Tervezd meg okosan a lakásvásárlásodat, ha hitelt is szeretnél 2020-ban!

Tervezd meg okosan a lakásvásárlásodat, ha hitelt is szeretnél 2020-ban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-03
 

A Bankmonitor hitelszakértői gyakran találkoznak azzal, hogy valaki azonnal szeretne megvásárolni egy lakást vagy egy házat, amihez saját forrás híján banki hitelre is szüksége van. Igen ám, de számos olyan gátja lehet egy lakáshitel felvételének, amelyet nem lehet egyik napról a másikra orvosolni, mint ahogy az otthonteremtési támogatásoknak is számos feltétele van. Összegyűjtöttük, mire érdemes időben felkészülni.

1. Ellenőrizd, hogy mennyi hitelt kaphatsz

A felvehető lakáshitel maximális összegét két dolog befolyásolja:
1. a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értéke,
2. az adós és az adóstárs igazolt nettó jövedelme.

A lakáshitel összegét illetően arra készülj, hogy bár a bankok elvileg a lakás vételárának 80%-áig hitelezhetnek, reálisabb 70%-kal számolnod. (Vagyis egy 35 millióért megvásárolt ingatlannál minimálisan 7-10,5 millió Ft önerőre lesz szükséged.)

Emellett a hitel havi törlesztője nem lehet több az adós és az adóstárs igazolt nettó jövedelmének 50%-ánál. Például a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján egy 15 millió Ft összegű – 10 éves kamatperiódusú és 15 éves futamidejű – lakáshitel havi törlesztője a legjobb esetben 107 800 Ft, amihez legalább 216 000 Ft jövedelmet kell tudni igazolni.

Más oldalról nézve a dolgot: a KSH szerinti országos nettó átlagkereset (239 000 Ft) jelenleg 119 000 Ft havi törlesztőt bír el (50%-os JTM-mel számolva), ami 16 500 000 Ft hitelösszegre elegendő (ha marad a 10 éves kamatperiódus és a 15 éves futamidő). Azonban itt is hangsúlyoznunk kell, hogy az 50%-os havi nettó jövedelem/havi törlesztő arány csak a felső plafon, a bankok ennél óvatosabban is eljárhatnak, mint ahogy sokszor meg is teszik.

Mit tehetsz, ha a jövedelmed nem bírja el a kívánt hitelösszeg havi törlesztőjét?

Megoldást jelenthet, ha meghosszabbítod a futamidőt, hiszen így leszoríthatod a havi fizetnivalót. A káros mellékhatása ennek, hogy így tovább használod a bank pénzét, azaz hosszabb időre kell kamatot fizetned, így a teljes visszafizetendő összeg is nagyobb lesz. Például egy 16,5 millió forintos hitel teljes visszafizetése 15 éves futamidőnél 21,1 millió forint, míg ha 20 évre veszed kölcsön ugyanezt az összeget, akkor 22,8 millió Ft-ot kell összességében visszafizetned.

A másik megoldás az, hogy megpróbálsz munkahelyet váltani, hogy így növeld a jövedelmed. Arra azonban ügyelj, hogy a sikeres lakáshitel igényléshez legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges az adott helyen, és nem állhatsz már próbaidő alatt sem.

Hirdetés

Hirdetés

2. Hitelezhető a jövedelmed?

Ha az igénylő az utolsó pillanatban szembesül azzal, hogy bár van elegendő jövedelme, ám az olyan, amit a bankok nem, vagy csak korlátozottan fogadnak el, akkor bizony már nehéz okosat lépni. Nehézséget – bár nem megoldhatatlant – jelenthet például a határozott idejű munkaszerződés, mint ahogy a külföldi jövedelem is bonyolítja némileg a dolgodat. Hasonló a helyzet a készpénzben kapott munkabérrel, vagy éppen akkor, ha valaki katás vállalkozóként jut jövedelemhez. És mintha ez nem lenne elég, vannak bankok, amelyek a GYES, GYED, GYET jövedelmet csak korlátozottan fogadják el, míg mások a teljes összeggel számolnak velük a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) során.

Éppen ezért a lakáshitel felvételére érdemes időben felkészülnöd, és ellenőrizni, hogy a jövedelmed alapján egyáltalán hitelképes vagy-e!

3. Miből lesz önerőd?

A lakások drágulása miatt nem csak egyre nagyobb hitelre van szükség, az elvárt önerő is mind jelentősebb. Például egy átlagosnak számító, 35 millió Ft-os budapesti panellakás esetében a 30% önerő elvárás bizony 10,5 millió Ft-ot jelent, vagyis ennyit kell saját forrásból előteremteni. Ez jelentős összeg, amire érdemes előre készülni kell. Ha van saját lakástakarék szerződésed, akkor érdemes ellenőrizned, hogy ez mikor jár le, és persze hozzászámolni a 2 vagy 3 hónapos kifizetési időt is.

Ha vannak gyermekek, akkor mindenképp ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e a vissza nem térítendő csok támogatásra, hiszen ez is segíthet összeszedni az önerőt. Az úgynevezett fiatal házasoknak – amikor a házasok közül legalább az egyik fél 40 évesnél fiatalabb -, lehetőségük van vállalt gyermekre megigényelni a csok támogatást, ám ezt nem minden bank fogadja el önerőként, hiszen ha végül nem születnek meg a gyermekek, akkor a támogatást vissza kell fizetni. Ráadásul a megelőlegező támogatást a bankok egy része a hiteltörlesztésbe is beszámítja, így például egy 10 millió Ft-os csok támogatás 50 ezer Ft-os hiteltörlesztőnek számít.

Sokan kérnek a családjuktól segítséget az önerő előteremtéséhez, amire ugyancsak érdemes előre felkészülni, hiszen ha segítenének is, könnyen lehet, hogy a pénz le van kötve, így idő szükséges ahhoz, hogy veszteség nélkül felszabadítható legyen.

A 2019 közepétől elérhető szabad felhasználású – vagyis fedezet nélküli, bármire fordítható –Babaváró hitel is jó lehetőség lehet az önerő megszerzésére, ám azt tudni kell, hogy a Babaváró legfeljebb 75%-a számít önerőnek egy lakáshitelnél, az efölötti részt pedig hitelként veszik figyelembe. Mivel a Babavárót kizárólag házasok igényelhetik, ráadásul csak a gyermek megszületését megelőzően, érdemes itt is előre tervezni, hiszen a házasságkötési procedúra már önmagában is legalább egy hónapig eltart. Nem beszélve arról, hogy a babaváró hitelhez többek között elvárás, hogy legalább az egyik fél rendelkezzen minimum 3 éves TB jogviszonnyal, így ha megoldható, ehhez kell időzíteni a lakásvásárlást.

4. Nem vagy rossz adós?

Egy lakáshitel esetében a bankok érthető módon elvárják, hogy az igénylőnek ne legyen bedőlt hitele, vagyis ne szerepeljen rossz adósként a KHR adatbázisban (régebbi nevén a BAR-listán). Az aktív KHR listásokat minden bank azonnal elutasítja, ám a passzív KHR státusz alatt – ez a tartozás rendezését követően még 12 hónapig tart – néhány bank már hitelez. Éppen ezért, ha valaki hitelfelvételben gondolkodik, az első dolog az, hogy rendezze a tartozásait. A Babaváró hitel és a csok hitel esetében feltétel még a köztartozás-mentesség, így ha van ilyen, azt mindenképp szükséges igénylés előtt megfizetni.

5. Van hitelkereted?

Sokan nem tudják, de akár egy hitelkereten is elcsúszhat a lakáshitel-igénylés. Ugyanis ez a hitelkeret 5%-kal beleszámít a JTM-be még akkor is, ha ebből egyetlen forintot sem használtunk fel. Ez akkor lehet probléma, ha a jövedelem éppen csak elég a kívánt hitelösszeg havi törlesztőjéhez.

6. Becsüld meg, hogy mennyi idő alatt fizetnéd vissza a hitelt

Amikor lakáshitelt vesz fel valaki, akkor jellemzően 15-20 éves futamidőt választ, hiszen így lehet elfogadható havi törlesztőket kihozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tervezhetnél gyorsabb visszafizetéssel, például azért, mert tudod, pár év múlva le fog járni egy vagy több lakáskasszád, esetleg jelentős összegű pénzt vársz valahonnan.

Ez azért lehet fontos, mert így a kockázatok minimalizálása érdekében nem feltétlenül kell végig fix kamatú hitelkonstrukciót választanod, helyette választhatsz akár 10 éves kamatperiódusút, hiszen tudod, hogy az eredeti futamidő előtt visszafizeted a tartozásod.

Hogy miért érheti ez meg? A lakáshitelek jelenleg annál drágábbak, minél hosszabb a kamatperiódus: a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint egy 15 millió Ft-os, 20 évre felvett lakáshitel THM-e (teljes hiteldíj mutatója, ami a hitelhez kapcsolódó járulékos költségeket is tartalmazza) 5 éves kamatperiódusnál 2,98%, 10 éves kamatperiódusnál 3,47%, míg végig fix kamatnál 5,01%. Ez havi szinten több tízezer forintot jelenthet a törlesztőben!

7. Tervezd meg a gyermekvállalást

Az egyre bővülő családtámogatási rendszer miatt a gyermekvállalást érdemes jó előre megtervezni. A csok például utólag nem igényelhető, vagyis mindig új lakáscélhoz – bővítés, vásárlás – kell kapcsolódnia, egyedül a falusi csok-ot lehet már meglévő ingatlan felújítására, korszerűsítésére is fordítani. A Babaváró hitelnél fontos, hogy kizárólag a gyermek megszületése előtt igényelhető, pontosabban ebben az esetben lesz a hitel a futamidő végéig kamatmentes. (Természetesen már meglévő gyermek esetén is igényelhető Babaváró, ha a házaspár megfelel a személyi feltételeknek, ám a kamatmentesség csak az újabb gyermek megszületése után jár.)

A második és a harmadik gyermek után járó (1 millió Ft, illetve 4 millió Ft) jelzáloghitel-elengedésre is érdemes felkészülni, hiszen ez kizárólag a meglévő lakáshitel tőketartozásának csökkentésére fordítható. Babaváró hitelt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt nem lehet vele csökkenteni, ugyanis ezek nem lakáscélúak. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például a lakáshitelét kiváltja Babaváróval, majd gyermekei születnek, akkor így már nem élhet ezzel a lehetőséggel.

8. Hitelképes ingatlant keress!

Ha hitelfinanszírozással vásárolnál ingatlant, akkor úgy keress lakást, hogy azt fedezetként el kell fogadnia a banknak. Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek.

Nagyon fontos, hogy a hitel mögé felajánlott ingatlannak lakhatásra alkalmasnak kell lennie. Nem kell mérnöknek lenni ahhoz, hogy meg tudja valaki állapítani egy lakásról, hogy lakható-e, vagy sem. Van működő fürdő és WC? Van konyha és abban vízvételi lehetőség? Van ablak a szobán? Van állandó fűtés? Ha ezek valamelyike nincs, akkor az ingatlan lakhatatlannak számít.

Ekkor sincs azonban minden veszve, hiszen előfordulhat, hogy jó áron vásárolna meg valaki egy lerobbant ingatlant, amit azután hitelből újítana fel. Megoldást jelenthet ebben az esetben, ha például egy családon belüli (fedezetként bevonható) ingatlanra vesz fel hitelt valaki, így finanszírozva meg a munkálatokat.

A bankok azonban az előbbi kritériumoknak megfelelő ingatlanokat sem egyformán veszik figyelembe fedezetként, ami általában annyit tesz, hogy a becsült forgalmi érték más-más százalékáig adnak hitelt. Hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe ilyenkor? Mindent! Számít az ingatlan elhelyezkedése (megye, település nagysága, városrész), az ingatlan állapota, minősége, kora és közvetlen környezete (utca, lépcsőház) is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés