Tévhit, hogy a bankszámlanyitás bonyolult!

Tévhit, hogy a bankszámlanyitás bonyolult!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-23 Frissítve: 2022-07-25
 

Hiába spórolna havonta több ezer forintot, rengeteg magyar azért nem vált bankot, mert úgy véli, a bankszámlanyitás rendkívül időigényes és bonyolult. Ennek viszont ma már nem kell így lennie. Mutatjuk a lehetőségeket!

Sokan vannak, akik különböző okok miatt: kényelemből, megszokásból, bankhűség miatt halogatják a lépést, hiába tudják, hogy a váltással havi szinten ezreket, éves szinten több tízezer forintot takaríthatnának meg. 

Sőt, a Bankmonitor segítségével teljesen le is nullázhatják banki költségeiket akár már minimálbéres jóváírással is. Eláruljuk a részleteket!

Hol és hogyan nyithatunk bankszámlát?

Új bankszámlát kereskedelmi bankoknál és független pénzügyi tanácsadókon keresztül nyithatunk. Az első esetben a kiválasztott bankfiókban indítjuk el a folyamatot, ahol az adott bank számlacsomagjai közül választhatunk. Ennél lényegesen több és akár jóval kedvezőbb ajánlattal találkozhatunk, ha egy bankfüggetlen tanácsadóval egyeztetünk, vagy megnézzük egy ilyen szolgáltató összehasonlító kalkulátorát.

Ha spórolni szeretnénk, akkor a testhezálló bankszámla megtalálása kulcsfontosságú, ebben pedig hatalmas segítség lehet mind a tanácsadó, mind a kalkulátorok szerepe. 

Ha pedig sikerült kiválasztani a bankolási szokásaidnak is megfelelő legkedvezőbb csomagot, indulhat a számlanyitás. Itt szintén kétféle irányt vehet a történet:

1. A bankfióki számlanyitás az előzőekben részletezett módon a bankban, személyesen zajlik.

2. Az online számlanyitás pedig kényelmesen, akár otthonról is elintézhető, klasszikus esetben egy online felületen, illetve videóhívás alkalmával intézzük a folyamatot. 

Az online bankszámlanyitás is lehet kétféle: az egyik lehetőség, amikor 0-24 órában, bármikor van lehetőségünk végigmenni a lépéseken (adatok kitöltése, az igazolványok fényképes rögzítése), majd ezt követően egy ügyintéző az adatok beérkezése után felveszi velünk a kapcsolatot, hitelesíti az iratokat. Ez esetben jellemzően egy banki látogatásra szükségünk lesz, de már csak aláírni kell befáradni a bankfiókba, előre egyeztetett időpontban.

A másik online folyamatot valós idejű számlanyitásnak is nevezik, mivel ez kizárólag az adott szolgáltató nyitvatartási idejében működik. A számlanyitás ilyenkor végig online történik, videós azonosítási rendszerrel.

Bármelyik megoldás legyen is szimpatikus, a 2016 óta elérhető egyszerűsített bankváltással ma már jóval gyorsabb és gördülékenyebb dolgunk lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Egyszerűsített bankváltás

A bankszámlaváltásról alkotott kép elég változatos lehet, de a legtöbben egy unalmas, idegőrlő folyamatnak tekintik, így hát nem is vágnak bele, még akkor sem, ha meglévő bankszámlájukat évekkel ezelőtt nyitották és rengeteg pénzt fizetnek rá havonta fölöslegesen. 

Jó tudni
A jó hír, hogy 2022-ben már egyáltalán nem kell, hogy a bankváltás egy elhúzódó, körülményes procedúra legyen. Az egyszerűsített bankváltást éppen ezért találták ki.

A „könnyített menet” legfőbb ismérve, hogy szinte mindent az új és a régi bank intéz helyettünk:

  • a régi bank lezárja a meglévő számlát,
  • a két bank együttműködik a csoportos beszedési megbízások átvezetésében,
  • az új bank értesíti a szolgáltatókat (például víz-, gáz-, áram-, telefon), és ha kéred, akkor akár a munkáltatót, vagy nyugdíjfolyósítót is, illetve minden olyan fizetőt, aki az elmúlt 13 hónapban legalább egyszer utalt a számlára,
  • a pozitív egyenleget pedig jóváírják az új számlán.

Így, ha megtaláltuk az ideális bankszámlát, akkor a bankváltás ezzel a módszerrel igazán könnyen és gyorsan elintézhető.

Ami árnyalhatja a képet, ha a meglévő számlán negatív az egyenleg, akkor mindenek előtt rendezni kell a hátralékokat. Vagy, ha nem egyedül vagyunk számlatulajdonosok, ez esetben közösen kell igényelni a bankszámlanyitást.

Ezen kívül bonyolíthatja a helyzetet, ha végrehajtás terheli a meglévő számlát, például gyermektartás, vagy NAV inkasszó. Ebben az esetben személyes intézkedésre is szükség lehet. Emellett pedig a meglévő hitelek, megtakarítások esetén az átvezetés több időt vehet igénybe, mint egyébként.

Hogyan érdemes belevágni?

Egy új bankszámlával összességében rengeteget takaríthatsz meg, ami a jelenlegi infláció fényében egyre fontosabb lehet. A Bankmonitoron keresztül akár teljesen ingyenes bankszámlát is nyithatsz, ilyen például a CIB ECO, ahol a Bankmonitor garanciát vállal arra, hogy a felsorolt tételek díja az első két évben biztosan 0 forint.

A számodra legkedvezőbb bankszámla megtalálása, vagy a bankváltás ugyanakkor látható, hogy nem mindig magától értetődő folyamat. Emiatt érdemes egy független pénzügyi szakértővel karöltve elindítani a folyamatot. A Bankmonitor bankszámla szakértői segítenek a legjobb konstrukció megtalálásában, és elkerülni az útvesztőket.

Nézd meg kalkulátorunkkal, melyek azok a számlacsomagok, amikre érdemes most váltani!

Hirdetés
Hirdetés