Több gyermek született 2020-ban a Babaváró hitel miatt?

Több gyermek született 2020-ban a Babaváró hitel miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-06 Frissítve: 2021-05-07
 

A KSH adatai alapján valamelyest emelkedett a 2020-ban született gyermekek száma a korábbi évekhez képest. Ráadásul a házasságon kívül született gyermekek száma jelentősen visszaesett. Ez jó eséllyel a Babaváró hitelnek köszönhető, amelyhez a házasságban született gyermekek után számos támogatás kapcsolódhat.

A KSH adatai alapján kis mértékben emelkedett a 2020-ra az adott évben született gyermek száma. Tavaly 92 233 gyermek született, ez 3,4 százalékos növekedés a korábbi évhez képest. Ugyanakkor az érték nem tekinthető kiugrónak, 2016-ban a mostani számot meghaladó gyermek jött a világra.

Vajon befolyásolhatja a gyermekszám emelkedését az elmúlt években bevezetett családtámogatási rendszer valamely eleme? A Bankmonitor szakértői szerint a Babaváró hitelnek lehetett hatása a demongráfiai folyamatokra: a gyermekszámra kisebb hatása lehet, arra azonban jóval nagyobb, hogy a babák milyen családba születnek.

Egy adott évben született gyermekek száma (2001-2020 között)

Hirdetés

Hirdetés

Mi is az a Babaváró hitel?

Joggal merület fel a kérdés: Mi is az a Babaváró hitel és miért befolyásolhatja a gyermekvállalási kedvet?

A Babaváró egy 2019. júliusától elérhető támogatott hitelkonstrukció. Legfeljebb 10 millió forint kölcsönt kaphat maximum 20 éves futamidőre az a házaspár, amely teljesíti a jogszabályi feltételeket. A kölcsön után az első 5 évben nem kell kamatot fizetni, ha ezen időszakon belül születne a párnak egy gyermeke, akkor pedig az egész futamidőre kiterjesztenék a kamatmentességet. Ha a futamidő alatt megszületne a pár második gyermeke, akkor elengednék a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást elengedik.

Ráadásul az első és második baba születésekor a pár kérheti törlesztési kötelezettsége szüneteltetését is 3 évre. Ez azt jelenti, hogy ezen időszak alatt semmit se kellene a kölcsön után fizetnie az igénylőknek.

A konstrukcióhoz tehát a futamidő alatt születendő gyermekek miatt kapcsolódhatnak különböző kedvezmények. Ha megfelelő időközönként születnének meg a gyermekek, akkor még az is előfordulhatna, hogy egyáltalán nem kellene semmit sem visszafizetni a hitelre, az teljes egészében vissza nem térítend támogatássá alakulna.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mire lehetett biztosan hatása az elmúlt másfél évben a Babaváró hitelnek?

A Babaváró a 2019. júliusi bevezetése óta roppant népszerű, nagyságrendileg 1 700 milliárd forintott folyósítottak az indulást követő 21 hónap alatt. Rengeteg pár igényelte a konstrukciót, a támogatásnak azonban egyik feltétele az, hogy az igénylők házasok legyenek. Ha megnézzük a házasságkötések alakulását az elmúlt években, akkor jól látható, hogy a konstrukció indulása valóban komoly hatással lehetett az esküvők számának alakulására.

Házasságkötések száma egy évben (2001-2020 között)

2018-hoz képest az egy évben kötött esküvők száma 32,4 százalékkal megemelkedett. A házasságkötések számának ilyen drasztikus növekedésének egyik legjelentősebb oka pedig a Babaváró hitel lehetett.

A születendő gyermekek száma ugyan nem emelkedett meg jelentősen: csupán 3,4 százalékkal született több gyermek 2020-ban, mint 2019-ben. Ugyanakkor az már jelentően átrendeződött, hogy milyen családba érkeztek meg az újszülőttek. Két év alatt 28 százalékkal emelkedett meg azoknak a gyermekeknek a száma, amelyeke házspárok vállaltak. 

A házaspárok által vállalt gyermekek száma (2001-2020 között)

Ennek az átreneződésnek is az egyik oka a Babaváró hitel bevezetése lehetett. Hiszen a közeljövőben gyermeket tervező – vagy már éppen gyermeket váró párok – gyakran összeházasodhattak azért, hogy a baba érkezése előtt fel tudják venni a Babavárót és ezzel kamatmentessé tegyék kölcsönük a teljes futamidőre.

Hirdetés
1
Hirdetés