Adóssággal terhelt ingatlant vásárolnál? Készülj fel a buktatókra!

Adóssággal terhelt ingatlant vásárolnál? Készülj fel a buktatókra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-07 Frissítve: 2020-02-14
 

Teljesen hétköznapi esetnek számít, ha lakásvásárláskor azzal szembesülünk, hogy a kiszemelt ingatlan nem tehermentes, hanem korábbról már fűződik hozzá valamiféle követelés. A bankok szempontjából ez nagyon fontos tényező, ezért gyakran ezen múlhat, hogy kapunk-e lakáshitelt, és ha igen, milyen feltételekkel. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan érdemes felkészülni erre a helyzetre, hogy a hitel igénylésének és folyósításának folyamata zökkenőmentesen tudjon megvalósulni. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

Egy banki hitelbírálat során az ingatlanra vonatkozó követelések alapvetően két kategóriába sorolhatók:
1. Léteznek elfogadható terhek, amelyek nem gátolják meg a hitelszerződés létrejöttét.
2. Vannak a bank számára elfogadhatatlan terhek, amelyek fennállásáig szinte biztosan nem fogunk hitelt kapni.

Az elfogadható csoportba tartoznak: 
– a más bankok által folyósított hitelek,
– az önkormányzati és munkáltatói kölcsönök, feltéve, hogy ezek összege nem haladja meg a szóban forgó ingatlan piaci értékét,
– a csok (családi otthonteremtési kedvezmény),
– a különféle szolgalmi jogok, valamint haszonélvezeti, özvegyi, tartási és életjáradékhoz kapcsolódó jogok.

Amennyiben a kiszemelt lakáson a fentiek közül valamelyik szerepel, még nyugodtak lehetünk: ezek nem jelentenek akadályt a lakáshitel szempontjából, mert ezeket a hitelfolyósító bank általában hajlandó az új hitelből közvetlenül kifizetni.

Nem elfogadható tehernek számít többek között
– az árverés,
– az adóhivatal által indított végrehajtás vagy bíróság által elrendelt zár alá vétel,
– az elővásárlási jog, a perfeljegyzés és az ahhoz kapcsolódó jelzálogjog is.

Abban az esetben, ha a vásárlás során az önerő elegendő a fenti terhek kifizetésére, a hitelfelvételnek elméleti akadálya nincs, de ha meghaladják az önerő nagyságát, a bankok nem lesznek hajlandóak ezeket finanszírozni, így elesünk a kölcsön lehetőségétől, hacsak nem tudjuk megnövelni az önerő nagyságát.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy bizonyos esetekben a korábbi jog tulajdonosának jóváhagyása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdoni lapra egy újabb terhet lehessen bejegyezni. Továbbá csak úgy számíthatnak kedvező elbírálásra azok a szituációk, amikor a terhelt ingatlan eladója és vevője közeli hozzátartozói egymásnak, ha korábban minden rendben volt a törlesztéssel, különben ez olyan típusú visszaélésekhez vezethetne, hogy egy család így próbáljon megszabadulni a problémás hitelétől.

Hirdetés

Hirdetés

A terheknek szerepelniük kell az adásvételi szerződésben!

Ha hitelképesnek bizonyultunk a bírálat során, és az általunk kiszemelt ingatlanon nincs semmilyen teher, vagy ha van is, az az elfogadható csoportba tartozik, akkor a hitelkérelmünk jó eséllyel zöld utat fog kapni. Fontos, hogy az adásvételi szerződésben pontosan feltüntessük, hogy milyen terhek szerepelnek az ingatlan tulajdoni lapján, és hogy azokat hogyan fogjuk rendezni a tranzakció során. Ekkor az eladónak járó összeg folyósításával egyidejűleg a bank a fennálló követeléseket is kifizeti az új hitelből, amihez az eladótól kérhet az ő pénzintézete által kiállított tartozásigazolást is, amely alapján majd utalni tud.

Amennyiben az igényelt hitel összege nem fedezi teljes egészében az eladó terhét, akkor a folyósító bank előírhatja, hogy a különbözetet vevőként önerőből teljesítsük – ennek célja, hogy csak egy jelzálogjog vonatkozzon az ingatlanra az adásvétel után is.

Teendő „nem elfogadható” terhek esetén

Ha az ingatlanon lévő, de a bank számára elfogadhatatlannak bizonyuló terheket szeretnénk az önerő felhasználásával kifizetni, annak határidejét szintén a bankunk határozhatja meg. Szigorúbb esetben már a hitelbírálathoz is előírhatják a tehermentesítést, de enyhébb esetben ezt elegendő a szerződés megkötésének időpontjáig teljesítenünk. Ami mindenképp elengedhetetlen, hogy a tehermentesítés önerőből megvalósuló része igazolhatóan megtörténjen a hitelfolyósítás előtt.

Ingatlanok adásvétele során bevett gyakorlatnak számít a 2 hónapos fizetési határidő, de ha a folyósítás feltételei hamarabb is teljesülnek, a bank általában nem várja ki ezt az időtávot.

Fontos figyelmeztetés!

Mielőtt elköteleződnénk a vásárlás mellett, érdemes tájékozódnunk az ingatlanhoz kapcsolódó közüzemi tartozásokról is, hiszen ezek sem válthatók ki az új hitelből, azaz vagy az eladónak, vagy a vevőnek zsebből kell őket rendeznie. Ez megegyezés alapján dől el: ha a szerződésben például kikötöttük, hogy tehermentes ingatlant kívánunk vásárolni, akkor az ilyen jellegű követelések egyértelműen az eladóra hárulnak.

Vevőként számoljunk a hiteligényünk kedvezőtlen elbírálásának kockázatával is, azaz előre ne fizessünk ki úgy közüzemi tartozást, hogy még nem lehetünk biztosak az adásvétel megvalósulásában, különben az egész összeget elveszíthetjük.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés