Tényleg annyira kedvező az 5,90 százalékos maximális THM értékű személyi kölcsön?

Tényleg annyira kedvező az 5,90 százalékos maximális THM értékű személyi kölcsön?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-14
 

2020.03.18-án a kormány rendeletbe foglalta, hogy az új személyi kölcsönök maximális THM értéke nem haladhatja meg az 5,90%-ot. Ez a szabály azonban csak 2020. december végéig érvényes, azt követően a kölcsönök kondíciója akár meg is emelkedhet. A bevezetett konstrukciók induló kamata a jogszabály miatt igen kedvező, ugyanakkor a 2021. januárjától érvényes kamatok sok esetben magasabbak, mint a rendelet kihirdetését megelőző időszakban voltak. Emiatt felmerülhet a kérdés, jobban járunk ezekkel az új hitelekkel?

2020.03.19-től a személyi kölcsön maximális THM értéke nem haladhatja meg az 5,90%-ot, ugyanakkor a hitelek kamata, így THM értéke is megemelkedhet 2021-től. Eddigi tapasztalataink alapján valamennyi bank él is ezzel a lehetőséggel, emiatt a jelenleg igényelt személyi kölcsönök kamatai jelentősen megemelkednek jövő januártól.

Sőt a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján jövő januártól a legkedvezőbb személyi kölcsönök kamata még a kormányrendelet bevezetését megelőző mértéket is meghaladja. Éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy összességében jobban járunk-e az új személyi kölcsön konstrukciókkal?

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan alakul a személyi kölcsönre visszafizetendő teljes összeg?

Az egyik nagyon fontos szempont lehet a hitelkonstrukcióra visszafizetendő teljes összeg.

Példaként vegyünk egy 2 millió forint összegű, 6 éves futamidejű személyi kölcsönt. Vizsgáljuk meg, hogy különböző anyagi helyzetben lévő családok milyen feltétellel kaphatják meg ezt a kölcsönt. Három esetet nézzünk meg, első esetben a család  300 ezer, a másodikban 200 ezer, míg a harmadikban már csak 107 065 forint havi jóváírás teljesítését tudja vállalni a hitelt nyújtó banknál vezetett számlára.

A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával kiválasztottuk a jelenleg és a 2020. március elején elérhető legkedvezőbb konstrukciókat. Természetesen az induló kamatok jelenleg jóval kedvezőbbek, azonban a 2021-től már a régi hitelek kamata az alacsonyabb.

Éppen ezért a fenti példában a 300 ezer forint jóváírást vállaló család összességében 22 ezer forinttal, míg a 200 ezer forint havi érkeztetést vállaló adós 58 ezer forinttal jobban járt, ha március elején igényelte a kölcsönét.A minimálbérrel rendelkező család azonban összességében 20 ezer forinttal jobban jár, ha most vesz fel kölcsönt, mint ha március elején igényelte volna azt.

Mivel a THM plafon az akcióktól független, ezért a kevesebb feltételt vállaló adósoknak még kedvezőbb az új konstrukció. Arra azonban sajnos a jelenlegi gazdasági  helyzetben egyáltalán nincs garancia, hogy egy minimálbért kereső adós meg is kapja az általa igényelt kölcsönt.

Mi a helyzet a hitel törlesztőrészletével?   

A teljes visszafizetendő összeg csupán egyetlen szempont. Lényeges az is, hogy mennyit kell havonta fizetnünk kölcsönünkre? Az sem utolsó szempont, hogy hogyan alakul a törlesztőrészletünk a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor tényleg minden fillérre szükségünk lehet?

Megnéztük, hogy a fenti példában szereplő személyi kölcsönök törlesztőrészlete hogy alakulna a futamidő alatt. A jelenleg elérhető konstrukciók törlesztője megemelkedne 2021-től, míg a március elején elérhető hitelek kondíciói a futamidő végéig fixek.

Az induló törlesztőrészlet minden esetben jóval kedvezőbb a jelenleg igényelhető személyi kölcsön esetében. Nagyságrendileg 700 – 5 000 forinttal kell induláskor kevesebbet fizetnünk, mint ha hitelünk március elején vettük volna fel. Ráadásul a rosszabb helyzetben lévő – kevesebb akciós feltételt vállaló – adósoknál a havi pénzügyi előny jelentősebb. 

2021. januárjától az újonnan igényelhető hitelek törlesztőrészlete 500-5 500 forinttal emelkedik meg. Ugyanakkor minél kevesebb feltételt tudunk teljesíteni arányaiban annál kisebb mértékben haladja meg az új hitelünk havi kiadása 2021. januárjától a 2020. márciusában igényelhető kölcsön havi törlesztőrészletét.

Összességében az új konstrukció mindenképpen kedvező a rosszabb helyzetben lévő, a válságnak jobban kitett hiteladósoknak. Emellett ideális azok számára is, akik a teljes visszafizetés mellett fontosnak tartják azt, hogy a válságos időben minél kisebb összeget fizessenek havonta hitelükre.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a pénzügyi előny jelentős mértékben függ a futamidőtől is. Minél rövidebb futamidőre igényelnénk egy személyi kölcsönt, arányaiban annál tovább élveznénk a kedvezményes kamat előnyeit. Ugyanis nem mindegy, hogy a kedvezményes 8 hónap után még 2, vagy 7 évig szükséges a megemelkedett kondíciók mellett tovább fizetnünk kölcsönünk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés