Tényleg kell bankszámlát nyitnom, ha személyi kölcsönt veszek fel?

Tényleg kell bankszámlát nyitnom, ha személyi kölcsönt veszek fel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-11 Frissítve: 2021-07-01
 

„Nem nevezném nevén, de egy nagybanknál van lakossági folyószámlán a feleségemmel és a fizetésemet is erre utalják. Személyi kölcsön felvételét tervezzük, és a Sberbanknál találtuk meg a számításunkat. A kérdés az, hogy mindenképpen kell ott számlát nyitnunk, vagy erre nincs szükség a felvételhez?” A fentebbi kérdés futott be hozzánk, amit szakértőnk meg is válaszol.

Hitelfelvétel előtt érdemes mindig körbenézni, mert a hitelösszeg és a kereset nagyságától függően elég eltérő kondíciókkal lehet személyi kölcsönt kapni manapság. A kérdés feltevéséből az következik, hogy ezen a lépcsőfokon már túl vannak, és a saját lehetőségeikhez képest a legjobb ajánlatot a Sberbank adta.

Először is, a kamat és így a THM is akkor tud alacsony lenni, ha vállaljuk a számlanyitást, valamint az ezzel járó jövedelem átutalást és aktív bankszámla használatot. Csak egy példa, ha 300 ezer forintot vennénk fel 3 évre 250 ezer forintos jövedelemnél, akkor az aktív számlahasználat nélkül a kamat 12,89% (10,1 ezer Ft a törlesztő), míg azzal együtt 6,95% (9,3 ezer Ft a törlesztő). Nem nagy tétel havi alapon, de a futamidő alatt 30 ezerrel járunk jobban az olcsóbb választással.

Az a jellemző, hogy azon a helyen, ahol felveszik a személyi kölcsönt, ott számlát is nyitnak és alkalmasint az egész számlavezetést átviszik az új helyre. Ez csak azért van, mert a jövedelem átutalása is elvárás a jobb ajánlatért, azt pedig általában csak egy helyről kapja az ember. Jelenleg a számlavezetés részét meg lehet oldani költségmentesen, viszont az utalási díjakkal és az SMS-értesítéssel is számolni kell ilyen esetben.

Azt tehát mindenképpen érdemes átgondolni, hogy két számlát megéri-e egymás mellett fenntartani, vagy inkább egy bankváltást erre az időpontra időzíteni. Közel ezer forintunk bánhatja havonta, ha a drágább (új számlanyitás nélküli) lehetőséget választják.

Alacsonyabb hitelösszegnél az is a bank mellett szól, hogy nem kérnek sok dokumentációt. Például hitelesített számlakivonat nem szükséges, a bankfiókban ki lehet nyomtatni a netbankból származó kivonatot. Sőt akár a munkáltatói igazolástól is eltekinthetnek.

A kamat valóban nagyon kedvező tud lenni, az általunk kalkulált esetben 6,95% és 12,89% között szóródik a kamat. Hozzátartozik az egész kérdéskörhöz, hogy az átlaghoz képest gyorsabban hozzá lehet jutni a hitelhez. Általában 2-4 munkanap alatt végigzongorázható az egész folyamat, ha nem több milliós hitelösszegről beszélünk. Mert utóbbinál 3 millió forint felett közjegyzőhöz is el kell menni, ami értelemszerűen növeli a hitelfelvételi időt.

Végül, de nem utolsó sorban kitérnénk egy apró részletre is. Előfordulhat, hogy a személyi kölcsönt hitelkiváltás céljából venné fel az érdeklődő. Ilyenkor a bank sok mindent megcsinál helyettünk, ami még gyorsabbá teheti a hitelfelvételt. Arra viszont figyeljenek, hogy legyen legalább egy éves az a hitel, amit kiváltanának.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés