok, azaz mindenkinek a rá eső részt kell bevallania és befizetnie. Ha több tulajdonosa van egy teleknek, akkor dönthetnek úgy, hogy közülük egy részesüljön az azzal kapcsolatos jogokból és kötelezettségekből, az erről szóló írásbeli megállapodást azonban be kell nyújtani az adóhatósághoz ahhoz, hogy a telekadót is csak neki kelljen megfizetnie.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi a telekadó összege?

A telekadó évi mértékének felső határa hasznos alapterület esetén 200 Ft/m2, korrigált forgalmi érték alapján számolt adóalap esetén pedig a korrigált forgalmi érték 3%-a. A települési önkormányzatok természetesen ennél alacsonyabb összeget is meghatározhatnak.

Hol kell benyújtani az adatbejelentést?

Az adatbejelentés benyújtható az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon, a kitöltött adatbejelentés benyújtható postai úton, személyesen az ügyfélszolgálaton, valamint az „e-Papír” (https://epapir.gov.hu) szolgáltatáson keresztül.

Ennél gyorsabb és kényelmesebb lehet azonban elektronikusan benyújtani a bejelentést, amire ügyfélkapus regisztrációval az Elektronikus Önkormányzati Portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) keresztül van lehetőség. Ebben az esetben az ASP-ADO-032 számú „Adatbejelentés a telekadóról” iForm típusú űrlapot kell keresni a felületen.

Milyen telkek után kell telekadót fizetni?

A helyi önkormányzatok az illetékességi területükön fekvő telkek után telekadót vethetnek ki. A jogszabály azonban számos földterületet kivesz a telek definíciója alól, így többek között a ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt álló belterületen fekvő termőföldet és erdőt, a külterületen fekvő termőföldet, illetve a tanyát is, melyek után így nem keletkezik telekadó kötelezettség.

Ezenkívül az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész után sem kell adót fizetni, míg az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50%-a lesz az adóalap.

Adómentes az adóalany termék-előállító üzeméhez tartozó, jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított védő-biztonsági terület (övezet) is, feltéve, ha az adóalany adóévet megelőző adóévi, évesített nettó árbevétele legalább 50%-ban saját előállítású termék értékesítéséből származik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés