Tényleg jó ötlet, ha hitelfelvétel előtt egyetlen bank személyi kölcsön ajánlatát nézzük csak meg?

Tényleg jó ötlet, ha hitelfelvétel előtt egyetlen bank személyi kölcsön ajánlatát nézzük csak meg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-06
 

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján nagyon sok magyar egyetlen bank személyi kölcsön ajánlatát nézi meg hitelfelvétel előtt. De mi lehet ennek az oka? Jó döntés ez? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint rengeteg érdeklődő egyetlen bank személyi kölcsön ajánlatát nézi meg hitelfelvétel előtt. Ezt támasztja alá az is, hogy az interneten keresők jó része kizárólag egy adott bank kölcsönére, ajánlatára keres rá. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a személyi hitel ajánlatok átlagos éves költségét leíró THM-mutató értéke 7,55 – 20,46% között lehet jelenleg. Vagyis óriási közöttük az árkülönbség! (A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján 2 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 250 ezer forint jövedelem mellett.)

De vajon miért dönthetnek így az érdeklődők, miért keresik elsősorban egy adott pénzintézet termékeit, hiteleit?

Hirdetés

Hirdetés

Befolyásolhatják a hitelválasztást a hirdetések, ismerősök tapasztalata

Természetesen elképzelhető, hogy az érdeklődőket egy hirdetés, vagy az ismerősök véleménye bizonyos bankok felé tereli. Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a legtöbb pénzintézet speciális feltételek teljesítése esetén kínál kedvezményeket.

Emiatt könnyen lehet, hogy az egyik ember számára teljesen más bank ajánlata lesz a legkedvezőbb, mint másnak. Vagyis egy ismerősünk által ajánlott bank – ami számára tényleg a legkedvezőbb személyi hitelt ajánlotta – nem biztos, hogy számunkra is a legolcsóbb lenne.

A hirdetésekkel hasonló a helyzet, hiszen minden bank a legolcsóbb konstrukcióját szokta reklámozni. Márpedig egyáltalán nem biztos, hogy a kedvező kamatok feltételeit maradéktalanul teljesíteni is tudjuk.

Sokan a számlavezető bankjukra gondolnak a személyi kölcsön igénylésekor

Az is könnyen elképzelhető, hogy a személyi hitel iránt érdeklődők elsősorban a saját számlavezetőjüknél szeretnék megigényelni a kölcsönt. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy nem ugyanazon bank termékére keres rá az összes érdeklődő.

Mekkora a különbség az egyes banki ajánlatok között?

A legdrágább és legolcsóbb ajánlatok között jelentős a különbség, ugyanakkor a legkedvezőbb ajánlatok eléggé hasonlóak. (A legolcsóbb és az 5. legkedvezőbb ajánlat törlesztőrészlete között csak 500 forint a különbség. (2 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 250 ezer forint jövedelem esetén.) Vagyis 7 év alatt csupán 42 ezer forintot lehetne spórolni.

A havi 500 forint nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy az érdeklődők bankot váltsanak.

Mit kell teljesíteni a legkedvezőbb ajánlat eléréséhez?

Persze joggal lehetne azt mondani, hogy ez a kis különbség is tiszta nyereség. Ez igaz is, nem szabad azonban megeledkezni arról, hogy a legkedvezőbb hitel alacsony kamatának elnyeréséhez számos feltételt kell teljesíteni. (Jellemzően számlát kell nyitni és arra egy meghatározott összegű havi jóváírásnak is kell érkeznie.)

Márpedig sokak számára nem éri meg két bankszámlát fenntartani, vagyis a legtöbb esetben bankváltás nélkül nem éri meg új pénzintézetet keresni a kölcsön igénylésekor. (Vagyis számlát nyitni az új helyen és a teljes számlaforgalmat átirányítani oda.)

Megérheti a bankváltás?

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ahol a számlát vezeti az érdeklődő ott kell hitelt is igényelni. Sőt, sok esetben nem csak a hitelen lehet spórolni, hanem a bankszámla költségein is. Jelen esetben érdemes a számla és a hitel költségeit együttesen megnézni és ez alapján bankot választani.

Lehet a bankváltással nem csak a kölcsön lesz olcsóbb, de a számla díjai is csökkenhetnek. Ehhez azonban ténylegesen az szükséges, hogy valamennyi bank számla és hitelajánlatát megismerjék az érdeklődők.

Az eltérő bírálati elvekről sem szabad megfeledkezni

A kamat és egyéb költségek mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a bankok bírálati gyakorlata is eltérő lehet. Elképzelhető, hogy az érdeklődőnek a számlavezetője nem nyújtana hitelt, de egy másik pénzintézet megadná akár a kért összeget is.

Ha egyetlen banktól kérnénk ajánlatot, akkor nem ismernénk meg a többi pénzintézet ajánlatát. Így arról sem értesülnénk, hogy máshol megkapnánk a szükséges összeget.

Összegzés

  • Sokan csak egy bank ajánlatára kíváncsiak, amikor személyi kölcsön felvételében gondolkodnak. Ennek az lehet az oka, hogy a legtöbben a számlavezető bankjuknál szeretnék a kölcsönt megigényelni.
  • Ez logikus lépés lehet, hiszen más pénzintézetek kedvező ajánlatainak feltétele a számlanyitás és annak aktív használata is.
  • Éppen ezért érdemes megnézni a hitelajánlatok mellett a számlacsomagokat is. És az együttes költség alapján kiválasztani a legkedvezőbb bankot.
  • Egyáltalán nincs garancia arra, hogy minden bank hitelképesnek minősít. Azért is érdemes több banktól ajánlatot kérni, hogy kiderüljön melyik pénzintézetnél érhető el a szükséges összeg.
  • A Bankmonitor szakértői szerint mindenképpen érdemes összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat. Ez nem jelent semmilyen elköteleződést, ugyanakkor sokkal több információ és lehetőség ismeretében tudja kiválasztani az érdeklődő a számára ideális megoldást.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés